excursie_3

Studiereizen

 PARIJS * VERSAILLES * LILLE

vrijdag, zaterdag, zondag 15 – 16 – 17 december 2017

Mark Manders. Voyage d'Hiver, Exposition de 17 artistes contemporains dans les bosquets du Chateau de Versailles le 13/10/2017 Photo Jean-Christophe Marmara / Le Figaro

Mark Manders. Voyage d’Hiver, Exposition de 17 artistes contemporains dans les bosquets du Chateau de Versailles le 13/10/2017
Photo Jean-Christophe Marmara / Le Figaro

In Tripostal Lille bezoeken we tijdens de heenreis de tentoonstelling ‘Performance !’ Een overzicht uit de Collectie van het Centre Pompidou met grote namen zoals Bruce Nauman, Vito Acconci, Rineke Dijkstra, Nam June Paik en vele anderen. Nadien rijden we door naar het befaamde Château de Versailles aan de rand van Parijs. ‘Voyage d’hiver’ is een ‘Winterreis’ in de bosjes en tuinen rondom het befaamde Paleis van Louis XIV. Het park wordt tijdelijk omgetoverd tot een groots museum voor openluchtsculpturen van zeventien hedendaagse kunstenaars die spelen met de historische of mythologische betekenis van de plaats. Sculpturen, geluidsinstallaties, projecties transformeren de wandeling van de bezoeker tot een persoonlijke en unieke ervaring. (met werken van o.a. Mark Manders, Ugo Rondinone, David Altmejd, Sheila Hicks). De tickets voor het programma van de eerste dag zijn allemaal inbegrepen in de prijs en we verplaatsen ons gezamenlijk met de bus – opgelet: in Versailles bezoeken we enkel de tuinen, niet het kasteel – na Versailles rijden we naar het hotel voor check-in. De avond ben je vrij.

Maar ook de lichtstad zelf verwent ons met talloze tentoonstellingen in het 40-jarige Centre Pompidou, in het Palais de Tokyo, het Grand Palais en de vele galeries.

In het Centre Pompidou (zaterdagticket inbegrepen in de prijs) kan je de tentoonstelling bezoeken van een van de grondleggers van het Fauvisme: André Derain. ‘1904 – 1914. La décennie radicale’ brengt een frisse blik op het werk van deze 20ste eeuwse kunstenaar. Daarnaast zijn er de genomineerde kunstenaars van de Prix Marcel Duchamp en een retrospectieve van Nalini Malani.
Op zaterdagmiddag/avond en zondagochtend kan je een eigen programma uitstippelen. (tickets niet inbegrepen). Op het programma van het Grand Palais staat een tentoonstelling van Paul Gauguin en een retrospectieve van de Amerikaanse fotograaf Irvin Penn. Het steeds verrassende Palais de Tokyo gaf carte blanche aan Camille Henrot, één van de rijzende sterren aan het Franse kunstfirmament.

Op zondagnamiddag (uur nog te bepalen) rijden we naar het Bois de Boulogne, waar in de indrukwekkende door Frank Gehry gebouwde Fondation Louis Vuitton een keur van werken uit het MoMA te gast is. ETRE MODERNE: LE MOMA à PARIS. Het legendarische museum in New York heeft liefst 200 topwerken uit zijn collectie uitgeleend. Het is echt “the best off”. Het gaat om werken van 1880 tot nu, te beginnen bij Cézanne en Picasso, over Pollock, Rothko, Warhol tot Cindy Sherman. (Ticket inbegrepen en gezamenlijk toegang binnen een bepaald tijdsblok).

Opstapplaatsen in Mechelen-Kontich-Antwerpen-Gent


Studiereis: Ludwig Museum Keulen & Haus Mödrath Kerpen

Donderdag 25 januari 2018

thumbnail_Rosenquist_JFK

KERPEN

Haus Mödrath – Räume fur Kunst (inbegrepen in de prijs)

Haus Mödrath – Räume für Kunst in Kerpen is een bijzondere nieuwe plek in de buurt van Keulen. Het is een huis (een kasteel, tevens het geboortehuis van de beroemde avant-gardecomponist Karlheinz Stockhausen), een woning voor kunst en kunstenaars, zonder een eigen collectie, geen museum, zeker geen verzamelaarsmuseum, maar een levendige locatie waar in de toekomst speciale tijdelijke tentoonstellingen worden georganiseerd door verschillende curatoren. De enige prioriteit van de private eigenaar, die anoniem wenst te blijven, is kunst en de kunstenaars.

De initiële tentoonstelling onder de titel ‘Aftermieter / Lodgers’ werd gecureerd door Veit Loers en stelt op 1000 m2 verspreid over 4 verdiepingen en een tuin van 75.000 m2 het werk tentoon van 27 kunstenaars waaronder Franz West, Alicja Kwade, Stefano Cagoll, Ed Atkins, Neil Beloufa, Günther Förg, Georg Herold, Michael E. Smith.

Haus Mödrath stelt speciaal voor de Academie Mechelen haar deuren open op donderdag.

KEULEN

Ludwig Museum (inbegrepen in de prijs)

Museum Ludwig is het museum voor moderne kunst van de stad Keulen, gelegen achter de Dom van Keulen, nabij de Rijn en vlak bij het centrale treinstation. Het museum maakt deel uit van de Ludwigmusea en toont beeldende kunst uit de 20e en de 21e eeuw.

EXPO: ‘James Rosenquist. Eintauchen ins Bild / Schilderkunst als immersie’

In een grote tentoonstelling toont het Museum Ludwig de adembenemende werken van de in maart 2017 overleden popartiest James Rosenquist. De tentoonstelling presenteert de rijkgekleurde werken van de kunstenaar samen met collages en archiefmateriaal dat nog nooit eerder is tentoongesteld, en dat als basis diende voor zijn vaak monumentale werken. Deze verrassende tentoonstelling werd laaiend enthousiast onthaald door de internationale pers. Een ware (her-)ontdekking!

Andere tentoonstellingen in Keulen (NIET inbegrepen in de prijs)

In Keulen heb je tevens de mogelijk om in het Wallraf-Richartz-Museum de tentoonstelling ‘Tintoretto. A Star is Born’ te bezoeken en/of in Kolumba, het prachtige door Peter Zumthor ontworpen museum van het Aartsbisdom Keulen, de expo ‘Pas de Deux’ met werken uit de collectie van het Römisch-Germanischen Museum in confrontatie met Middeleeuwse en moderne kunst van o.a. Josef Albers, Joseph Beuys, Rebecca Horn, On Kawara, Jannis Kounellis, Richard Serra, Paul Thek.

 


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2017-2018