excursie_3

Studiereizen

Leverkusen & Wuppertal

Museum Morsbroich * Francis Alÿs
Skulpturenpark Waldfrieden * Cragg & Miro
zondag 24 november 2019

Museum Morsbroich Leverkusen > Francis Alÿs, de collectie en beeldentuin

Francis Alÿs (°1959 in Antwerpen) is een van de meest internationaal gerenommeerde kunstenaars van zijn generatie. De tentoonstelling in Leverkusen combineert werken uit zijn vroege periode, een paar jaar na zijn verhuizing naar Mexico City. Alÿs studeerde architectuur in België en Italië. Nadat hij in de late jaren tachtig naar Mexico City was gegaan voor een hulpproject na de aardbeving aldaar, werd de stad, met al zijn tegenstrijdigheden en complexiteit, een centraal thema van zijn vroege werk. De megametropool wordt in de tentoonstelling gepresenteerd als inspiratiebron en site voor zijn per formatieve wandelingen, videowerken en Sign Paintings. Lopen, als een politieke daad is een essentieel aspect van Alÿs’ werken, evenals de beknopte gebaren of “banale” acties die kunnen worden gelezen als tekenen van wereldwijde, politieke omstandigheden of geopolitieke processen.

Het Museum Morsbroich bezit ook een mooie verzameling kunst van de 20ste eeuw tot het heden met o.a. topstukken van het Duits expressionisme, de Zero-beweging, en kunst na ’60 van Gerhard Richter over Tony Oursler tot Elmgreen & Dragset. De collectie besteedt ook bijzondere aandacht aan Grafiek (in de aparte grafiek-etage). In het park rondom het kasteel, waarin het museum zich bevindt, worden sculpturen getoond van o.a. Max Bill, Jeppe Hein en Jonathan Monk.

Skulpturenpark Waldfrieden Wuppertal > Tony Cragg en Joan Miro

De Britse (in Duitsland werkende) beeldhouwer Tony Cragg verwierf in 2006 een verwilderd stuk natuur van 15 hectare op een heuvel rondom Wuppertal. Op het terrein staat de beschermde Villa Waldfrieden waar nu de Stichting Cragg gevestigd is. Tony Cragg richtte het domein in als beeldenpark voor zijn eigen werk en dat van geestesgenoten. Er staan niet minder dan 40 monumentale beelden, waarvan de helft van Cragg zelf, en de andere helft van kunstenaars als Henry Moore, Thomas Schütte, Erwin Wurm, Richard Deacon, Jaume Plensa, Markus Lüpertz, e.a. De werken gaan er een mooie relatie aan met de prachtige natuur. Sinds de opening in 2008 zijn er ook wisselende tentoonstellingen in een schitterend glazen paviljoen temidden het bos. Daarin vonden expo’s plaats van kunstenaars waarmee Cragg een bijzondere band heeft zoals Mario Merz, Eduardo Chilida of Henry Moore.

Tijdens ons bezoek kunnen we nog net de laatste dag van de tentoonstelling met sculpturen van Joan Miro meepikken.


LOS ANGELES (volzet)

More than Hollywood

Maandag 24 februari tot en met maandag 2 maart 2020

Chris_Burden_

Los Angeles, officieel de City of Los Angeles en veelal afgekort tot L.A., is een grote en uitgestrekte stad aan de westkust van de Verenigde Staten. Het is de op een na grootste van de Verenigde Staten. Los Angeles is het middelpunt van de Greater Los Angeles Area, een grootstedelijk gebied in Zuid-Californië dat bijna 18 miljoen inwoners telt. Daarnaast is Los Angeles de meest bevolkte en etnisch meest diverse county van Californië.

Tegenwoordig is Los Angeles een wereldstad met een grote haven en drukke luchthaven. Los Angeles, en meer bepaald Hollywood, vormen het centrum van de Amerikaanse en bij uitbreiding westerse film- en televisie-industrie. Veel van de bezienswaardigheden van de stad, zoals het Getty Center, Hollywood Boulevard, TCL Chinese Theatre en de Walt Disney Concert Hall, hebben te maken met de entertainment sector.

Los Angeles is echter niet enkel een droomfabriek, maar ook een grote kunststad. Zoals je dat gewoon bent van de studiereizen van de academie, halen we nu ook weer het maximale uit ons verblijf.

We vliegen met Aer Lingus van Brussel via Dublin naar Los Angeles waar we in de vooravond aankomen. We logeren 6 nachten in het prachtige designhotel Millenium Biltmore, ‘la grande dame’ in Downtown LA. Het hotel ligt op slechts 4 minuten wandelen van het metrostation Pershing Square en op 8 minuten van The Broad, het MOCA (beide Musea van hedendaagse kunst), en de Walt Disney concerthall, één van de indrukwekkende bouwwerken van Frank Gehry. Het hotel beschikt over verschillende restaurants en bars, een binnenbad in Romeinse stijl, een hot tub en een fitnessruimte. In de onmiddellijke omgeving bevinden zich tal van restaurants en de levendige Grand Central Market met diverse ontbijtmogelijkheden.

Op het programma staan bezoeken aan The Getty Center (Ensor’s ‘Intocht van Christus in Brussel’) en de Getty Villa, het Hammer Museum (expo Tishan Hsu), LACMA (Los Angeles County Museum of Art met expo’s van o.a. Julie Mehretu en Do Ho Suh), The Broad (private hedendaagse kunstcollectie), MOCA (Museum of Contemporary Art) en The Geffen MOCA, ICA LA(Institute of Contemporary Art), en een tour langs de belangrijkste galleries zoals Hauser & Wirth, Regen Projects, Gagosian,…).

Enkele verplaatsingen gebeuren met een private bus, andere zijn op wandelafstand of te bereiken met metro. We werken ook aan een architectuur-tour met bezoeken aan meesterwerken van C&R. Eames, F.L. Wright, Gehry e.a. Deze ritten combineren we met enkele niet te missen sites zoals bijvoorbeeld het befaamde Hollywood-sign, Berverly Hills, Burbank en Venice Beach.

We voorzien ook facultatieve tijd om zelf op verkenning te gaan in deze machtige stad.


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2019-2020