Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis

Sinds september 2018 kan je in de academie ook Kunstgeschiedenis als een aparte en volwaardige cursus volgen. Gedurende 3 jaar (2u/week – keuze uit een dag-, avond- of weekendcursus) kan je alles te weten komen over de kunst van Altamira tot heden. De lessen worden rijkelijk geïllustreerd met beeld- en filmfragmenten en er worden ook enkele museumbezoeken (met gids) en studiereizen ingepland. Deze cursus volgt ook nauwgezet de kunstactualiteit met een bijkomend programma van gastlezingen, kunstenaarsgesprekken en kunstenaarsfilm.

Je ontdekt de boeiende geschiedenis van kunstwerken door de eeuwen heen. Waar werden de eerste rotsschilderingen ontdekt? Welke objecten maakten de Maya’s in Midden-Amerika? Hoe schetste William Turner zijn reisimpressies? Wanneer is een kunstwerk figuratief, abstract, organisch, narratief of conceptueel?

Een greep uit het aanbod:

1: Oude culturen tot Post-Impressionisme.

Het verhaal start bij de oudste kunstwerken in grotten. De oudheid aan de Indus, in Egypte, Griekenland, Italië en China wordt rijkelijk geïllustreerd. De ontwikkeling van schrifttekens en taalsystemen bepalen het karakter van oude artefacten, denk maar aan de pre-Columbiaanse objecten in Midden-Amerika en de architectuur van de Islam.
Dat de term ‘Dark Ages’ niet steeds van toepassing is op de cultuur van de Middeleeuwen merk je aan de verfijnde ornamenten van de Vikingen, de decoratieve randdecoraties in boeken en het detailrealisme van de Vlaamse Primitieven. In Italië ontluikt de Renaissance (Filippo Brunelleschi, Leonardo da Vinci).
Kunstenaars reizen naar Italië (Pieter Bruegel de Oude, Pieter Paul Rubens, Jacques-Louis David, James McNeill Whistler). Vanaf de negentiende wordt Parijs dé kunstmetropool bij uitstek (Eugène Atget, Claude Monet, Auguste Rodin, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Paul Cézanne, Pablo Picasso).

2: Moderne en hedendaagse kunst

Een prachtige caleidoscoop van stijlen leidt de 20ste eeuw in (kubisme, fauvisme, futurisme, constructivisme,…).
Er wordt nagedacht over abstracte kunst en over een nieuwe, moderne tijd. Wassily Kandinsky schrijft over kleuren, klanken en vormen. Hij doceert aan het Bauhaus (Paul Klee, Oskar Schlemmer, Theo van Doesburg)
De twee wereldoorlogen hebben een grote impact op het oeuvre van bekende kunstenaars, dat lees je in hun dagboeken. (Max Beckmann, Käthe Kollwitz, Henry Moore). Fotografie, collage en film ondersteunen de beeldtaal van het surrealisme (Man Ray, René Magritte). Opvallend is de invloed van Europa op het oeuvre van Amerikaanse kunstenaars (Edward Hopper, Joseph Stella, Jackson Pollock). Het realisme in de beeldende kunst is multi-interpreteerbaar (popart, hyperrealisme, David Hockney, Hans Op de Beeck).

3: Hedendaagse kunst

Hedendaagse kunst is divers en fascinerend.
Het museumlandschap verandert in de 21ste eeuw. Opvallende gebouwen zorgen voor een nieuwe vorm van kunstbeleving. De grenzen tussen de diverse media vervagen.
Ontwerpers en fotografen vinden hun weg naar het galeriecircuit (Friederike von Rauch, Maarten Baas). De term ‘installatie’ is een ruim begrip (Bill Viola, Roni Horn, Anne Wenzel, Olafur Eliasson, Cornelia Parker). Afro-Amerikaanse kunst komt meer in the picture (Ellen Gallagher, Kerry James Marshall). Kunstenaars werken met gevonden beelden. (Gerhard Richter, Marlene Dumas, Rinus Van de Velde, John Stezaker). Abstractie en figuratie wisselen elkaar af. (William Kentridge, Fabienne Verdier, Neo Rauch, hedendaagse beeldenparken en museumcollecties).

Lesmoment

De cursus wordt gegeven door Sonja Quintens: sonja.quintens@academiemechelen.be
Een wekelijkse sessie duurt 2 lesuren van 50’ (max. 12 leerlingen/sessie). Starters beginnen in het Eerste jaar (Module 1) en bouwen zo op gedurende 3 academiejaren.

In het academiejaar 2023-2024 volgen het tweede en derde jaar samen Module 2 van de cursus.

Kunstgeschiedenis kan ook als keuzevak gevolgd worden door cursisten van een artistiek atelier (4de graad) zolang er vrije plaatsen zijn. Het inschrijvingsgeld voor Kunstgeschiedenis is inclusief twee museumbezoeken in België met gidsbeurt per academiejaar (bijvoorbeeld: KMSK Brussel, Middelheimmuseum Antwerpen, M-Museum Leuven, MSK Gent, KMSK Antwerpen)

Eerste jaar
Dinsdag van 9u tot 10.40u of
Dinsdag van 18u tot 19.40u of
Donderdag van 10.50u tot 12.30u of
Zaterdag van 9u tot 10.40u

Tweede jaar
Dinsdag van 10.50u tot 12.30u of
Dinsdag van 19.50u tot 21.30u of
Donderdag van 9u tot 10.40u of
Zaterdag van 10.50u tot 12.30u

Derde jaar
Dinsdag van 10.50u tot 12.30u of
Dinsdag van 19.50u tot 21.30u of
Donderdag van 9u tot 10.40u of
Zaterdag van 10.50u tot 12.30u