excursie_3

Studiereizen

Düsseldorf

donderdag 29 maart 2018
Opstapplaatsen in Mechelen en Kontich. Voor meer info: abk@mechelen.be

Black & White. Von Dürer bis Eliasson

De tentoonstelling ‘Black & White. Von Dürer bis Eliasson in Museum Kunstpalast Düsseldorf is een co-productie met en was eerder te zien in The National Gallery in Londen. Het is een ware trip in zwart-wit. Een reis door zeven eeuwen kunst met niets dan topkunstenaars.

Het gebeurt zelden dat je Jan Van Eyck en Cy Twombly samen aantreft. Oude meesters en moderne kunstenaars verenigen is een heikele klus, die vaak een geforceerde tentoonstelling oplevert. Niet zo bij ‘Black & White’, dat met zo’n tachtig werken in zeven zalen onderzoekt hoe kunstenaars zich de voorbije zevenhonderd jaar op kunst in zwart, wit en grisaille (grijstinten) richtten.

Tot de hoogtepunten behoren de zwart-wit versie van de ‘Grote Odalisk’ van Ingres en de enige bekende grissaille van Degas. Daarnaast belangrijke bruiklenen van Mantegna, Titiaan, Rubens, Rembrandt, Picasso, Pollock, Giacometti, Chuck Close, Bridget Riley, en natuurlijk Gerhard Richter naast werken van de Zero-Kunstenaars zoals Piene, Mack en Uecker. Bovendien maakte de Vlaamse kunstenaar Hans Op de Beeck de ruimtevullende installatie ‘The Collector’s House’.

Carmen Herrera ‘Lines of Sight’

De in Havana geboren kunstenares Carmen Herrera (1915) had haar eerste solotentoonstelling in 1998 toen ze 83 was, en werd 100 in 2015. In het najaar van 2016 had ze een retrospectief in het Whitney Museum of American Art die nu in K20 in Düsseldorf is te zien. De aandacht voor haar werk komt als een verrassing voor haarzelf, vertelt ze in een documentaire – meer dan een halve eeuw heeft ze rustig in haar eentje zitten werken.

In 1939 verhuisde Herrera met haar echtgenoot van Cuba naar de Verenigde Staten, en na de Tweede Wereldoorlog woonden ze een aantal jaren in Parijs. Daar ontdekte ze haar picturale stijl – pre-minimalistisch, abstracte schilderkunst. Ze exposeerde er naast kunstenaars als Josef Albers, Jean Arp en Sonia Delaunay. In 1954 keerde het echtpaar terug naar New York.

In 1998 had ze haar eerste solotentoonstelling, in El Museo del Barrio in Harlem. Ze verkocht haar eerste werk in 2004 en later werd er werk van haar aangekocht door het MoMA in New York, het Hirshhorn Museum in Washington DC en Tate Modern in Londen.


Basel / Metz & Colmar

Donderdag 10 mei (Hemelvaart) tot zondag 13 mei 2018
Opstapplaatsen in Antwerpen en Mechelen. Voor meer info: abk@mechelen.be

Basel is een (te weinig gekende) culturele parel van Europa. Bij vele kunstliefhebbers enkel bekend van de kunstbeurs Art Basel (in juni), maar Basel en zijn omgeving heeft zoveel meer te bieden. De periode waarin we het bezoek plannen is bovendien rijk aan fantastische en unieke tentoonstellingen.

Hoogtepunt wordt zeker de grootste retrospectieve tot nu toe van Bruce Nauman in het fenomenale door Herzog & De Meuron gebouwde Schaulager. Met zijn video-installaties, neons, sculpturen, tekeningen, foto’s en performances is Nauman één van de belangrijkste sleutelfiguren in de hedendaagse kunst. Ook de Fondation Beyeler in Riehen pakt uit met een toptentoonstelling: een confrontatie tussen het werk van Bacon en Giacometti. Daarnaast is er de weergaloze vaste collectie in het mooie door Renzo Piano ontworpen museum. Vanzelfsprekend brengen we ook een bezoek aan de nabij gelegen Vitra Campus waar naast het Vitra Museum van Frank Gehry ook gebouwen zijn opgetrokken door Herzog & De Meuron, Zaha Hadid, Tadao Ando en Buckminster Fuller.

We logeren in het Radisson Blu hotel in het centrum van Basel. Musea en monumenten liggen er op wandelafstand. In de nieuwbouw van het Kunstmuseum opent een expo van Maria Lassnig en in de oudbouw focust men op de bijzondere collectie Picasso. Het Gegenwarts (Museum van Hedendaagse Kunst) toont werk van Martha Rossler én Hito Steyerl. Via een klein overzetbootje (een attractie op zich) bereik je de overkant  van de Rijn en het Tinguely Museum. En verder is er ook de Kunsthalle en het Kunsthaus Baselland om het nieuwste van het nieuwste te ontdekken.

De Academie Mechelen tracht steeds het maximale uit de studiereis te halen. Daarom stoppen we op de heenreis ook in Metz voor een bezoek aan Metz-Pompidou en verderop in Colmar om er het Isenheimer-altaarstuk, het meesterwerk van Grunewald, te bewonderen en het nieuwe museum Unter Linden, ook al van Herzog & De Meuron, te bezoeken.

Reisschema (o.v.) * = toegangsticket inbegrepen

DAG 1 (donderdag 10/05 – Hemelvaartdag)
Metz-Pompidou*, Colmar Musée Unter Linden* / Ca. 20:00 inchecken Hotel in Basel Centrum

DAG 2 (vrijdag 11/05)
Ochtend: Vitra Museum*, Weil-am-Reihn / Namiddag: Fondation Beyeler*, Riehen (Bacon-Giacometti)

DAG 3 (zaterdag 12/05)
Bezoeken in Basel stad – facultatieve bezoeken volgens eigen keuze / Kunstmuseum, Museum fur Gegenwarts Kunst, Kunsthalle, Tinguely Museum,…

DAG 4 (zondag 13/05)
Ochtend: Retrospectieve Bruce Nauman*, Schaulager, Münchenstein / Terugrit


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2017-2018