Studiereizen


Beaufort 2024

Beeldenpark aan zee, van Knokke tot de Panne
Dinsdag 25 juni 2024

Beaufort is een driejaarlijkse kunsthappening die sinds 2003 plaats vindt langs de Belgische kustlijn. Uit de voorbije edities van de Triënnale aan Zee kochten de kustgemeenten verschillende kunstwerken aan. Zo ontstond het permanent Beaufort Beeldenpark dat ondertussen al meer dan 40 werken telt. Het is de grootste openlucht-tentoonstelling in het unieke decor van de Kust.

De 8ste editie van Triënnale Beaufort is een uitnodiging om bepaalde perspectieven of gekende verschijningsvormen te ontvouwen en het weefsel van relaties, slierten, lussen, vlechten, kabels, zwermen en schubben te ontknopen.

Beaufort24 vertrekt vanuit het idee van een vanzelfsprekende verbondenheid: ‘Fabric of Life’ fungeert als een uitgangspunt, een rode draad, een vlechtwerk van verschillende lijnen en vezels, richtingen en patronen. Tegelijkertijd biedt deze metafoor van een weefsel een kans om een aantal aspecten van de huidige werkelijkheid te doorgronden, de gedeelde publieke ruimte in onze nabije omgeving opnieuw onder ogen te zien en te koppelen aan vele mogelijke werelden, voorspellingen en verlangens. 

(Curator Els Wuyts)

Nieuwe werken van volgende kunstenaars:
Filip Vervaet, Maëlle Dufour, Johan Creten, Jorge Macchi, Selva Aparicio, Alexandra Bircken, Lucy + Jorge Orta, Jef Meyer, Femmy Otten, Marius Ritiu, Sara Bjarland, Pei-Hsuan Wang, Romain Weintzem, Driton Selmani, Monika Sosnowska, Ivan Morison, Richard Deacon, Lucie Lanzini

We rijden met een bus en een Beaufort-gids de Belgische kust af van Knokke tot De Panne of van De Panne tot Knokke. We stappen uit bij de verschillende kunstwerken en nemen ergens ‘on the road’ tijd voor een middaglunch. Opgelet: er wordt wel wat gewandeld. Doe goede schoenen aan!

Venetië
60ste Biënnale van Venetië 2024

Reis #1 van 20 tot 24 oktober 2024 (volzet)
Reis #2 van 24 tot 28 oktober 2024 (volzet)

De Biënnale van Venetië van 2024, met als thema ‘Foreigners Everywhere’, loopt van 20 april tot 24 november 2024. Deze editie, samengesteld door Adriano Pedrosa, benadrukt diverse verhalen, van hedendaags tot historisch, waarbij de nadruk wordt gelegd op de genuanceerde ervaringen als buitenlander in de onderling verbonden wereld van vandaag.
 
De centrale tentoonstelling in de Giardini en het Arsenale toont werken van meer dan 330 kunstenaars. De selectie omvat een breed spectrum aan kunstenaars, van opkomende talenten tot gevestigde figuren, waaronder Beatriz Cortez, Olga De Amaral en Yinka Shonibare, naast een speciale erkenning van invloedrijke historische kunstenaars zoals Frida Kahlo en Diego Rivera.
 
Daarnaast zijn er natuurlijk meer dan 80 nationale “paviljoenen” verspreid over de Giardini (29 stuks), het Arsenale (23) en over de ganse stad nog eens meer dan 30 locaties. Het Belgisch paviljoen wordt bevolkt door ‘Petticoat Government’, een collectief rondom Simona Denicolai & Ivo Provoost, Antoinette Jattiot, Nord en Speculoos. In het kader van de Biënnale van Venetië 2024 stellen ze een multidisciplinair scenario voor met bestaande folkloristische reuzen en reuzinnen, die geleend zijn van diverse gemeenschappen in België, Frankrijk en Spanje. Bij de Noorderburen is ook een collectief rond Renzo Martens te zien, CATPC. Andere kunstenaars in landenpaviljoens zijn o.a. First Nation Archie Moore (Australië, winnaar van de Gouden Leeuw), Yael Bartana (Duitsland), Wael Shawky (Egypte), Oekraïense vluchtelingen in het Poolse paviljoen, Jeffrey Gibso (USA), Anna Jarmolaeva (Oostenrijk),…
 
In de stad vind je dan ook nog eens meer dan 30 “Collateral Events”.
Blikvangers daar zijn o.a. Berlinde De Bruyckere in de San Giorgio Maggiore, Ernest Pignon-Ernest (Fondazione Louis Vuitton), Julia Mehretu (Palazzo Grassi), Pierre Huyghe (Punta della Dogana), Christoph Büchel (Fondazione Prada).
 
En natuurlijk is er nog altijd Venetië zelf als het centrale kunstwerk!
 
We reizen met een groep van max. 40 personen/reis. We vertrekken met een ochtendvlucht (9u30) vanuit Brussels Airport naar Venetië Marco Polo. We varen met een private boot naar het prachtige viersterren hotel Indigo op het rustige Sant’Elena op amper 300m van de Giardini.
De terugreis is met een middagvlucht (om 14u terug in Brussel).


Chicago (volzet)

Hedendaagse kunst en architectuur
9 – 15 mei 2024

Chicago staat bekend om zijn bijzondere architectuur en culturele hoogtepunten en zal u in verrukking brengen. Hier klopt het hart in het ritme van de blues en jazz. Laat u bekoren door de pure levensvreugde in deze unieke stad aan het Lake Michigan met de eindeloos lange oeverpromenade.

Tijdens het winkelen over Michigan Avenue, wijselijk ook Magnificient Mile genoemd, kunt u alles kopen maar vooral genieten van de architecturale pracht van Sullivan, Wright, Mies van der Rohe. In de omgeving ligt de Great Lakes Region met zijn schilderachtige landschappen, idyllische stadjes en diepe wouden.

Kunst en architectuur staan vanzelfsprekend centraal. We bezoeken the Museum of Contemporary Art (Nicole Eisenman), The Art Institute of Chicago (Edward Hopper) en de Renaissance Society (Hedendaagse kunst), de Chicago Architecture Foundation, archtecturale meesterwerken van Frank Lloyd Wright en Ludwig Mies van der Rohe (o.a. The Farnsworth House in Plano), het Millennium Park met o.a. Cloud Gate (“The Bean”) van Anish Kapoor en paviljoenen van Frank Gehry en Zaha Hadid.

Chicago’s bijnaam is de “Windy City”. Vaak wordt het verband gelegd met de sterke wind vanaf het Michiganmeer. Een alternatieve uitleg is echter dat rond het eind van de 19e eeuw de politici uit Chicago zoveel over hun stad opschepten dat buiten Chicago vaak gesteld werd dat mensen uit Chicago overdrijven. Antwerpenaars zullen er zich zeker thuis voelen 😉

Tijdens de drooglegging in de jaren twintig was Chicago het werkterrein van een aantal beruchte gangsters; de bekendste van hen was Al Capone. 100 jaar later is er geen sprake meer van drooglegging en ook niet van gangsters 😉


Den Haag – Wassenaar

Dinsdag 30 april 2024
Max Beckmann, Peter Buggenhout, Alicja Kwade, Museum Voorlinden

Universum Max Beckmann @ Kunstmuseum Den Haag

Scherpe hoeken, vervreemdende perspectieven, beklemmende kaders. De schilder Max Beckmann (1884-1950) hanteert allerlei technieken om de ruimte in zijn schilderijen naar zijn hand te zetten. Het geschilderde beeldvlak is zijn domein; door te schilderen krijgt Beckmann grip op de werkelijkheid, die voor hem uit fysieke maar ook spirituele dimensies bestaat. Met zijn unieke verbeelding van de ruimte behoort hij tot de meest eigenzinnige en unieke kunstenaars van de twintigste eeuw. In de tentoonstelling Universum Max Beckmann onderzoekt Kunstmuseum Den Haag het oeuvre van de schilder aan de hand van zijn verbeelding van de ruimte.

Peter Buggenhout @ Kunstmuseum Den Haag

Kunstenaar Peter Buggenhout (°1963, woont en werkt in Gent) creëert objecten die gewoon ‘zijn wat ze zijn’ en niets hoeven te representeren. Zijn sculpturen zijn gemaakt van materialen die zijn samengebracht zonder enige waarneembare logica. Hij gebruikt wat voor handen is. Zo biedt de tentoonstelling Second Sight in de Projektenzaal van het Kunstmuseum een voorproefje van de foot print die ons industriële heden achterlaat.

Michael Raedecker @ Kunstmuseum Den Haag

Vijftien jaar nadat Kunstmuseum Den Haag een grote tentoonstelling van Michael Raedecker (°1963, Amsterdam) organiseerde, is in het museum een overzichtstentoonstelling over zijn werk te zien. Deze past in een reeks tentoonstellingen over toonaangevende hedendaagse kunstenaars, waaronder Norbert Schwontkowski (2020/2021) en Nicole Eisenman (2022/2023). Michael Raedecker: material worlds is in nauwe samenwerking met de kunstenaar samengesteld en laat zijn artistieke ontwikkeling in de afgelopen drie decennia zien.

Alicja Kwade @ Museum Voorlinden

Voor Alicja Kwade (°1979, Katowice, Polen / woont en werkt in Berlijn) is niets vanzelfsprekend. Ze is enorm nieuwsgierig en stelt vraagtekens bij gangbare opvattingen over de wereld om ons heen uit. Met haar sculpturen en installaties duikt ze in de essentie van dingen en stelt ze je waarneming op de proef. In haar solotentoonstelling Die Notwendigkeit der Dinge, waarin ook nieuw werk te zien is, laat ze je nadenken over de aard van de realiteit zoals je die denkt te kennen.


Amsterdam

Donderdag 18 april 2024
Rijksmuseum – Stedelijk Museum – Van Goghmuseum – EYE Filmmuseum

Frans Hals @ Rijksmuseum (open tot 17u)

Uitzonderlijk vernieuwend, vermakelijk en vol lef: Frans Hals was een van de meest bepalende schilders van de 17de eeuw. Zijn eigenzinnige, losse schilderstijl werd zo invloedrijk dat je bijna zou vergeten dat hij hier de grondlegger van was. Ontdek de streken van Frans Hals in een unieke tentoonstelling met zo’n vijftig werken uit (inter)nationale topcollecties.

Marina Abramovic @ Stedelijk Museum (open tot 18u)

Dompel je onder in de wereld van de legendarische Marina Abramović, in het grootste overzicht ooit in Nederland! Ruim 60 belangrijke werken tonen de ontwikkeling van het indrukwekkende oeuvre van de pionier van de performancekunst in de afgelopen vijftig jaar: van haar vroege werk, dat ze maakte in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam, tot de baanbrekende performances met haar partner Ulay en het solowerk waarmee ze nog steeds actief is.

Wilhelm Sasnal @ Stedelijk Museum (open tot 18u)

Deze tentoonstelling van Wilhelm Sasnal (1972, Tarnów, Polen) is geïnspireerd door zijn nieuwe project: de verfilming van de roman The Assistant (1908) van de Zwitserse schrijver Robert Walser, waarin Joseph Marti, als assistent van de ingenieur-uitvinder Carl Tobler, verstrikt raakt in diens bizarre wereld. De tentoonstelling presenteert 25 schilderijen. Sasnal schilderde voor de film een aantal werken, die iconische moderne klassiekers en minder bekende werken interpreteren, en zal deze schilderijen opnieuw schilderen voor de tentoonstelling.

Matthew Wong / Vincent Van Gogh @ Van Gogh Museum

Matthew Wong begon in 2011 op zijn 27ste met tekenen en schilderen. In een paar jaar tijd ontwikkelde hij een compleet eigen stijl, waarin hij met intense kleuren fantasierijke landschappen schilderde. Van Gogh was een groot voorbeeld voor hem.

Paravel & Castaing-Taylor @ EYE Filmmuseum

Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor zijn voortdurend op zoek naar een nieuwe filmtaal die verder gaat dan de traditionele mensgerichte blik in de antropologie.


Villeneuve D’ascq – Lille Tripostal

Anselm Kiefer – Mohamed Bourouissa
Vanhaerents Art Collection

Zondag 14 januari 2024

LaM – Villeneuve d’Ascq > Anselm Kiefer

De tentoonstelling ‘Anselm Kiefer – La photographie au commencement’ wordt in het LaM georganiseerd als afsluiter van hun 40-jarige jubileumjaar. Anselm Kiefer werd in Duitsland geboren in maart 1945, een paar maanden voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1992 woont hij in Frankrijk, eerst op een groot domein in Barjac. Sinds 2007 heeft hij zijn atelier gevestigd in een reusachtig gebouw (het voormalige distributiecentrum van supermarkt Le Samaritaine) nabij Paris-Orly.

Anselm Kiefer is een van de belangrijkste Duitse kunstenaars van zijn generatie. Zijn werk wordt wereldwijd geroemd, niet alleen om de visuele kracht van zijn creaties, maar ook om de poëtische en filosofische betekenis van zijn benadering. Gekenmerkt door de verwoeste landschappen uit zijn kindertijd, begon zijn werk aan het eind van de jaren 1960 met een  verkenning van de tragische aard van het nazisme, wat resulteerde in een belangrijk oeuvre en vele foto’s. Na deze radicale start ging de kunstenaar schilderen, beeldhouwen en boeken maken. Hij werkt aan thema’s die zeer divers zijn: mythen, architectuur, vernietiging en schepping, alchemie, kabbala en geofysica.

De tentoonstelling in het LaM focust op de relatie tussen fotografie en schilderkunst in het oeuvre van Anselm Kiefer.

Een tweede tentoonstelling in het LaM toont werk van Mohamed Bourouissa (°1978, Franco-Algerien), oud-student van Le Fresnoy in Tourcoing. Onder de titel ‘Attracteur étrange’ presenteert deze tentoonstelling werken die zijn praktijk in fotografie, tekenen, beeldhouwen en video, maar ook live performance en installatie weerspiegelen. Met deze raadselachtige titel, die verwijst naar een wiskundige formule, wil Mohamed Bourouissa de schijnbare onsamenhangendheid van chaos modelleren. Hij stelt de representatie van gemarginaliseerde mensen ter discussie en analyseert de mechanismen van macht en autoriteit en hun effecten op rechteloze gemeenschappen. 

Door een bijtende blik te werpen op de maatschappij en haar tekortkomingen, plaatst Mohamed Bourouissa het individu in het middelpunt van zijn bezorgdheid.

Tripostal, Lille > Vanhaerents Art Collection

In de namiddag bezoeken we Tripostal Lille, het voormalige postsorteercentrum naast Lille-Flandres, dat sinds enkele jaren dienst doet als reusachtige tentoonstellingshal. Op drie verdiepingen van de Tripostal worden werken getoond van de Vanhaerents Art Collection, een van de grootste privéverzamelingen van hedendaagse kunst in België. 

De Vanhaerents Art Collection heeft ook een permanent exporuimte in hartje Brussel.

zie: https://vanhaerentsartcollection.com 

In de expo in Lille worden topwerken getoond van o.a. David Altmejd, Mark Handforth, Otis Kwame Kye Quaicoe, Mariko Mori, Yoshitomo Nara, Ivan Navarro, Laure Prouvost, Tomas Saraceno, Yinka Shonibare, Emmanuel Taku, Kehinde Wiley, …


La Louvière & Mons & Grand-Hornu

Mentors – Keramisten in België
Lionel Estève & Jochen Lempert

Dinsdag 19 december 2023

Mentors – Keramisten en leraren in België

De tentoonstelling ‘Mentors – Keramisten en leraren in België’ brengt bijna 70 keramisten samen op twee culturele locaties, Keramis – Centre de la Céramique in La Louvière, waar de “pioniers” van de vorige eeuw worden tentoongesteld, en de ruimte van de Anciens  Abatoirs in Mons (Bergen) waar de vandaag actieve keramisten zijn samengebracht.

De tentoonstelling vergelijkt de onderwijzende keramisten die evenveel impact hebben gehad op de geschiedenis van het keramiekonderwijs in België als hun artistieke praktijk. Dankzij deze samenwerking wil deze dubbeltentoonstelling een ongekend panorama bieden van de praktijk en het onderwijs van keramiek in België van de 20e eeuw tot vandaag. De centrale kwestie van overdracht wordt onthuld in de vorm van een genealogie waarin verleden en heden worden verwoord via een territoriaal netwerk dat zowel het noorden als het zuiden van het land bestrijkt.

In Keramis is werk te zien van o.a. Pierre Caille, Carmen Dionyse, Marnix Hoys, Achiel Pauwels, Hugo Rabbaey, Bernadette Roobaerts, Sleppe, Frank Steyaert, Piet Stockmans, Olivier Strebelle, Ludo Thys, Jan Van De Kerckhove, Rik Vandewege, José Vermeersch, e.a.

In BeCraft (Anciens  Abatoirs Mons) is werk te zien van Lut Aerts, Anne Ausloos, Francis Behets, Kris Campo, Johan Creten, Trees De Mits, Sarah De Schepper, Rudie Delanghe, Rik Delrue, Tine Deweerdt, Mieke Everaet, Marnix Hoys, Vincent Kempenaers, Yves Malfliet, Hugo Meert, Marieke Pauwels, Patrick Piccarelle, Sleppe, Gerda Steegmans, Annouk Thys, Johan Van Geert, Sofi van Saltbommel, Robin Vermeersch, Jeannine Vrins, Fabienne Withofs, én … onze collega Stijn Yperman e.a.

Lionel Estève & Jochen Lempert @ Mac’s Grand-Hornu

Het werk van Lionel Estève valt op door zijn vermogen om intuïtief in te spelen op de beperkingen van tentoonstellingsruimtes op het vlak van morfologie, belichting en stemming. Op basis van het contrast tussen de twee grote zalen van het MAC’S die zijn interventie een specifiek architecturale omkadering geven, bouwt de kunstenaar een parcours op rond meerdere tegenstellingen: droog en vochtig, warm en koud, helder en donker. 

In deze installatie versmelten emotie met perceptie, het introspectieve met het  monumentale, en de lofzang op de schoonheid met poëtische schelmenstreken. Lionel Estève is geboren in 1967 in Lyon (Frankrijk). Hij leeft en werkt in Brussel.

Voor zijn eerste tentoonstelling in een museale instelling in België palmt de Duitse fotograaf Jochen Lempert vier zalen van het MACS in met zijn verfijnde natuurfoto’s. De poëtische intensiteit in elke foto, de suggestieve kracht van de panelen die ze samen vormen en de opstelling van het geheel geven blijk van een sterke beheersing van compositie en installatie. 

Tijdens zijn biologiestudies specialiseerde Jochen Lempert zich in libellen. Toen hij zich aan het einde van de jaren tachtig toelegde op fotografie, kon hij zo zijn minutieuze observatie van de wereld van dieren, planten maar ook van mensen aanscherpen. In zijn werk is hij extreem vatbaar voor minuscule fenomenen bij kleinere wezens: de sporen van piepkleine kikkers, de lichtgevende vlucht van vuurvliegjes, de wind die ruist tussen de dorre bladeren, een verzameling sproeten op een schouder. Kortom: een poëtische en fotogevoelige ecologie van discreet leven en de omgeving errond.

Jochen Lempert is geboren in 1958 in Moers (Duitsland). Hij leeft en werkt in Hamburg.


Rotterdam & Wassenaar

Ai Weiwei * Anselm Kiefer
Kunsthal Rotterdam * Museum Voorlinden

Donderdag 16 november 2023

Ai Weiwei @ Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam presenteert de grootschalige tentoonstelling van een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen: Ai Weiwei. In Search of Humanity is zijn meest volledige overzichtstentoonstelling tot nu toe. De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van de ruim vier decennia durende carrière van Ai Weiwei, met schilderijen, culturele readymades, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst. Het bevat belangrijke werken uit al zijn creatieve fasen.

Deze must-see tentoonstelling geeft inzicht in het leven van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei, zijn vroege jeugd die hij met zijn vader doorbracht in ballingschap vanaf de anti-rechtse campagne en zijn gevangenschap in 2011. De kunstwerken tonen zijn zoektocht naar menselijkheid en een betere wereld.

In Search of Humanity besteedt aandacht aan alle periodes van Ai Weiwei’s veelomvattende carrière en geeft inzicht in zijn buitengewone kunstenaarschap.

Ai Weiwei’s metamorfoses en transformaties zijn een nutteloos monument voor dingen. De verwarring die hieruit voortkomt geeft, juist in deze tijd waarin de democratie onder druk staat, waardevolle stof tot nadenken. De tentoonstelling laat zien hoe krachtig de verbeelding met behulp van kunst kan zijn.

Anselm Kiefer @ Museum Voorlinden

Dankzij zijn eigenzinnige beeldtaal, vol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur, groeide Anselm Kiefer (1945) uit tot een van de grootste kunstenaars van onze tijd. Zijn werk is een lust voor het oog en prikkelt het brein. Hij denkt groots, werkt op monumentale schaal met ongebruikelijke materialen en deinst er niet voor terug om de ongemakkelijke vragen van het leven te stellen. Tijdens zijn solotentoonstelling Bilderstreit bij Voorlinden kun je zijn intrigerende schilderijen, sculpturen, kunstenaarsboeken en installaties zien. Een groot aantal daarvan is nooit eerder vertoond.

Anselm Kiefer is een onvermoeibare alleseter met oneindig veel interesses. De kunstenaar is altijd op zoek naar nieuwe inzichten en betekenissen. En dat zie je duidelijk terug in zijn gelaagde werk. Daarin verweeft hij Germaanse mythologie, geschiedenis, poëzie, literatuur en filosofie. Hij gebruikt daarbij traditionele en onconventionele materialen, zoals goud, olieverf, stro en lood. Kiefer stelt zijn werken bloot aan de elementen, steekt ze in brand, voegt levensgrote objecten toe of beitelt eerder aangebrachte lagen weg. Zo creëert hij ware symfonieën vol textuur en betekenis, waaraan hij liefst blijft doorwerken. Want een kunstwerk is voor hem eigenlijk nooit klaar.

Meer info via abk@mechelen.be


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2022-2023