excursie_3

Studiereizen

BEAUFORT 2018
Van Knokke tot De Panne

dinsdag 26 juni 2018

Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich uitstrekt over de hele Belgische kustlijn. Het is een project dat startte in 2003 waarin de zee vaak de hoofdrol speelt. In Beaufort 2018 wordt de zee belicht als een plek die onbeheersbaar is en ons tegelijk verbindt met de rest van de wereld. Iedere deelnemende kunstenaar komt uit een land dat grenst aan een zee. Een onderliggend thema van deze editie is de rol van permanente monumenten. Hoe geven ze betekenis aan een plek? Welk soort interpretatie krijgen ze toebedeeld door de omwonenden? En in hoeverre is de kracht van hun boodschap onderhevig aan de tijdsgeest?

Monumenten worden traditioneel opgericht voor personen die een belangrijke bijdrage leverden aan de maatschappij. Anderzijds staan ze ook vaak symbool voor tragische gebeurtenissen zoals rampen en oorlogen waarbij velen sneuvelden. Ze herinneren ons eraan dat niet alle maatschappelijke processen, zoals macht en heerschappij, steeds onder onze controle staan. Ondanks de menselijke hang naar orde en vrede is de geschiedenis onderhevig aan het ritme van eb en vloed.

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars:

Kader Attia (FR – Middelkerke), Nina Beier (DK- Nieuwpoort), Guillaume Bijl (BE – Oostende), Simon Dybbroe Møller (DK – Middelkerke-Westende), Jos de Gruyter & Harald Thys (BE – De Panne), Edith Dekyndt (BE – Nieuwpoort), Stief DeSmet (BE – Oostende), Jason Dodge (VS – De Haan) – Anne Duk Hee Jordan (DE/KR – Zeebrugge), Jean-François Fourtou (FR – Knokke-Heist), Ryan Gander (GB – Koksijde), Iman Issa (EG – Koksijde), Basim Magdy (EG – Oostende), Katja Novitskova (EST – Bredene), Rotor (BE – Zeebrugge), Frederik Van Simaey (BE – Bredene), Leon Vranken (BE – Knokke), Xu Zhen (CN – De Haan-Wenduine).

Curator van Beaufort is de Limburgse Heidi Ballet, die de voorbije jaren vooral in het buitenland werkte. “Beaufort is een beetje thuiskomen voor mij,” zegt ze. Er is niets mis met de esthetische ervaring an sich, zegt ze, maar liefst voegt kunst natuurlijk nog een diepere laag toe. Ze geeft het voorbeeld van de Belgische groep Rotor met een project in Zeebrugge. Het thema is ecologisch: wat doen we met invasieve exoten als de Chinese wolhandkrab? In Zeebrugge kun je die de hele zomer beter leren kennen én proeven, in verschillende “gerechjes”.


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2017-2018