2019-2020

Het Laatste Oordeel door de ogen van kleine kunstenaars

In het kader van Open Monumentendag kan je op zondag 8 september gaan kijken naar interpretaties van ‘Het Laatste Oordeel’ in het Schepenhuis door onze jongste leerlingen van de Academie.


De 6 tot 8 jarigen gingen, onder leiding van Goele Poelmans en Petra Everaert, aan de slag als creatieve restaurateurs en vulden de lacunes op de muurschildering in met hun fantasie. Het resultaat is een eigen en vaak grappige visie op de gerestaureerde muurschildering? Thema’s als goed en slecht, recht en onrecht, hemel en hel, duivels, monsters en engelen werden vermengd met cartooneske figuurtjes en andere feeërieke verbeelding.

De Grote Raad van Mechelen zetelde van 1504 tot 1616 in het Schepenhuis. Om dit in de verf te zetten, bracht de Mechelse schilder Frans Sanders in 1526 een muurschildering van het Laatste Oordeel aan in de grote zaal op de verdieping. Op de bolle spiegel onderaan zie je een reflectie van de schildering van de Calvarie op de schouw aan de overzijde; een werk dat vermoedelijk ook in de 16de eeuw tot stand kwam.
In 2018-2019 restaureerde Ornament cvba beide kunstwerken, die je nu weer in hun volle kleurenpracht kan komen bewonderen.

Let op! De tentoonstelling is enkel op Open Monumentendag te bezichtigen – niet te missen dus en het is gratis.

Praktisch
Wanneer: zondag 8 september 2019 van 10 tot 17u
Waar: Schepenhuis, Vleeshouwersstraat 6, Mechelen

Een co-organisatie van Uit in Mechelen, Monumentenzorg en Academie Mechelen