excursie_3

Studiereizen

Düsseldorf: Ai Weiwei / Ed Atkins

Dinsdag 28 mei 2019

Aiweiwei_poster

Ai Wewei – grootste expo in Europa !

“Alles is kunst, alles is politiek”: met deze woorden vat de internationaal befaamde hedendaagse kunstenaar Ai Weiwei het basisprincipe van zijn werkwijze samen. Dit motto is ook het leidmotief van zijn grootste tentoonstelling in Europa tot nu toe, die tegelijkertijd te zien is in K20 en K21 van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Grootschalige werken en een uitgebreid beeldbehang transformeren de museumgalerijen in dichte, toegankelijke installaties. De nauwe verwevenheid van politieke betrokkenheid met artistieke activiteit in het oeuvre van deze belangrijke en omstreden kunstenaar maakt het mogelijk de tegenstellingen van het heden tastbaar te maken.

Ai Weiwei, die in 1957 in Beijing werd geboren, wordt wereldwijd gevierd als kunstenaar, architect, curator, filmregisseur en fotograaf. Indrukken van concept en pop-art verzameld tijdens zijn tijd in New York gedurende de jaren 1980 bleken vruchtbaar voor zijn werkmethoden, die gericht zijn op een kritisch onderzoek van culturele geschiedenis en ontwikkelingen in de mondiale samenleving.

Ed Atkins – Ye Olde Food

Ed Atkins (* 1982, Oxford) is de voorhoede van een nieuwe generatie kunstenaars die reflecteert op de ingrijpende veranderingen in onze realiteit veroorzaakt door de snelle ontwikkeling van digitale media. Hij kreeg lovende kritieken voor zijn door de computer gegenereerde animaties, waarin hij de beloften, mogelijkheden en ideologieën van de door hem gebruikte technologieën in vraag stelt. In suggestieve video’s met meeslepende soundtracks behandelt hij existentiële thema’s zoals liefde, dood en ziekte, en bekijkt hij hoe verlangen, melancholie en vergankelijkheid worden ervaren met het oog op hun steeds digitalere abstractie.

Pia Fries – Fabel Fakt

De in Düsseldorf wonende schilderes Pia Fries (°1955) probeert tijdens het schilderproces nieuwe stimuli uit de verf te ontwikkelen. Ze kneedt, slaat, schudt de verf of giet ze uit. Hoewel sommige van haar schilderijen reliëfachtig zijn qua dikte, waardoor critici vaak verwijzen naar haar oorspronkelijke opleiding als beeldhouwer, speelt ‘platte’ grafische kunst ook een belangrijke rol in haar oeuvre. In de loop van de jaren zijn er verschillende motieven en benaderingen naar voren gekomen.

De tentoonstelling toont de verschillende aspecten van haar werk met grafische technieken en de manier waarop ze met papier omgaat in de schilderkunst. De nadruk ligt op de nauwe band tussen schilderkunst en grafische kunst.


Studiereis Biënnale van Venetië

Van maandag 26 tot vrijdag 30 augustus 2019

De Biënnale van Venetië is de spreekwoordelijke moeder aller biënnales. Naast de centrale tentoonstellingen in de Giardini en het Arsenale (de voormalige militaire scheepswerven), spreiden de andere tentoonstellingslocaties zich als een lappendeken uit over de dogenstad.

Biennale-di-Venezia

De centrale tentoonstelling in de Giardini en het Arsenale wordt gecureerd door Ralph Rugoff, directeur van de Londense Hayward Gallery. Onder de titel ‘May You Live In Interesting Times’ (afgeleid van een ironische Chinese vloek waarbij ‘interesting times’ eigenlijk staat voor ‘uitdagende’ of ‘bedreigende’ tijden) werden kunstenaars uitgenodigd die reflecteren over de precaire aspecten van het bestaan en de bedreigingen op tradities, instellingen en de naoorlogse orde. Rugoff gelooft dat kunst misschien een soort gids kan zijn voor hoe te leven en te denken in ‘interessante tijden’. De tentoonstelling richt zich op het werk van kunstenaars die bestaande gewoonten van het denken uitdagen en onze blik op objecten en beelden, gebaren en situaties openen. De 79 uitgenodigde kunstenaars komen van over de ganse wereld. Onder hen ook de Belgisch-Nigeriaanse Otobong Nkanga. Andere opvallende namen zijn Ed Atkins, Nairy Baghramian, Christoph Büchel, Stan Douglas, Jimmie Durham, Christian Marclay, Julie Mehretu, Tomás Saraceno, Apichatpong Weerasethakul. Maar er zijn ook minder bekende kunstenaars uit niet-westerse landen zoals China, Thailand, Zuid-Korea, India, Palestina, Kenia.

Daarnaast zijn er natuurlijk de ca. 90 landenpaviljoens. In het Belgische paviljoen in de Giardini vertegenwoordigen Jos De Gruyter en Harald Thys er de Franstalige Gemeenschap van België. Andere opvallende namen zijn: Martin Puryear (USA), Bárbara Wagner & Benjamin de Burca (Brazilië), Laure Prouvost (Frankrijk), Natascha Sadr Haghighian (Duitsland), Cathy Wilkes (GB),

In de meer dan 50 tijdelijke tentoonstellingen die over gans Venetië zijn verspreid valt vooral de grote Luc Tuymans-expo op in het Palazzo Grassi. Daarnaast kunnen we werk bewonderen van Georg Baselitz (Galleria dell’Accademia), Pino Pascali, Philippe Parreno, James Lee Byars, e.a.

Volledige programma, info en inschrijvingen: abk@mechelen.be


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2018-2019