Figurentheater / Makers

Treed binnen in de wondere wereld van het figurentheater! Een bruisend en magisch medium dat blijft verbazen. Dode objecten worden in een handomdraai levend!

We benaderen Figurentheater vanuit Beeldende Kunsten. Figuren komen tot leven in de handen van een poppenspeler maar ze kunnen ook een autonoom beeldend werk zijn. We verkennen verschillende inspiratiebronnen, verzamelen beeldmateriaal, gaan tekenen, collages maken, onderzoeken vorm en leren zo figuren ontwerpen.

We kunnen vertrekken vanuit een verhaal, vanuit een personage of een karaktertrek maar soms laten we ons ook leiden door de materialen. Dan werken we vanuit de eigenschappen van die deze hebben en die ons kunnen leiden tot een vorm en beeld. We leren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen en verwerken van die materialen.

We focussen ook op de lichaamstaal en expressie. Hoe kunnen die mee het karakter van de figuren bepalen? Voor elke pop onderzoeken we wat de bewegingsmogelijkheden zijn. Bij het maken hebben we aandacht voor het spelcomfort van de poppenspeler.

In onze opleidingen leer je de poppen, figuren, objecten, maskers en schimmen máken. Al reiken we ook de nodige handvaten aan om de figuren ook te bespelen. Echter om de speltechnieken beter onder de knie te krijgen kan je in het Conservatrium terecht voor het vak Figurentheater / Spelers.

De lessen vinden plaats in de Brusselpoort, de plek waar de stad ook de grote collectie poppen uit het Figurentheater De Maan en zijn voorgangers bewaart. Door deze unieke locatie hebben we ook de mogelijkheid om in de geschiedenis te duiken en oude figuren van heel dicht bij te bekijken. Hoe deden de oude poppenmeester het en wat kunnen we daarvan nu nog steeds gebruiken?

Schrijf mee verder aan die geschiedenis, het verhaal van het figurentheater in Mechelen. Maak zelf van levenloos materiaal een figuur die je in je eigen handen tot leven ziet komen en ervaar die verwondering!

De cursus wordt gegeven door Paul Contryn (figurenmaker, scenograaf en speler De Maan, Mechelen), Katinka Heremans (kostuumontwerper en assistent atelier bij De Maan, Mechelen), Chris Snik (docent Kostuumontwerp KASKA).

Brochure Figurentheater

Download hier de brochure.

Avondcursus

Docenten: Paul Contryn, Katinka Heremans, Chris Snik

8u/week gedurende 5 jaar
Maandag- en donderdagavond van 18.30u – 22u

Locatie: Brusselpoort

websites

Chris Snik: www.chrissnik.com
Paul & Katinka: www.demaan.be

contact

Paul Contryn: paul.contryn@academiemechelen.be
Katinka Heremans: katinka.heremans@academiemechelen.be
Chris Snik: chris.snik@academiemechelen.be