Wedstrijden

Stad reikt opnieuw Grote Prijs Ernest Albert uit 
Winnaar van tweejaarlijkse kunstprijs ontvangt € 7500

De stad Mechelen organiseert opnieuw de tweejaarlijkse kunstprijs ‘Grote Prijs Ernest Albert’. Deze prijs voor beeldende kunsten wordt tweejaarlijks toegekend aan een kunstenaar die uitmunt in respectievelijk schilderkunst, beeldhouwkunst en tekenkunst & vrije grafiek. In 2018 is het de beurt aan de discipline schilderkunst. Aan de Grote Prijs Ernest Albert, één van de belangrijkste kunstprijzen in België, is een prijzenpot van 7500 euro verbonden.

Geselecteerden 2018

In navolging van de zeer succesvolle ‘Prijs voor Schilderkunst’ (in 2012 toegekend aan Greet Van Autgaerden), ‘Beeldhouwkunst’ (in 2014 toegekend aan Anton Cotteleer) en ‘Tekenkunst & Grafiek’ (in 2016 toegekend aan Caroline Coolen) zal schepen van Cultuur Björn Siffer op zondag 17 juni 2018 om 11 uur in de tentoonstellingszalen de Grote Prijs Ernest Albert 2018 overhandigen, ditmaal opnieuw in de discipline schilderkunst.
 
“Voor de huidige editie werd een record aantal dossiers ingediend”, zegt Björn Siffer. “Niet minder dan 197 kunstenaars dongen mee naar een selectie. Deze grote interesse toont dat Mechelen ondertussen bekendheid heeft verworven als broed- en toonplaats voor artistiek talent.”
 
Op basis van de portfolio’s selecteerde een jury 16 kunstenaars die uitgenodigd worden om werk tentoon te stellen in de prachtige tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum Mechelen.  
 
De Prijs Ernest Albert
De kunstprijs staat open voor professionele beeldende kunstenaars (geboren, woonachtig, gestudeerd hebbend of werkend in België). De Prijs is genoemd naar Ernest Albert (1900-1976), een begenadigd kunstschilder en voormalig directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen. Dankzij een belangrijke schenking aan de stad Mechelen door zijn vrouw Marcelle Breugelmans leeft zijn artistieke overtuiging verder in de vorm van de ‘Prijs Ernest Albert’. 
 
Daags voor de opening van de tentoonstelling zal de jury, samengesteld uit Mark Bosselaers, Koen Leemans, Hilde Van Canneyt, Herman Van Ingelgem, Jan Van Woensel, onder het voorzitterschap van Hans Martens, de uiteindelijke winnaar kiezen en eventueel eervolle vermeldingen toekennen.
 
De geselecteerde kunstenaars zijn: Arne Bastien, Francis Bekaert, Jana  Cordenier, Wim De Pauw, Charlie De Voet, Bendt Eyckermans, Joost Gevaert, Gommaar Gilliams, Luis Guzman, Ermias Kifleyesus, Maryam Najd, Hilde Overbergh, Denie Put, Marie Rosen, Ezra Veldhuis, Dawid Adrian Wojtalewicz.
 
Diversiteit troef
Zonder dat het een specifiek criterium was stelde de jury een gezonde diversiteit vast. De jongste kunstenaar is 24, de oudste 54 jaar. 7 kunstenaars zijn onder de dertig, 7 tussen de dertig en veertig en 2 boven de vijftig jaar. De verhouding vrouw/man is 5/11. Ook de diversiteit naar geboorte valt op. Naast 11 in België geboren kunstenaars zijn er kunstenaars uit Colombia, Ethiopië, Iran, Nederland en Polen die hier leven en werken.
 
De diversiteit zit hem ook in de benadering van het medium schilderkunst. Dit gaat van klassiek geïnspireerde kleinere werken tot monumentale formaten naast installaties die de grenzen van het medium opzoeken. De geselecteerde kunstenaars tonen ook overtuigend aan dat de discussie tussen figuratie en abstractie voorbijgestreefd is.
 
Praktisch
De opening van de tentoonstelling, bekendmaking en uitreiking van de prijs gaat door op zondag 17 juni 2018 om 11 uur in het Cultuurcentrum Mechelen. De ‘Grote Prijs Ernest Albert 2018’ ter waarde van 7.500 euro zal worden uitgereikt door Björn Siffer, Schepen van Cultuur en Kunstonderwijs en tevens voorzitter van het Comité Ernest Albert.
 
De tentoonstelling in het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen loopt tot en met zondag 19 augustus 2018 en is gratis toegankelijk van donderdag tot zondag van 13 tot 18u.
 
De Grote Prijs Ernest Albert is een organisatie van het Comité Ernest Albert in samenwerking met de Stad Mechelen, Cultuurcentrum en Academie Mechelen en maakt deel uit van D.ART Kunstroute 2018.

INFO: 015 28 29 90 – ernest.albert@mechelen.bewww.prijsernestalbert.be


Voorbije wedstrijden van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2017-2018