lezingen

Lezingen & Film

LEZING OVER DE BIËNNALE VAN VENETIË 2019

Door Hans Martens, directeur Academie Mechelen

Vrijdag 21 juni 2019 om 18u
Gratis toegankelijk voor iedereen
Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

PastedGraphic-3

Voorafgaand (vanaf 17u) kan je de Open Ateliers in de Academie bezoeken.
Aansluitend (20u) kan je naar de Opening van de tentoonstellingen Karin Hanssen & Chloé Op de Beeck
In De Garage, Onder de Toren 12, Mechelen
En alle activiteiten van de MUSEUMNACHT MECHELEN bezoeken (Nocturne tot 24u)
https://museumnachtmech.wordpress.com

De Biënnale van Venetië is de spreekwoordelijke moeder aller biënnales. Naast de centrale tentoonstellingen in de Giardini en het Arsenale (de voormalige militaire scheepswerven), spreiden de andere tentoonstellingslocaties zich als een lappendeken uit over de dogenstad.

De centrale tentoonstelling in de Giardini en het Arsenale wordt gecureerd door Ralph Rugoff, directeur van de Londense Hayward Gallery. Onder de titel ‘May You Live In Interesting Times’ (afgeleid van een ironische Chinese vloek waarbij ‘interesting times’ eigenlijk staat voor ‘uitdagende’ of ‘bedreigende’ tijden) werden kunstenaars uitgenodigd die reflecteren over de precaire aspecten van het bestaan en de bedreigingen op tradities, instellingen en de naoorlogse orde. Rugoff gelooft dat kunst misschien een soort gids kan zijn voor hoe te leven en te denken in ‘interessante tijden’. De tentoonstelling richt zich op het werk van kunstenaars die bestaande gewoonten van het denken uitdagen en onze blik op objecten en beelden, gebaren en situaties openen. De 79 uitgenodigde kunstenaars komen van over de ganse wereld. Onder hen ook de Belgisch-Nigeriaanse Otobong Nkanga. Andere opvallende namen zijn Ed Atkins, Nairy Baghramian, Christoph Büchel, Stan Douglas, Jimmie Durham, Christian Marclay, Julie Mehretu, Tomás Saraceno, Apichatpong Weerasethakul. Maar er zijn ook minder bekende kunstenaars uit niet-westerse landen zoals China, Thailand, Zuid-Korea, India, Palestina, Kenia.

Daarnaast zijn er natuurlijk de ca. 90 landenpaviljoens. In het Belgische paviljoen in de Giardini vertegenwoordigen Jos De Gruyter en Harald Thys er de Franstalige Gemeenschap van België. Andere opvallende namen zijn: Martin Puryear (USA), Bárbara Wagner & Benjamin de Burca (Brazilië), Laure Prouvost (Frankrijk), Natascha Sadr Haghighian (Duitsland), Cathy Wilkes (GB),
In de meer dan 50 tijdelijke tentoonstellingen die over gans Venetië zijn verspreid valt vooral de grote Luc Tuymans-expo op in het Palazzo Grassi. Daarnaast kunnen we werk bewonderen van Jannis Kounellis (Fondazione Prada), Georg Baselitz (Galleria dell’Accademia), Pino Pascali, Philippe Parreno, James Lee Byars, e.a.

Hans Martens geeft toelichting bij de geschiedenis van de Biënnale en geeft jou een richtsnoer voor jouw komende bezoek aan Venetië.
Deze lezing gaat door in het kader van de komende Studiereis van de Academie Mechelen naar Venetië.


Voorbije lezingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2018-2019