Studiereizen


Chicago (volzet)

Hedendaagse kunst en architectuur
9 – 15 mei 2024

Chicago staat bekend om zijn bijzondere architectuur en culturele hoogtepunten en zal u in verrukking brengen. Hier klopt het hart in het ritme van de blues en jazz. Laat u bekoren door de pure levensvreugde in deze unieke stad aan het Lake Michigan met de eindeloos lange oeverpromenade.

Tijdens het winkelen over Michigan Avenue, wijselijk ook Magnificient Mile genoemd, kunt u alles kopen maar vooral genieten van de architecturale pracht van Sullivan, Wright, Mies van der Rohe. In de omgeving ligt de Great Lakes Region met zijn schilderachtige landschappen, idyllische stadjes en diepe wouden.

Kunst en architectuur staan vanzelfsprekend centraal. We bezoeken the Museum of Contemporary Art (Nicole Eisenman), The Art Institute of Chicago (Edward Hopper) en de Renaissance Society (Hedendaagse kunst), de Chicago Architecture Foundation, archtecturale meesterwerken van Frank Lloyd Wright en Ludwig Mies van der Rohe (o.a. The Farnsworth House in Plano), het Millennium Park met o.a. Cloud Gate (“The Bean”) van Anish Kapoor en paviljoenen van Frank Gehry en Zaha Hadid.

Chicago’s bijnaam is de “Windy City”. Vaak wordt het verband gelegd met de sterke wind vanaf het Michiganmeer. Een alternatieve uitleg is echter dat rond het eind van de 19e eeuw de politici uit Chicago zoveel over hun stad opschepten dat buiten Chicago vaak gesteld werd dat mensen uit Chicago overdrijven. Antwerpenaars zullen er zich zeker thuis voelen 😉

Tijdens de drooglegging in de jaren twintig was Chicago het werkterrein van een aantal beruchte gangsters; de bekendste van hen was Al Capone. 100 jaar later is er geen sprake meer van drooglegging en ook niet van gangsters 😉


Villeneuve D’ascq – Lille Tripostal

Anselm Kiefer – Mohamed Bourouissa
Vanhaerents Art Collection

Zondag 14 januari 2024

LaM – Villeneuve d’Ascq > Anselm Kiefer

De tentoonstelling ‘Anselm Kiefer – La photographie au commencement’ wordt in het LaM georganiseerd als afsluiter van hun 40-jarige jubileumjaar. Anselm Kiefer werd in Duitsland geboren in maart 1945, een paar maanden voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1992 woont hij in Frankrijk, eerst op een groot domein in Barjac. Sinds 2007 heeft hij zijn atelier gevestigd in een reusachtig gebouw (het voormalige distributiecentrum van supermarkt Le Samaritaine) nabij Paris-Orly.

Anselm Kiefer is een van de belangrijkste Duitse kunstenaars van zijn generatie. Zijn werk wordt wereldwijd geroemd, niet alleen om de visuele kracht van zijn creaties, maar ook om de poëtische en filosofische betekenis van zijn benadering. Gekenmerkt door de verwoeste landschappen uit zijn kindertijd, begon zijn werk aan het eind van de jaren 1960 met een  verkenning van de tragische aard van het nazisme, wat resulteerde in een belangrijk oeuvre en vele foto’s. Na deze radicale start ging de kunstenaar schilderen, beeldhouwen en boeken maken. Hij werkt aan thema’s die zeer divers zijn: mythen, architectuur, vernietiging en schepping, alchemie, kabbala en geofysica.

De tentoonstelling in het LaM focust op de relatie tussen fotografie en schilderkunst in het oeuvre van Anselm Kiefer.

Een tweede tentoonstelling in het LaM toont werk van Mohamed Bourouissa (°1978, Franco-Algerien), oud-student van Le Fresnoy in Tourcoing. Onder de titel ‘Attracteur étrange’ presenteert deze tentoonstelling werken die zijn praktijk in fotografie, tekenen, beeldhouwen en video, maar ook live performance en installatie weerspiegelen. Met deze raadselachtige titel, die verwijst naar een wiskundige formule, wil Mohamed Bourouissa de schijnbare onsamenhangendheid van chaos modelleren. Hij stelt de representatie van gemarginaliseerde mensen ter discussie en analyseert de mechanismen van macht en autoriteit en hun effecten op rechteloze gemeenschappen. 

Door een bijtende blik te werpen op de maatschappij en haar tekortkomingen, plaatst Mohamed Bourouissa het individu in het middelpunt van zijn bezorgdheid.

Tripostal, Lille > Vanhaerents Art Collection

In de namiddag bezoeken we Tripostal Lille, het voormalige postsorteercentrum naast Lille-Flandres, dat sinds enkele jaren dienst doet als reusachtige tentoonstellingshal. Op drie verdiepingen van de Tripostal worden werken getoond van de Vanhaerents Art Collection, een van de grootste privéverzamelingen van hedendaagse kunst in België. 

De Vanhaerents Art Collection heeft ook een permanent exporuimte in hartje Brussel.

zie: https://vanhaerentsartcollection.com 

In de expo in Lille worden topwerken getoond van o.a. David Altmejd, Mark Handforth, Otis Kwame Kye Quaicoe, Mariko Mori, Yoshitomo Nara, Ivan Navarro, Laure Prouvost, Tomas Saraceno, Yinka Shonibare, Emmanuel Taku, Kehinde Wiley, …


La Louvière & Mons & Grand-Hornu

Mentors – Keramisten in België
Lionel Estève & Jochen Lempert

Dinsdag 19 december 2023

Mentors – Keramisten en leraren in België

De tentoonstelling ‘Mentors – Keramisten en leraren in België’ brengt bijna 70 keramisten samen op twee culturele locaties, Keramis – Centre de la Céramique in La Louvière, waar de “pioniers” van de vorige eeuw worden tentoongesteld, en de ruimte van de Anciens  Abatoirs in Mons (Bergen) waar de vandaag actieve keramisten zijn samengebracht.

De tentoonstelling vergelijkt de onderwijzende keramisten die evenveel impact hebben gehad op de geschiedenis van het keramiekonderwijs in België als hun artistieke praktijk. Dankzij deze samenwerking wil deze dubbeltentoonstelling een ongekend panorama bieden van de praktijk en het onderwijs van keramiek in België van de 20e eeuw tot vandaag. De centrale kwestie van overdracht wordt onthuld in de vorm van een genealogie waarin verleden en heden worden verwoord via een territoriaal netwerk dat zowel het noorden als het zuiden van het land bestrijkt.

In Keramis is werk te zien van o.a. Pierre Caille, Carmen Dionyse, Marnix Hoys, Achiel Pauwels, Hugo Rabbaey, Bernadette Roobaerts, Sleppe, Frank Steyaert, Piet Stockmans, Olivier Strebelle, Ludo Thys, Jan Van De Kerckhove, Rik Vandewege, José Vermeersch, e.a.

In BeCraft (Anciens  Abatoirs Mons) is werk te zien van Lut Aerts, Anne Ausloos, Francis Behets, Kris Campo, Johan Creten, Trees De Mits, Sarah De Schepper, Rudie Delanghe, Rik Delrue, Tine Deweerdt, Mieke Everaet, Marnix Hoys, Vincent Kempenaers, Yves Malfliet, Hugo Meert, Marieke Pauwels, Patrick Piccarelle, Sleppe, Gerda Steegmans, Annouk Thys, Johan Van Geert, Sofi van Saltbommel, Robin Vermeersch, Jeannine Vrins, Fabienne Withofs, én … onze collega Stijn Yperman e.a.

Lionel Estève & Jochen Lempert @ Mac’s Grand-Hornu

Het werk van Lionel Estève valt op door zijn vermogen om intuïtief in te spelen op de beperkingen van tentoonstellingsruimtes op het vlak van morfologie, belichting en stemming. Op basis van het contrast tussen de twee grote zalen van het MAC’S die zijn interventie een specifiek architecturale omkadering geven, bouwt de kunstenaar een parcours op rond meerdere tegenstellingen: droog en vochtig, warm en koud, helder en donker. 

In deze installatie versmelten emotie met perceptie, het introspectieve met het  monumentale, en de lofzang op de schoonheid met poëtische schelmenstreken. Lionel Estève is geboren in 1967 in Lyon (Frankrijk). Hij leeft en werkt in Brussel.

Voor zijn eerste tentoonstelling in een museale instelling in België palmt de Duitse fotograaf Jochen Lempert vier zalen van het MACS in met zijn verfijnde natuurfoto’s. De poëtische intensiteit in elke foto, de suggestieve kracht van de panelen die ze samen vormen en de opstelling van het geheel geven blijk van een sterke beheersing van compositie en installatie. 

Tijdens zijn biologiestudies specialiseerde Jochen Lempert zich in libellen. Toen hij zich aan het einde van de jaren tachtig toelegde op fotografie, kon hij zo zijn minutieuze observatie van de wereld van dieren, planten maar ook van mensen aanscherpen. In zijn werk is hij extreem vatbaar voor minuscule fenomenen bij kleinere wezens: de sporen van piepkleine kikkers, de lichtgevende vlucht van vuurvliegjes, de wind die ruist tussen de dorre bladeren, een verzameling sproeten op een schouder. Kortom: een poëtische en fotogevoelige ecologie van discreet leven en de omgeving errond.

Jochen Lempert is geboren in 1958 in Moers (Duitsland). Hij leeft en werkt in Hamburg.


Rotterdam & Wassenaar

Ai Weiwei * Anselm Kiefer
Kunsthal Rotterdam * Museum Voorlinden

Donderdag 16 november 2023

Ai Weiwei @ Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam presenteert de grootschalige tentoonstelling van een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen: Ai Weiwei. In Search of Humanity is zijn meest volledige overzichtstentoonstelling tot nu toe. De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van de ruim vier decennia durende carrière van Ai Weiwei, met schilderijen, culturele readymades, LEGO-werken, sculpturen, installaties, fotografie en videokunst. Het bevat belangrijke werken uit al zijn creatieve fasen.

Deze must-see tentoonstelling geeft inzicht in het leven van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei, zijn vroege jeugd die hij met zijn vader doorbracht in ballingschap vanaf de anti-rechtse campagne en zijn gevangenschap in 2011. De kunstwerken tonen zijn zoektocht naar menselijkheid en een betere wereld.

In Search of Humanity besteedt aandacht aan alle periodes van Ai Weiwei’s veelomvattende carrière en geeft inzicht in zijn buitengewone kunstenaarschap.

Ai Weiwei’s metamorfoses en transformaties zijn een nutteloos monument voor dingen. De verwarring die hieruit voortkomt geeft, juist in deze tijd waarin de democratie onder druk staat, waardevolle stof tot nadenken. De tentoonstelling laat zien hoe krachtig de verbeelding met behulp van kunst kan zijn.

Anselm Kiefer @ Museum Voorlinden

Dankzij zijn eigenzinnige beeldtaal, vol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur, groeide Anselm Kiefer (1945) uit tot een van de grootste kunstenaars van onze tijd. Zijn werk is een lust voor het oog en prikkelt het brein. Hij denkt groots, werkt op monumentale schaal met ongebruikelijke materialen en deinst er niet voor terug om de ongemakkelijke vragen van het leven te stellen. Tijdens zijn solotentoonstelling Bilderstreit bij Voorlinden kun je zijn intrigerende schilderijen, sculpturen, kunstenaarsboeken en installaties zien. Een groot aantal daarvan is nooit eerder vertoond.

Anselm Kiefer is een onvermoeibare alleseter met oneindig veel interesses. De kunstenaar is altijd op zoek naar nieuwe inzichten en betekenissen. En dat zie je duidelijk terug in zijn gelaagde werk. Daarin verweeft hij Germaanse mythologie, geschiedenis, poëzie, literatuur en filosofie. Hij gebruikt daarbij traditionele en onconventionele materialen, zoals goud, olieverf, stro en lood. Kiefer stelt zijn werken bloot aan de elementen, steekt ze in brand, voegt levensgrote objecten toe of beitelt eerder aangebrachte lagen weg. Zo creëert hij ware symfonieën vol textuur en betekenis, waaraan hij liefst blijft doorwerken. Want een kunstwerk is voor hem eigenlijk nooit klaar.


Meer info via abk@mechelen.be


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2022-2023