excursie_3

Studiereizen

Centre de la Gravure en MAC’s Grand-Hornu

zondag 15 december 2019

Kiki Smith ‘Entre chien et loup’ in het Centre de la Gravure – La Louvière

Kiki Smith’s eerste tentoonstelling in België. Meer dan 100 prenten, beeldhouwwerken en tekeningen van 1981 tot op heden.

De titel van de tentoonstelling van Kiki Smith verwijst naar dat bijzondere uur waarop de dag in de nacht overgaat, dat moment waarop de hond de schapen moet gaan bewaken en waarop de wolf gebruik maakt van de duisternis om uit het bos te komen!

Alle kunstwerken van Kiki Smith schommelen tussen licht en duisternis, evolueren van de rustige natuur naar de ontembaarheid van bepaalde dieren en dringen de nacht binnen; dat bijzondere moment waarop plezier en angst elkaar treffen. Soms spreekt deze kunstenares taboeloos over de bestialiteit die in de mensheid schuilt. Ze onthult onze onpeilbare angsten, wat er zich in de diepste regionen van onze ziel afspeelt en wat we verborgen zouden willen houden. Soms plaatst ze fragmenten van beelden van haar lichaam in verontrustende posities of van vrouwelijke organen naast elkaar, in een poging om de traditionele voorstellingen van het stereotiepe beeld van de vrouw te ondermijnen.

Les Abeilles de l’Invisible in MAC’s Grand-Hornu

Jean-Pierre Bertrand – Maurice Blaussyld – Ricardo Brey – Jean-Marie Bytebier – Thierry De Cordier – Mario Merz – Fabrice Samyn – Sarkis – José María Sicilia – Daniel Turner – Angel Vergara

‘De bijen van het Onzichtbare’. Geïnspireerd door een metafoor van Rainer Maria Rilke over de spirituele dimensie van poëzie en door de “Kamer der gedachten” van Thierry De Cordier, presenteert de tentoonstelling werken van een tiental hedendaagse kunstenaars rond het thema van het onzichtbare.

In de eerste plaats heeft de curator werken geselecteerd die een rechtstreekse band hebben met mythologie of het mystieke, zoals de tekeningen die Ricardo Brey onlangs gewijd heeft aan het Inferno van Dante. Een ander voorbeeld zijn de wassen relikwieën van schilder José Maria Sicilia, die pagina’s bevatten uit het manuscript van het Geestelijk Hooglied van de Spaanse mystieke dichter Johannes van het Kruis. Een ander thema dat bij diverse getoonde werken aan bod komt, is alchemie en de inherente zoektocht naar spiritualiteit door de transformatie van metalen. Zo zijn er de sculpturen van kunstenaar Daniel Turner, waarbij industriële machines tot vijlsel zijn herleid, of de sjamanistische schilderijen van Jean-Pierre Bertrand, waarvoor de schilder zijn pigmenten vermengd heeft met honing, zout of citroen. Door de presentatie van een wassen beeld van Mario Merz uit de collectie van het MAC’s, zijn de inzichten van Joseph Beuys en zijn utopie van de ‘terugkeer naar een herbetoverde natuur’ niet veraf. Hiervan getuigen ook de bijzondere ‘aquarellen-in-water’ van Sarkis. Deze Franse pionier was een van de eerste kunstenaars in zijn land die de revolutionaire aanpak van de Duitse kunstenaar ontdekte.

Kunstenaars die volledig begeesterd zijn door spiritualiteit, gaan ook aan de slag met de oorsprong van het beeld, zoals de iconen van Fabrice Samyn of de archetypes van Maurice Blaussyld.

Tot slot is het voor deze tentoonstelling niet meer dan evident om het onlosmakelijke verband te belichten tussen het zichtbare en het onzichtbare. De ‘clair-obscur’ landschappen van Jean-Marie Bytebier en de geschilderde films van Angel Vergara illustreren deze verbondenheid, die er al van oudsher is in de schilderkunst.


LOS ANGELES (volzet)

More than Hollywood

Maandag 24 februari tot en met maandag 2 maart 2020

Chris_Burden_

Los Angeles, officieel de City of Los Angeles en veelal afgekort tot L.A., is een grote en uitgestrekte stad aan de westkust van de Verenigde Staten. Het is de op een na grootste van de Verenigde Staten. Los Angeles is het middelpunt van de Greater Los Angeles Area, een grootstedelijk gebied in Zuid-Californië dat bijna 18 miljoen inwoners telt. Daarnaast is Los Angeles de meest bevolkte en etnisch meest diverse county van Californië.

Tegenwoordig is Los Angeles een wereldstad met een grote haven en drukke luchthaven. Los Angeles, en meer bepaald Hollywood, vormen het centrum van de Amerikaanse en bij uitbreiding westerse film- en televisie-industrie. Veel van de bezienswaardigheden van de stad, zoals het Getty Center, Hollywood Boulevard, TCL Chinese Theatre en de Walt Disney Concert Hall, hebben te maken met de entertainment sector.

Los Angeles is echter niet enkel een droomfabriek, maar ook een grote kunststad. Zoals je dat gewoon bent van de studiereizen van de academie, halen we nu ook weer het maximale uit ons verblijf.

We vliegen met Aer Lingus van Brussel via Dublin naar Los Angeles waar we in de vooravond aankomen. We logeren 6 nachten in het prachtige designhotel Millenium Biltmore, ‘la grande dame’ in Downtown LA. Het hotel ligt op slechts 4 minuten wandelen van het metrostation Pershing Square en op 8 minuten van The Broad, het MOCA (beide Musea van hedendaagse kunst), en de Walt Disney concerthall, één van de indrukwekkende bouwwerken van Frank Gehry. Het hotel beschikt over verschillende restaurants en bars, een binnenbad in Romeinse stijl, een hot tub en een fitnessruimte. In de onmiddellijke omgeving bevinden zich tal van restaurants en de levendige Grand Central Market met diverse ontbijtmogelijkheden.

Op het programma staan bezoeken aan The Getty Center (Ensor’s ‘Intocht van Christus in Brussel’) en de Getty Villa, het Hammer Museum (expo Tishan Hsu), LACMA (Los Angeles County Museum of Art met expo’s van o.a. Julie Mehretu en Do Ho Suh), The Broad (private hedendaagse kunstcollectie), MOCA (Museum of Contemporary Art) en The Geffen MOCA, ICA LA(Institute of Contemporary Art), en een tour langs de belangrijkste galleries zoals Hauser & Wirth, Regen Projects, Gagosian,…).

Enkele verplaatsingen gebeuren met een private bus, andere zijn op wandelafstand of te bereiken met metro. We werken ook aan een architectuur-tour met bezoeken aan meesterwerken van C&R. Eames, F.L. Wright, Gehry e.a. Deze ritten combineren we met enkele niet te missen sites zoals bijvoorbeeld het befaamde Hollywood-sign, Berverly Hills, Burbank en Venice Beach.

We voorzien ook facultatieve tijd om zelf op verkenning te gaan in deze machtige stad.


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2019-2020