lezingen

Lezingen & Film

Art & Film #08: A LONG WAY HOME

MAANDAG 1 APRIL om 20u30.
Een organisatie i.s.m. Filmhuis Mechelen

A Long Way Home (1)

 

In zijn bekroonde documentaire ‘A Long Way Home’ volgt de Zwitserse regisseur Luc Schaedler vijf zeer uiteenlopende Chinese topartiesten: danser Wen Hui, schrijver Ye Fu, cartoonist Pi San en de beeldende kunstenaars Gao Brothers, (die overigens nog op de recentste Triënnale voor Hedendaagse Kunst in Duffel present waren).
Allemaal maken ze deel uit van de kleine, fragiele Chinese tegencultuur.
Vertrekkende vanuit hun eigen familiegeschiedenis proberen ze vanuit het verleden het complexe Chinese heden te begrijpen, en dromen ze van een democratische, menselijke samenleving: iets waar ze met veel moed en nog meer zin voor humor aan proberen te werken, ook al is dat niet altijd makkelijk in het hedendaagse China.
En hun strijd is misschien wel niet alleen relevant voor China, maar voor de hele wereld?
Regisseur Luc Schaedler is al een kwarteeuw gefascineerd door China, trok al vele keren door het land en houdt ons met deze documentaire een spiegel voor: wat zouden wij doen in de situatie van deze vijf artiesten? Zouden we even moedig zijn? In hoeverre zijn we gevangene van ons eigen verleden? En hoe vreemd is het dat de existentiële vragen waar zij mee worstelen akelig gelijklopend zijn met de vragen waar wij in het westen mee worstelen?

A LONG WAY HOME
Regie: Luc Schaedler
Zwitserland 2018, 75 min.

Vertoning:
MAANDAG 1 APRIL om 20u30

I fo en trailer op http://www.filmhuismechelen.be/filmfiche/art-film-a-long-way-home/


ART&FILM #07: WERK OHNE AUTOR / NEVER LOOK AWAY

Maandag 11 maart om (uitzonderlijk) 19u00 in het Filmhuis – Cultuurcentrum Mechelen

Richter

In ‘Werk ohne Autor’, geïnspireerd door het leven van kunstschilder Gerhard Richter, staan drie periodes uit de Duitse geschiedenis centraal. Wanneer de jonge kunstenaar Kurt Barnert de studente Ellie ontmoet, is hij ervan overtuigd dat hij de liefde van zijn leven gevonden heeft. Om de verstikkende Oost-Duitse mentaliteit en Ellies tirannieke vader Carl te ontvluchten, ontsnappen Kurt en Ellie naar het Westen.
Maar Kurt wordt achtervolgd door de pijnlijke herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de Nazi-jaren. Bovendien blijken hij en Carl verbonden door gebeurtenissen uit het verleden. De dubieuze rol die Carl tijdens de Tweede Wereld Oorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw. Kurt begint schilderijen te maken over zijn eigen lot en de trauma’s van een hele generatie. Wanneer Kurt zichzelf en de ware kunst ontdekt, heeft dit ook zware implicaties voor Carl.
Liefde, haat, familie, macht, kunst, geschiedenis en politiek: alles komt samen in ‘Werk ohne Autor’.
(Regie: Florian Henckel von Donnersmarck – Duitsland 2018, 188’)


Voorbije lezingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2018-2019