excursie_3

Studiereizen

Studiereis Berlijn

woensdag 27 februari tot en met zaterdag 2 maart 2019

De eens verdeelde stad is één van de meest bruisende culturele steden in Europa. Een stad die tot de verbeelding blijft spreken. Ontelbare musea en bezienswaardigheden stofferen het bijzondere verleden én heden van de stad, zijn bewoners en artistieke passanten. Samen met JFK zullen we op het einde van de studiereis kunnen zeggen: “Ich bin ein Berliner”

Programma (onder voorbehoud van aanpassingen / het exacte programma wordt later meegedeeld)

EEN GREEP UIT HET PROGRAMMA
Het programma is vrij, maar als je onze tips volgt, haal je het maximum uit jouw studietrip.

• Bezoek aan de kunstcollectie van de Reichstag
• Hamburger Bahnhof – Museum van Hedendaagse Kunst met een bijzondere collectie (o.a. Beuys, Warhol, Kiefer, …) en tijdelijke tentoonstellingen van o.a. Otto Müller, Agnieszka Polska, de Flick Collection en de topwerken uit de Nationalgalerie
• Gemäldegalerie – collectie 14de tot 19de eeuw met meesterwerken van van Eyck, Bruegel, Dürer, Raffael, Titiaan, Caravaggio, Rubens, Rembrandt en Vermeer. Tijdelijke tentoonstelling (vanaf 1 maart): Mantegna – Bellini, Meesters uit de renaissance.
• Het Museuminsel – met keuze uit Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Neues Museum, Pergammonmuseum
• Boros collectie en/of Sammlung Hoffmann
• KW-Berlin, de trendy kunsthal van Berlijn en de galeries in Berlin-Mitte
• Kindl, een tot kunsthal omgebouwde brouwerij voor tijdelijke tentoonstellingen hedendaagse kunst
• … en meer …

Info prijzen (op basis van tweepersoonskamer of single) en inschrijvingen: abk@mechelen.be


Boijmans Rotterdam & De Pont Tilburg

Donderdag 29 november 2018

Afbeelding1

Boijmans van Beuningen Museum, Rotterdam

‘Pure Rubens’ toont het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ toont het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. In de olieverfschetsen is de briljante toets van de meester zelf altijd aanwezig.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een zeer belangrijke collectie olieverfschetsen van Rubens. De verzameling is uniek voor Nederland en behoort tot de allerbeste ter wereld. ‘Pure Rubens’ toont de schilders ongekende verbeeldingskracht: het vermogen om steeds op andere manieren verhalen te vertellen, waarbij je als bezoeker wordt meegenomen en ondergedompeld. Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid werkten samen om de mooiste werken bijeen te brengen. Ze tonen de hand van de meester in al zijn facetten en verraden zijn temperament: gretig, levendig, overvloedig.

De Pont Museum, Tilburg

Ann Veronica Janssens

Licht, kleur en ruimte zijn de basismaterialen van de Belgische kunstenares Ann Veronica Janssens (°1956). Met deze ongrijpbare fenomenen creëert ze ‘beelden’ die het onzichtbare zichtbaar maken. Architectuur is van nature statisch, terwijl licht en kleur veranderlijk zijn. Dat is wat Janssens onderzoekt, waarmee zij experimenteert en mensen en dingen in beweging brengt. Haar werk is gebaseerd op zintuiglijke waarneming en vraagt een actieve betrokkenheid van de toeschouwer.

Ann Veronica Janssens, zo kunnen we in ieder geval vaststellen, roept verwondering op met werken die bijzonder én alledaags zijn.

Anne & Patrick Poirier

De artistieke zoektocht van Anne & Patrick Poirier begon bijna vijftig jaar geleden in Rome. Tijdens een verblijf in de Villa Medici, de Franse academie ter plaatse, raakten ze geboeid door de eeuwenoude ruïnes en andere sporen van het verleden die overal in de stad zichtbaar zijn. Sindsdien speelt de herinnering een hoofdrol in hun werk, naast de kwetsbaarheid van cultuur, natuur en de mens. Vanaf het begin van hun gezamenlijke carrière treedt het kunstenaarsduo afwisselend op als architect en archeoloog.  Archeologische opgravingen zijn niet alleen stille getuigen van verval of vernietiging door een oorlog of een natuurramp die lang geleden plaatsvond. Voor de Poiriers zijn ruïnes ook een teken van vitaliteit, een metafoor voor het leven dat steeds doorgaat in een ononderbroken keten van leven en dood – van constructie en destructie.


Genk C-Mine expeditie & Tim Burton

Zaterdag 17 november 2018
Opstapplaats in Mechelen (9u00 Rode-Kruisplein). Voor meer info: abk@mechelen.be

tentoonstelling-the-world-of-tim-burton-gaat-van-start-in-genkse-c-mine.20180814060543

Deze studiereis organiseren we in de eerste plaats voor onze leerlingen van de Middelbare Graad (12-17j). Ook de leerlingen van de woensdag- en zondagateliers kunnen mee. De 6 docenten van de Middelbare Graad op zaterdag begeleiden de groep. Ouders en volwassen cursisten kunnen ook mee zolang er vrije plaatsen zijn.

THE WORLD OF TIM BURTON

The World of Tim Burton (°USA, 1958) presenteert zijn uitgebreide artistieke werk in een samenhangende tentoonstelling van tekeningen, schilderijen, foto’s, geanimeerde stop-motion poppen, maquettes, geanimeerde films en sculpturale installaties.

De expo focust op de bijzondere karakters en werelden die enkel en alleen konden ontstaan in de unieke verbeeldingswereld van Tim Burton. Er worden meer dan 400 werken gepresenteerd in verschillende secties. In Around the World geven illustraties in notaboekjes, schrijfblokken van hotels, servieten van restaurants,… de spontaniteit van Tim Burton zijn creatieve proces weer. In de sectie Film Characters krijgt de bezoeker meer inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van vele bekende filmpersonages. En in het onderdeel Influences kom je te weten waar Tim Burton inspiratie uit put, hier is ook meteen het vroegste werk van hem terug te vinden.
Samen met de andere thema’s is de veelzijdige tentoonstelling een absolute aanrader, zowel voor doorwinterde Tim Burton-fans als voor het publiek dat minder bekend is met zijn werk.

De rondreizende tentoonstelling over het werk van Tim Burton was reeds te zien in New York, Parijs, Tokio, São Paulo en Praag. Als visionaire filmregisseur en producent wordt Tim Burton internationaal erkend en gelauwerd voor zijn films — Pee-wee’s Big Adventure (1985), Beetlejuice (1988), Batman (1989), Edward Scissorhands (1990), Batman Returns (1992), Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas (1993), Ed Wood (1994), Mars Attacks! (1996), Sleepy Hollow (1999), Planet of the Apes (2001), Big Fish (2003), Tim Burton’s Corpse Bride (2005), Charlie and the Chocolate Factory (2005), Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007), Alice in Wonderland (2010), Dark Shadows (2012), Frankenweenie (2012), Big Eyes (2014), Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016) en Dumbo (2019) nog in de pijplijn.

C-MINE EXPEDITIE met VIRTUAL TOUR
C-mine expeditie start in het Energiegebouw van de C-mine site. Eerst daal je af tot 6 meter diep en dan krijg je heel wat verrassende installaties te zien. Bekende artiesten zoals Stijn Meuris en Pascale Platel maakten unieke verhalen over de mijn in combinatie met creatieve beeldprojecties. In de interactieve geluidscel ga je zelf aan de slag. Produceer je eigen mijn-‘sound’ door hendels, knoppen en wielen te bedienen. Of proef de atmosfeer terwijl je ronddwaalt in het doolhof op weg naar de bovengrond.

Je kan de mijn ook virtueel bezoeken. Zet een helm op je hoofd én …. word terug geflitst naar de hoogdagen van de actieve mijn in de jaren 50. Het hoogtepunt van de expeditie is de beklimming van de gigantische en authentieke schachtbok op het plein. Die is meer dan 60 meter hoog! Wellicht kom je boven uitgeput aan, maar de beloning is des te groter: een schitterend uitzicht op de groene Limburgse omgeving. Voor de iets minder ‘grote’ waaghals, is er een stop op 15 meter hoogte. Als je niet van hoogtes houdt, blijf dan gerust met beide voeten stevig op de grond. Geniet gewoon van het weidse gevoel op het prachtig gerenoveerde plein.


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2018-2019