Studiereizen


Den Haag & Wassenaar

Dinsdag 28 maart 2023

M.C. Escher @ Kunstmuseum Den Haag

Stap in de wereld van M.C. Escher. Dat kan letterlijk in Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag. In deze tentoonstelling beleef je het werk van Escher als nooit tevoren. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden hier gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. De wisselwerking tussen Eschers prenten en de ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh creëert zowel een unieke beleving als een uitdieping van Eschers werk. Eschers prenten zijn het resultaat van een ongekend talent, maar ook van een haast obsessieve toewijding aan het grafische vak. Zijn oeuvre is een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie.

Vlaams Expressionisme @ Kunstmuseum Den Haag

Op het Vlaamse platteland lijken na de Eerste Wereldoorlog de roaring twenties op het eerste gezicht ver weg. Maar wie goed luistert hoort de jazz over de rivier de Leie schallen… De moderne wereld dringt steeds meer door, ook in de schilderijen van Gustave De Smet, Frits Van den Berghe, Constant Permeke, Edgard Tytgat en Jozef Cantré,. Zij behoren tot de belangrijkste kunstenaars van wat in de jaren 1920 het ‘Vlaamse expressionisme’ wordt genoemd, en brengen de moderne figuratieve schilderkunst in België tot een hoogtepunt. Hun individuele oeuvres zijn eigenzinnig maar vertonen samenhang in stijl en visie, zoals de vereenvoudiging van vormen, een sterke nadruk op het landelijke en simpele en een uitgesproken geestigheid. In Kunstmuseum Den Haag staat vooral dit kleurrijke en ondeugende karakter van de Vlaamse expressionisten centraal.

Rinus Van de Velde @ Museum Voorlinden

Fictie en realiteit, maar ook woorden en beelden vloeien samen in het werk van Rinus Van de Velde (1983). Met tekeningen, sculpturen, installaties, foto’s en films bouwt deze Belgische totaalkunstenaar de absurdistische verhalen na die zich in zijn hoofd afspelen. Voor zijn solotentoonstelling The Armchair Voyager bij Voorlinden ‘leent’ hij daarbij werken uit de museumcollectie. Bijvoorbeeld van Kaari Upson, René Magritte en Rodney Graham.

Rinus Van de Velde is een ware ontdekkingsreiziger en legt zijn gedroomde reizen en ontmoetingen vast met pastelkrijt- of houtskooltekeningen. Hij bouwt zijn dromen ook na met kartonnen en houten decors, die hij gebruikt voor zijn tekeningen en films. De diversiteit van het oeuvre van de Belgische kunstenaar komt duidelijk terug in zijn tentoonstelling bij Voorlinden.

In Voorlinden kan je ook de bijzondere film ‘Head to Head’ van de bekende Vlaamse acteur en regisseur Herwig Ilegems (1962) bewonderen, een letterlijke tête-à-tête met verschillende dieren. In de vertederende korte film zie je hoe hij zich laat troosten door een struisvogel, neusje-neusje doet met een alpaca en de hoorns van een stier probeert te ontwijken.

In zowel Kunstmuseum Den Haag als Museum Voorlinden kan je de uitmuntende collecties moderne en hedendaagse kunst bewonderen. In Voorlinden kan je ook nog een wandeling maken door de tuin tot in de duinen.

Meer info via abk@mechelen.be


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2022-2023