lezingen2

Lezingen & Film

ART & FILM #05  ‘SHADOW WORLD’

een film van Johan Grimonprez
& exclusieve lezing door Johan Grimonprez 

Maandag 24 april 2017 om 19:00 (lezing) & 20:30 (film)
Cultuurcentrum Mechelen

shadow-world

 

Exclusief voor Academie Mechelen geeft Johan Grimonprez een lezing over zijn recentste documentaire. Hij bespreekt fragmenten uit Shadow World en confronteert deze beelden met dingen die de eindversie niet gehaald hebben.
Naast zijn recent werk zal Johan Grimonprez ook beelden meebrengen en vertellen over oudere projecten zoals DOUBLE TAKE, zijn webprojecten (TV DINNERS) en over zijn werk rond Radical Ecology.

De lezing wordt na een korte pauze gevolgd door de screening van Shadow World.

Met de pseudodocumentaire ‘dial H-I-S-T-O-R-Y’ plaatste Belgisch kunstenaar Johan Grimonprez zichzelf in 1997 op de wereldkaart. Nu zet hij Andrew Feinsteins verontrustende boek ‘The Shadow World: Inside the Global Arms Trade’ naar zijn hand. Onder meer onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders doen in deze onthullende documentaire een boekje open over hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie – niet alleen in de oorlogslanden waar die wapens gebruikt worden, maar ook in het Westen, waar ze gemaakt en verhandeld worden. Met ‘Shadow World’ verweeft Grimonprez naadloos talking heads en beklijvende archiefbeelden. Met als resultaat een krachtig betoog tegen een corrupte business die zijn winsten telt in miljoenen dollars, en zijn verliezen in mensenlevens. De documentaire, tevens een pleidooi voor meer openheid en dialoog, zal ongetwijfeld inslaan als een bom. (bron: Filmfest Gent)

Maandag 24 april 2017 om 19:00 (lezing) & 20:30 (film)
Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
Toegang: 6 € / reductie 4 € (leerlingen Academie Mechelen)

Filmhuis & Academie Mechelen i.s.m. Cultuurcentrum en NONA/Contour
www.johangrimonprez.be 
- www.filmhuismechelen.be


Voorbije lezingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2016-2017