lezingen

Lezingen & Film

ART&FILM #09: At Eternity’s Gate

Bejubelde biopic over Vincent Van Gogh met een magistrale Willem Dafoe als Van Gogh in een regie van schilder-regisseur Julian Schnabel (2018)
Maandag 13 mei 2019 om 20u30 in het Filmhuis – Cultuurcentrum Mechelen / extra voorstelling op dinsdag 14 mei om 18u30

eternity_dafoe

De naam van de film verwijst naar het schilderij ‘Op de drempel van de eeuwigheid’ van Vincent van Gogh, geschilderd in mei 1890, twee maanden voor zijn dood.
Als u aan Van Gogh denkt, ziet u wellicht meteen dat afgesneden oor op de grond liggen. Wees gerust, het komt in At Eternity’s Gate aan bod – de film focust op Van Goghs laatste, waanzinnigste jaren in Zuid-Frankrijk –, maar Schnabel weigert om Van Gogh enkel als een zichzelf verminkende zot neer te zetten. Integendeel: wanneer hij op een van zijn lange natuurwandelingen met zijn armen in de lucht naar de zonsondergang staat te kijken, lijkt hij veeleer zielsgelukkig dan wanhopig. Want wanneer hij over de velden tuurt, zegt hij, ziet hij niets dan eeuwigheid. Hoe onstabiel zijn leven ook was, hij beleefde het tenminste intenser dan de gemiddelde sterveling.
At Eternity’s Gate is geen traditionele biopic, maar ook geen puur experimentele aangelegenheid. Schnabel landt ergens in het midden, en dat is eigenlijk prima zo. Het impressionistische camerawerk prikkelt de zintuigen, en soms experimenteert de regisseur met stijleffecten die Van Goghs geestestoestand moeten weergeven. Zo krijg je nooit het gevoel dat je naar een bewegend schilderij staat te kijken – die film bestaat al en heet Loving Vincent –, maar wel dat je in zijn schoenen staat. (Bron: De Morgen)


Voorbije lezingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2018-2019