excursie_3

Studiereizen

Amsterdam
Hockney – Van Gogh

Donderdag 28 maart 2019

coverbeeld

Van Gogh Museum > Hockney – Van Gogh
De wereldberoemde kunst van David Hockney (°1937) is kleurrijk en kolossaal. Hockney haalt veel inspiratie uit de natuur, hij gebruikt felle kleuren en experimenteert met perspectief. Ook van Gogh hield zich hier mee bezig. Deze overeenkomsten zijn geen toeval. Vincent van Gogh was een grote bron van inspiratie voor David Hockney.
Ontdek alle parallellen tussen de twee grote kunstenaars in de tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature. In de tentoonstelling zijn enkele meesterwerken van Van Gogh te zien naast Hockneys imposante landschappen. Met als hoogtepunt The Arrival of Spring in Woldgate (2011).
(ticket voor toegangsblokken 14u en 14u15 is inbegrepen)

Rijksmuseum > Alle Rembrandts
Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en etsen, dat de hele collectie samen wordt getoond. De tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’ geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was.
(ticket NIET inbegrepen > kan je best zelf vooraf online bestellen = 19€ / mogelijks zijn er op de dag zelf aan de kassa geen tickets beschikbaar of staan er lange rijen)

Stedelijk Museum > collectie & 3 tentoonstellingen
Naast de bijzondere permanente collectie zijn er 3 interessante expo’s.
‘Spirits of the Soil’ is een nieuwe serie monumentale schilderijen van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling in 6 zalen. Raquel van Haver (°1989) won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018.
‘Pinball Wizard’ toont de historische ontwikkeling van de toonaangevende en veelzijdige kunstenaar Jacqueline de Jong. Hierin schakelt zij moeiteloos tussen diverse stijlen: van expressionistische schilderkunst tot nieuwe figuratie en pop art. Het werk van Jacqueline de Jong wordt in 13 zalen gepresenteerd in combinatie met werken uit de collectie van het Stedelijk Museum.
‘Hybrid Sculpture’ toont een selectie uit de collectie beelden van het Stedelijk vanaf de jaren negentig tot nu, een periode waarin kunstenaars de beeldhouwkunst met een enorme vrijheid tegemoet treden en voortdurend de grenzen van het medium aftasten en oprekken. Het begrip ‘hybride’ verwijst naar de vermenging van genres, stijlen en media, die zo typerend is voor de hedendaagse sculptuur.
De presentatie omvat werk van 19 kunstenaars. Alle kunstenaars werken op het snijvlak van sculptuur en schilderkunst, performance, videokunst en design.
(ticket NIET inbegrepen > kan je aan de kassa kopen = 18,50€ / hier vermoedelijk geen lange wachtrij)


Studiereis Berlijn

woensdag 27 februari tot en met zaterdag 2 maart 2019

De eens verdeelde stad is één van de meest bruisende culturele steden in Europa. Een stad die tot de verbeelding blijft spreken. Ontelbare musea en bezienswaardigheden stofferen het bijzondere verleden én heden van de stad, zijn bewoners en artistieke passanten. Samen met JFK zullen we op het einde van de studiereis kunnen zeggen: “Ich bin ein Berliner”

Programma (onder voorbehoud van aanpassingen / het exacte programma wordt later meegedeeld)

EEN GREEP UIT HET PROGRAMMA
Het programma is vrij, maar als je onze tips volgt, haal je het maximum uit jouw studietrip.

• Bezoek aan de kunstcollectie van de Reichstag
• Hamburger Bahnhof – Museum van Hedendaagse Kunst met een bijzondere collectie (o.a. Beuys, Warhol, Kiefer, …) en tijdelijke tentoonstellingen van o.a. Otto Müller, Agnieszka Polska, de Flick Collection en de topwerken uit de Nationalgalerie
• Gemäldegalerie – collectie 14de tot 19de eeuw met meesterwerken van van Eyck, Bruegel, Dürer, Raffael, Titiaan, Caravaggio, Rubens, Rembrandt en Vermeer. Tijdelijke tentoonstelling (vanaf 1 maart): Mantegna – Bellini, Meesters uit de renaissance.
• Het Museuminsel – met keuze uit Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Neues Museum, Pergammonmuseum
• Boros collectie en/of Sammlung Hoffmann
• KW-Berlin, de trendy kunsthal van Berlijn en de galeries in Berlin-Mitte
• Kindl, een tot kunsthal omgebouwde brouwerij voor tijdelijke tentoonstellingen hedendaagse kunst
• … en meer …

Info prijzen (op basis van tweepersoonskamer of single) en inschrijvingen: abk@mechelen.be


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2018-2019