excursie_3

Studiereizen

OOSTENDE

Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam
Curator Jan Fabre
zaterdag 2 december 2017

oostende

Eind oktober 2017 opende in Oostende de opvolger van De Zee – salut d’honneur Jan Hoet (2015): in de tweede editie van deze driejaarlijkse internationale tentoonstelling staat ‘het vlot’ centraal. Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam / The Raft. Art is (not) Lonely gaat over het vaartuig en de vervoering van kunst.

De kunstenaar Jan Fabre werd gevraagd als curator van deze nieuwe editie, een uitdaging die hij vol enthousiasme aanging! Ter inspiratie schoof Fabre een ouder werk van zichzelf naar voren. Kunst is (niet) eenzaam is een ‘denkmodel’ uit 1986, een maquette waarin hij de kunstenaar voorstelt op een vaartuig. De tijdelijke afzondering die nodig is om tot een creatie te komen, resulteert nadien een poging tot verbinden.

‘Die inspiratie hebben we uitgebreid met het iconische Vlot van de Medusa van Théodore Géricault’, zegt medecurator Joanna De Vos. ‘Géricault was bezeten door creëren. Hij maakte talloze studies en ging zelfs lijken bestuderen. Sta je voor het schilderij, dan word je er meteen ingetrokken. Hij was de eerste die echt voluit voor emotie ging. Fysieke betrokkenheid is de rode draad die door het parcours loopt. Vandaar dat ook film, theater en performance sterk ver­tegenwoordigd zijn.’

Fabres maquette en schetsen van Géricault zijn de kern van de centrale presentatie in Muzee, waar zowat dertig artiesten present zijn. Hier is werk te zien van Bill Viola, Bob Wilson, Orlan, Mike Figgis en Steve McQueen. Met de vlaggen van Elisabetta Benassi heeft het museum er een tijdelijk herkenningspunt bij met een cassante historiek. De slogan ‘ships and still more ships’ komt van de reder die wou dat de Afro-Amerikanen een grotere rol zouden krijgen in de wereldeconomie.

Het kunstevenement ‘Het vlot’ is goed bevolkt. Van de 73 artiesten die uitzwermden over Oostende, creëerde zowat drie vierde nieuw werk. Internationale zwaargewichten als Ilya Kabakov, Marina Abramovic, Steve McQueen en Mike Figgis staan er naast de fine fleur van onze kunstscene: Luc Tuymans, Berlinde De Bruyckere, Michaël Borremans, Peter Buggenhout, Kelly Schacht, Tom Liekens, Jan Van Imschoot, en vele anderen.

De tentoonstelling start in MuZee en spreidt zich uit over de stad, van de Koninklijke Gaanderijen via het Kursaal tot de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Van het schip Mercator via De Grote Post tot het Europacentrum.

VERTREK: Om 8:30 in Mechelen Rode Kruisplein (aan McDonalds) – Om 8:45 in Kontich, Carpool parking E-19
TERUG: Vertrek uit Oostende om 18:00 > Terug in Mechelen rond 20:00


PARIJS * VERSAILLES * LILLE

vrijdag, zaterdag, zondag 15 – 16 – 17 december 2017

Mark Manders. Voyage d'Hiver, Exposition de 17 artistes contemporains dans les bosquets du Chateau de Versailles le 13/10/2017 Photo Jean-Christophe Marmara / Le Figaro

Mark Manders. Voyage d’Hiver, Exposition de 17 artistes contemporains dans les bosquets du Chateau de Versailles le 13/10/2017
Photo Jean-Christophe Marmara / Le Figaro

In Tripostal Lille bezoeken we tijdens de heenreis de tentoonstelling ‘Performance !’ Een overzicht uit de Collectie van het Centre Pompidou met grote namen zoals Bruce Nauman, Vito Acconci, Rineke Dijkstra, Nam June Paik en vele anderen. Nadien rijden we door naar het befaamde Château de Versailles aan de rand van Parijs. ‘Voyage d’hiver’ is een ‘Winterreis’ in de bosjes en tuinen rondom het befaamde Paleis van Louis XIV. Het park wordt tijdelijk omgetoverd tot een groots museum voor openluchtsculpturen van zeventien hedendaagse kunstenaars die spelen met de historische of mythologische betekenis van de plaats. Sculpturen, geluidsinstallaties, projecties transformeren de wandeling van de bezoeker tot een persoonlijke en unieke ervaring. (met werken van o.a. Mark Manders, Ugo Rondinone, David Altmejd, Sheila Hicks). De tickets voor het programma van de eerste dag zijn allemaal inbegrepen in de prijs en we verplaatsen ons gezamenlijk met de bus – opgelet: in Versailles bezoeken we enkel de tuinen, niet het kasteel – na Versailles rijden we naar het hotel voor check-in. De avond ben je vrij.

Maar ook de lichtstad zelf verwent ons met talloze tentoonstellingen in het 40-jarige Centre Pompidou, in het Palais de Tokyo, het Grand Palais en de vele galeries.

In het Centre Pompidou (zaterdagticket inbegrepen in de prijs) kan je de tentoonstelling bezoeken van een van de grondleggers van het Fauvisme: André Derain. ‘1904 – 1914. La décennie radicale’ brengt een frisse blik op het werk van deze 20ste eeuwse kunstenaar. Daarnaast zijn er de genomineerde kunstenaars van de Prix Marcel Duchamp en een retrospectieve van Nalini Malani.
Op zaterdagmiddag/avond en zondagochtend kan je een eigen programma uitstippelen. (tickets niet inbegrepen). Op het programma van het Grand Palais staat een tentoonstelling van Paul Gauguin en een retrospectieve van de Amerikaanse fotograaf Irvin Penn. Het steeds verrassende Palais de Tokyo gaf carte blanche aan Camille Henrot, één van de rijzende sterren aan het Franse kunstfirmament.

Op zondagnamiddag (uur nog te bepalen) rijden we naar het Bois de Boulogne, waar in de indrukwekkende door Frank Gehry gebouwde Fondation Louis Vuitton een keur van werken uit het MoMA te gast is. ETRE MODERNE: LE MOMA à PARIS. Het legendarische museum in New York heeft liefst 200 topwerken uit zijn collectie uitgeleend. Het is echt “the best off”. Het gaat om werken van 1880 tot nu, te beginnen bij Cézanne en Picasso, over Pollock, Rothko, Warhol tot Cindy Sherman. (Ticket inbegrepen en gezamenlijk toegang binnen een bepaald tijdsblok).

Opstapplaatsen in Mechelen-Kontich-Antwerpen-GentVoorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2017-2018