lezingen2

Lezingen & Film

 Art & Film #06 >>Maurizio Cattelan: Be Right Back

Trailer > https://www.youtube.com/watch?v=WYkhp8Bn720

Maandag 12 maart 2018 om 20u30
Filmhuis, Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, Mechelen

cattelan_1_affiche

Al meer dan twintig jaar vraagt de kunstwereld zich af wie en wat Maurizio Cattelan nu precies is: een flauwe grappenmaker? Een genie? Een oplichter? Een artistiek-anarchistische stuntman? Of een slimme agent provocateur, die met zijn prikkelende, ontregelende werken alle pretentie van pompeuze kunstpausen feilloos weet te doorprikken?

Feit is dat Cattelan nooit te beroerd is zijn opdrachtgevers en de kunstwereld een bijzonder onflatteuze spiegel voor te houden: toen hij een opdracht kreeg van de degoutant rijke miljardair Peter Brant, liet hij zich inspireren door de jachttrofeeën die in Brants stulpje hingen om een gelijkaardige buste van Brants echtgenote te maken, het supermodel Stephanie Seymour. Het werk staat nu bekend onder de weinig aan de verbeelding overlatende titel ‘Trophy Wife’. En o ja: Cattelan maakte meteen drié exemplaren, zodat ook twee àndere miljardairs nu een naakte Stephanie Seymour als trophy wife kunnen kopen.

En nadat hij in 2011 eindelijk in de “officiële” kunstwereld opgenomen werd met een retrospectieve in het Guggenheim, bedankte hij hen later met een toiletpot – eentje in massief 18-karaats goud, weliswaar, maar toch: een toiletpot.
Tot zijn andere greatest hits behoren onder andere een biddende Adolf Hitler, een in een vijvertje verdronken Pinokkio en een door een meteoriet gevloerde paus Johannes-Paulus II.

Regisseuse Maura Axelrod – eigenlijk een geharde nieuwsreporter die meestal in de frontlinie in Afghanistan of in de favela’s van Rio werkt –volgde het spoor van de mediaschuwe artiest, en sprak met zowat iedereen die daarbij op haar weg kwam: exen, familie, galleristen, blabla verkopende kunstinvesteerders en collega’s (plus een man die tien jaar lang Cattelan spéélde!)

Het resultaat is als de kunstenaar zelf: grappig, ontregelend en de kijker altijd één stapje voor.  

Maurizio Cattelan: Be Right Back
Regie: Maura Axelrod
USA 2017, 95 min.
Maandag 12 maart 2018 om 20u30
(Opgelet: alleen Engels ondertiteld!)

Een organisatie van Filmhuis i.s.m. Academie Mechelen.


Art & Film #07 >> Ai Weiwei : Human Flow

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DVZGyTdk_BY

Maandag 26 maart 2018 om 20u30
Filmhuis, Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, Mechelen

Ai-Weiwei-human-flow_1512467870_650X580_c_c_0_0

Documentaire film van de Chinese kunstenaar en regisseur Ai WeiWei over de vluchtelingencrisis: met meer dan 65 miljoen zijn ze ondertussen, de mensen die verspreid over de wereld verplicht hun thuis of land moesten ontvluchten door honger, klimaatverandering of oorlog.

Het maakt van de vluchtelingencrisis meteen de grootste volksverhuizing is sinds Wereldoorlog II. In “Human Flow” brengt Ai WeiWei deze menselijke migratie op indrukwekkende wijze in beeld: hij toont ons niet alleen de schaal van de migratie maar ook de impact ervan op individuele mensen en gemeenschappen.

Via “Human Flow” zijn we getuige van de zowel wanhopige als hoopvolle verhalen op zoek naar veiligheid, bescherming, rechtvaardigheid en menselijkheid.

Ai Weiwei: Human Flow
Regie: Ai Weiwei
China 2018 – 140′
Maandag 26 maart 2018 om 20u30

Een organisatie van Filmhuis i.s.m. Academie Mechelen


Art & Film #08 >> Julian Schnabel. A Private Portrait

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=I4dsSEEyQ9E

Maandag 14 mei 2018 om 20u30
Filmhuis, Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, Mechelen

JulianSchnabel_WebBillboardNowPlaying2_{f837e6a3-3a7b-4111-b670-9b0295a74e1d}

Julian Schnabel: A Private Portrait beschrijft het persoonlijke leven en de publieke carrière van de gevierde kunstenaar en filmmaker Julian Schnabel. De film toont de vormende jaren in Brownsville, Texas van de in Brooklyn geboren Schnabel; het begin van zijn professionele carrière in New York City aan het eind van de jaren zeventig; en de jaren tachtig, waarin hij een superster-status bereikt in de kunstscene van Manhattan. Internationaal wordt hij geprezen als leidende figuur in de Neo-expressionistische beweging.

De film bevat een caleidoscopische mix van materiaal uit de persoonlijke archieven van Schnabel, nieuw opgenomen beelden van de kunstenaar aan het werk en commentaar van vrienden, familie, acteurs en artiesten, waaronder Al Pacino, Mary Boone, Jeff Koons, Bono en Laurie Anderson – en niet te vergeten Schnabel zelf. Regisseur Corisicato creëert een fascinerend en onthullend portret van de meest luidruchtige en provocerende non-conformist van de moderne kunstwereld.

Julian Schnabel. A Private Portrait
Regie: Pappi Corisicato
USA, 2018 – 90′
Maandag 14 mei 2018 om 20u30

Een organisatie van Filmhuis i.s.m. Academie Mechelen


Voorbije lezingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2017-2018