2022-2023

KÜPPERSMÜHLE DUISBURG & FOLKWANG MUSEUM ESSEN

Zondag 19 februari 2023

Expo’s Martin Assig & Helen Frankenthaler & Collecties Moderne & Hedendaagse Kunst

Martin Assig > Museum Küppersmühle, Duisburg

Martin Assig (geboren in 1959) maakt abstracte, vaak kleurrijke en krachtige werken met de oude techniek van de encaustiek, het schilderen met was. Zijn werken gaan altijd over de mens en de omstandigheden van zijn bestaan. Het fysieke bestaan en de bedreiging daarvan behoren tot Assigs thematiek, evenals filosofisch-religieuze vragen of de veerkracht van de mens. Het MKM toont een uitgebreide tentoonstelling van het werk van de kunstenaar met ongeveer 90 werken vanaf de jaren negentig tot heden, waaronder een verscheidenheid aan schilderijen op groot formaat op paneel en talrijke werken op papier.

Hoogtepunten uit de Ströher Collectie, een van de belangrijkste en omvangrijkste collecties Duitse kunst van na 1945, zijn in het MKM te zien op ruim 5.000 vierkante meter. De nadruk ligt op de schilderkunst. De collectie omvat centrale posities van de kunstontwikkeling in Duitsland, vanaf de naoorlogse periode tot heden.

Nieuwe mijlpaal in het Ruhrgebied: sinds de eerste steenlegging en ongeveer vier jaar bouwen is de uitbreiding van het Küppersmühle Museum door Herzog & de Meuron voltooid. Binnen biedt een aaneenschakeling van 36 lichte, overzichtelijke museumzalen de kunst alle ruimte. Werken van o.a. Kiefer, Baselitz, Penck, Beuys, Albers, Arp, Soulages, Tàpies, Wols, …

https://museum-kueppersmuehle.de 

Helen Frankenthaler > Museum Folkwang, Essen

Met Helen Frankenthaler (1928-2011) toont het Museum Folkwang een kunstenares die op slechts 23-jarige leeftijd samen met haar tijdgenoten Joan Mitchell, Grace Hartigan, Elaine de Kooning en Lee Krasner een revolutie teweegbracht in de door mannen gedomineerde schilderkunst in New York. De solotentoonstelling omvat in totaal 84 werken. De nadruk ligt op Frankenthaler’s werk op papier. Het medium beïnvloedde de beslissende overstap van de kunstenaar van het abstract expressionisme naar de Color Field Painting, waarmee Frankenthaler model stond voor een nieuwe generatie schilders. 75 schilderijen op papier en negen schilderijen op doek brengen deze ontwikkeling tot leven.

Het kunstmuseum werd aanvankelijk in de stad Hagen gesticht door Karl Ernst Osthaus. De collectie bevat werken van George Minne, Auguste Rodin, Wilhelm Lehmbruck, Pierre-Auguste Renoir, Gustave Courbet, Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Paul Gauguin. Toen Osthaus in 1921 overleed, verkochten zijn erfgenamen de kunstcollectie aan de stad Essen. In de jaren twintig en dertig werd de collectie gestaag uitgebreid, waarbij met name de Franse Impressionisten veel aandacht kregen.

Sinds 1955 bevindt zich het Karl Ernst Osthaus-Museum in het voormalige Folkwang-gebouw.  In 2006 werd besloten tot nieuwbouw van het Museum Folkwang. De opdracht tot het ontwerpen van een nieuwe huisvesting werd in 2007 gegeven aan de Britse architect David Chipperfield. Het vernieuwde Folkwang werd in januari 2010 heropend, toen Essen/Ruhrgebiet Culturele hoofdstad van Europa 2010 was. De nieuwbouw beschikt over een oppervlak van 4500 m² voor permanente en wisselexposities.

https://www.museum-folkwang.de/de 

Meer info via abk@mechelen.be


Art Rotterdam

Vrijdag 10 februari 2023

Van donderdag 9 tot en met zondag 12 februari vindt in de iconische, Rotterdamse Van Nelle Fabriek de 24ste editie plaats van Art Rotterdam. Op een vloeroppervlak van 10.000 m2 tonen ruim honderd toonaangevende binnen- en buitenlandse galeries met werk van aankomende en gevestigde kunstenaars.

Deelnemende galeries (een selectie):

AKINCI, andriesse ~ eyck galerie, ASPN, Willem Baars Projects, Gallery Vriend van Bavink, Galerie Bacqueville, Galerie van den

Berge, BorzoGallery, Ellen de Bruijne Projects, Copperfield, Stigter Van Doesburg, Galerie Fons Welters, Annet Gelink Gallery,

GRIMM, Althuis Hofland Fine Arts, Lumen Travo Gallery, Galerie Ron Mandos, Rademakers Gallery, Upstream Gallery, Frank Taal

Galerie, TORCH Gallery, martin van zomeren, Dürst Britt & Mayhew, en anderen …

en de Belgische galeries: FRED&FERRY (Antwerpen), TATJANA PIETERS (Gent), PLUS-ONE Gallery (Antwerpen), Eva

Steynen.Deviation(s) (Antwerpen), Galerie Sofie Van de Velde (Antwerpen), DeWael 15 (Antwerpen), Kristof De Clercq gallery

(Gent), BARBÉ URBAIN (Gent), Dauwens & Beernaert Gallery (Brussel), Pizza Gallery (Antwerpen)

Twee vernieuwingen springen eruit: de presentatie van Sculpture Park, mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad, en de centrale plaatsing van de New Art Section.

Sculpture Park

Sculpture Park is een presentatie van 10 tot 20 voornamelijk grootschalige kunstwerken die met de natuur óf met de stedelijke omgeving een relatie aangaan. Locatie is de Tabaksfabriek, een van de industriële en monumentale ruimtes die de Van Nelle Fabriek te bieden heeft. Voor de architectonische invulling tekent ontwerpbureau Tom Postma Design (naast Art Rotterdam ook bekend van Art Basel, Frieze Masters, Tefaf). Een deel van de ruimte is voorbehouden aan Rotterdamse of in Rotterdam opgeleide kunstenaars. Inzet van Sculpture Park is namelijk: verbinding met de stad Rotterdam.

New Art Section

Met de altijd weer verrassende New Art Section geeft Art Rotterdam jaar in jaar uit een unieke presentatie van opkomende kunstenaars. Dit jaar is de focus versterkt. Om recht te doen aan de uitgangspunten van Art Rotterdam – het ontdekken van nieuwe kunst en het stimuleren van jong talent – is gekozen voor een centrale plaatsing. Bezoekers van deze 24ste editie kunnen er niet om heen: de New Art Section ligt pal naast de entree en vraagt met haar vernieuwende presentaties nadrukkelijk om de aandacht. Aanpalend bevinden zich twee restaurants die vanuit de entreeruimte toegankelijk zijn.

Michiel Simons van galerie M.Simons: “Als jonge galeriehouder ben ik ontzettend trots om ook dit jaar weer deel te nemen aan de meest toonaangevende hedendaagse kunstbeurs van Nederland in de New Art Section. Het gedurfde karakter en de kwaliteit van Art Rotterdam maakt de beurs voor mij een platform waar ik, samen met mijn kunstenaars, altijd een stap extra zet om een zo verrassend mogelijke presentatie neer te zetten. Ik kijk ernaar uit om in februari bezoekers te verwelkomen met een solopresentatie van Hadrien Gerenton en me te laten inspireren door mijn collega-galeriehouders.”

Meer info op: https://www.artrotterdam.com


VOORLINDEN & DE PONT (volzet)

GIUSEPPE PENONE * RAGNAR KJARTANSSON
DONDERDAG 19 JANUARI 2023

Giuseppe Penone @ Voorlinden

Zien, ruiken, voelen: museum Voorlinden in Wassenaar organiseert met de nieuwe overzichtstentoonstelling van Giuseppe Penone (°1947) een feest voor de zintuigen. De Italiaanse arte-poverakunstenaar toont met zijn iconische sculpturen, grootse installaties en intieme kunstwerken de verbinding tussen mens en natuur. 

Hij werkt met materialen die hij rechtstreeks uit de natuur haalt, zoals bomen, marmer en zelfs aardappelen. Hij kneedt, beitelt, timmert en zaagt, op zoek naar sporen van een geleefd leven en onzichtbare groeiprocessen. Wanneer je door de tentoonstelling bij Voorlinden loopt, zie je de sporen van dat maakproces, ruik je de natuur in de zalen en kun je zelfs met je voeten sporen van het leven voelen.

Giuseppe Penone: ‘Ik voel het bos ademen, en hoor de trage, gestage groei van het hout. Ik stem mijn ademhaling af op die van de groene wereld om mij heen, ik voel de beweging van de boom onder mijn hand die ik op de stam heb gelegd.’

‘Tot hier en verder’ @ Voorlinden

Met Tot hier en verder biedt museum Voorlinden een selectie kunstwerken die aanzetten tot het scheppen van nieuwe vergezichten. De collectietentoonstelling wordt bevolkt door kunstenaars die een scherpe blik werpen op onze samenleving, de vinger op pijnpunten leggen, met hun verbeeldingskracht nieuwe richtingen inslaan en andere manieren van kijken voorstellen.

In de collectietentoonstelling Tot hier en verder zijn werken opgenomen van onder andere Ai Weiwei, Yoan Capote, Edith Dekyndt, Man Ray, Shilpa Gupta, Alicja Kwade, Kader Attia, Guido Geelen, Song Dong, Zhanna Kadyrova, Tacita Dean en François Morellet.

Ragnar Kjartansson – ‘Time Changes Everything’ @ De Pont

De IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson (°1976) werkt met alle denkbare media. Van grootschalige video-installaties, performance en keramiek, tot schilderkunst, theater, opera en popmuziek. In Time Changes Everything, een uniek en actueel overzicht van Kjartanssons werk en zijn eerste in Nederland, komen ze allemaal aan bod. Uithoudingsvermogen, clichés en een diep romantisch verlangen zijn daarin terugkerende thema’s.

De tentoonstelling omvat een uiteenlopende reeks werken waarin de kunstenaar in mantra-achtige herhalingen de tijd oprekt tot bijna religieuze proporties. Speciaal voor De Pont ontwikkelt Kjartansson op dit moment de nieuwe installatie Guilt and Fear, waarvoor hij samenwerkt met een Brabants keramiekatelier.

In zowel museum Voorlinden als De Pont kan je de uitmuntende collecties hedendaagse kunst bewonderen. In Voorlinden kan je ook een wandeling maken tot in de duinen. De Pont bezoeken we op de Punch-donderdagnocturne vanaf 17u. Tijdens ‘Punch’ kan je ook genieten van heerlijke soep in het restaurant en is er zelfs een DJ. 

In beide musea zijn er restaurants, maar een lunchpakket voor op de bus kan tijd uitsparen.


Art & Film #01: SATURNUS

Regie: Ludo Mich
B 1971, 25 min.

MAANDAG 3 OKTOBER om 19u
In aanwezigheid van regisseur Ludo Mich.

Nadat hij eind jaren 50 als 14-jarige snotneus Yves Klein had ontmoet, en nadat hij begin jaren ’60 Floris Jespers en Vic Gentils had geassisteerd, maakte Ludo Mich in de sixties zélf naam met wilde, kleurrijke en anarchistische performance art in de sfeer van Fluxus: nu eens bespeelde hij de zelfontworpen Michofoon, dan weer liep hij als ‘Mich Elektriek’door de stad in een zilveren pak vol brandende lampen, zette hij zichzelf te koop voor een zacht prijsje, experimenteerde hij met elektronische muziek via foto-elektrische cellen of verzon hij de spraakmakende mode-happenings voor de kledingcollecties van zijn echtgenote, ontwerpster Ann Salens.

Wanneer hij zich eind jaren ’60 op het filmen stort, doet hij dat met dezelfde humor, overgave en vrije geest als in zijn performances.
Het levert een reeks undergroundfilms op waar de meeste critici zich destijds geen raad mee wisten: de ene is gechoqueerd (blote mensen!), de andere gedegouteerd (blote mensen met een hangbuik!) en nog anderen weten niet wat ervan te maken.
Maar ondertussen worden zijn films wel geselecteerd voor de Biënnale van Parijs, en getipt door Werner Herzog.


STUDIEREIS naar Düsseldorf

PIET MONDRIAAN * REINHARD MUCHA
Collecties K20 & K21

Dinsdag 22 november 2022

Piet Mondriaan – Evolution

Velen kennen de schilder Piet Mondriaan (1872-1944) als de schepper van formeel strenge geometrische composities met zwarte en witte lijnen en kleurvlakken in rood, geel en blauw. Maar dat de Nederlandse kunstenaar zich in de eerste decennia van zijn carrière vooral toelegde op landschappen en andere representatieve motieven en deze vaak verrassend kleurrijk ensceneerde, is bij het grote publiek nauwelijks bekend. De Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen presenteert Mondriaans weg van de vroege naturalistische schilderijen naar de late abstracte werken en traceert de formele verbanden die bestaan tussen schilderijen die vijf decennia omspannen.

Vanaf het begin van zijn artistieke carrière was Mondriaan gepreoccupeerd met de zoektocht naar een beeldtaal die het universele, de diepste essentie van al het bestaande zou uitdrukken. Voor Mondriaan was het zichtbaar maken van deze onzichtbare, spirituele dimensie mogelijk door het perfecte evenwicht van alle picturale elementen, dat hij uiteindelijk bereikte in het begin van de jaren 1920 met zijn Neo-Plasticistische werken en bleef ontwikkelen tot 1943.

De tentoonstelling, die voornamelijk gewijd is aan de vroege schilderijen, laat zien hoe Mondriaans ontwikkeling stap voor stap verliep en geleidelijk het doel naderde om het absolute af te beelden. Het begin van deze artistieke “evolutie” kan bijzonder goed worden bestudeerd aan de hand van landschapsmotieven. Met behulp van windmolens, vuurtorens, duinen en boerderijen ontwikkelde de kunstenaar zijn vormentaal, waarin hij zich concentreerde op de compositie van vlakken, verticale en horizontale lijnen en hun ritmes. Zowel de naturalistische als de laat-abstracte werken zijn het gevolg van een intuïtief geleide benadering en geenszins het resultaat van mathematische rationaliteit.

De tentoonstelling was eerder te zien in Fondation Beyeler, Riehen/Basel en kwam tot stand in samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag.

Der Mucha – An Initial Suspicion

Het werk van Reinhard Mucha wordt door zijn herdefiniëring van sculptuur, fotografie en installatie beschouwd als een van de belangrijkste posities in de hedendaagse kunst. Op de twee locaties K20 en K21 combineert de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in deze tentoonstelling installaties van Mucha (Düsseldorf 1950) die al vele jaren niet meer te zien zijn geweest, met werken uit elk van zijn creatieve fasen en zo een panorama dat meer dan veertig jaar werk van de kunstenaar omspant.

Naast de installatie Das Deutschlandgerät [2021], [2002], 1990, die vanaf 2002 in K21 werd gereconstrueerd en oorspronkelijk werd gemaakt voor het Duitse paviljoen op de Biënnale van Venetië van 1990, zal zijn vroege, baanbrekende werk Wartesaal (Wachtkamer) [1997], [1986] 1979 – 1982 – dat sinds documenta X, 1997 niet meer publiekelijk is getoond – te zien zijn. Das Figur-Grund Problem in der Architektur des Barock (für dich allein bleibt nur das Grab), een van de weinige overgebleven grotere installaties van museummeubilair en alledaagse voorwerpen, wordt voor het eerst sinds 1985 opnieuw gerealiseerd in de Grabbehalle van K20.

In zowel het gebouw K20 als K21 kan je ook de permanente opstelling moderne en hedendaagse kunst van de uitmuntende Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen bezoeken. (zie: kunstsammlung.de). Je kan jouw bezoek ook nog combineren met tentoonstellingen in K.I.T. (Kunst im Tunnel) en/of de Kunsthalle Düsseldorf. Of met een wandeling langs de Rijn.


PRIMA – 250 jaar Academie Mechelen

Opening: zondag 16 oktober 2022 om 13u.
Expo: 16 oktober > 13 november 2022
Cultuurcentrum Mechelen

In de prachtige tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum organiseren we de tentoonstelling ‘PRIMA – 250 jaar Academie Mechelen’. De expo is opgevat als een ‘Open School’ waar (werk van) docenten en leerlingen van de Academie in dialoog gaan met elkaar, met gastkunstenaars, museale kunstwerken en de bezoeker. Tijdens de expo zijn er verschillende performances en ontmoetingsmomenten gepland.

Foto’s Jo Op de Beeck

Twee en een halve eeuw geleden werd te Mechelen onder de hoge bescherming van “Sijne Konincklycke Hoogheyd Carel Alexander Hertog van Lorrynen Gouverneur deser Landen” de “Konstschole” opgericht. Kunstschilder Jan Willem Fr. Herreyns werd er, na onderhandelingen met de magistraat van de stad Mechelen, in 1772 de eerste directeur van. Het is deze school die in 1773 de titel van “Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten” mocht voeren met als wapenspreuk ‘Crescit ad Coronas’ (‘Verhoogt naar de (het groeit uit tot) kronen’).

In het schooljaar 2022-2023 wil de Academie Mechelen deze unieke verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Met 250 jaar behoort onze academie tot de oudste van Vlaanderen.
In het jubileumjaar kijken we niet achteruit, maar vooruit. De toekomst ligt voor ons. Plannen voor uitbreiding van het kunstonderwijs in Mechelen krijgen op dit eigenste moment vorm en worden de komende jaren gerealiseerd.

Prima Progamma

zaterdag 22/10 > 14u-18u
Performance What Remains After the Birthday Cake van Elise Coudré

zondag 23/10 > 13u-18u
Performance Back to Zero # BONK van Sara Vermeulen

woensdag 26/10 > 13.30u – 17u
Performance/workshop Beats Soup van Hannah Mevis
i.s.m. jongerenatelier Chloé Op de Beeck
FB-Event: https://fb.me/e/1DBGzwPla

donderdag 27/10
Live Keramiekatelier Stijn Yperman

donderdag 27/10 > 18u – 21u
BYOB Bring Your Own Beamer
i.s.m. het Digitaal Atelier Valerie Baeyens
FB-Event: https://fb.me/e/1QIMDBxLL

zaterdag 29/10 en zondag 30/10 > 13.30u tot 17u
Workshop Kristof Van Gestel – Idiosyncratische Machine
i.s.m. het Atelier van Herman Van Ingelgem ;l,m ;l,

donderdag 3/11
Live Keramiekatelier Stijn Yperman

woensdag 9/11
18u-21.30u : Live les Multidisciplinair Atelier Herman Van Ingelgem

woensdag 9/11
19u Interview Monique Lenaerts (Textiel Atelier) door Ludwig Lemaire

donderdag 10/11 Denkbeelddag
Live Keramiekatelier van Stijn Yperman

16u-16:30u
Performance Looking Through the Classics Line Boogaerts

zaterdag 12/11
14u -16u Zoom Workshop Tekenen met “Les Cajoutiers” in Senegal
i.s.m. kinderatelier van Vévé “Shake” Mazimpaka
FB-Event: https://fb.me/e/3BwXbswlk

16.30u -17u Performance Klankenschaalsessie van Gunter Luyckx.

zondag 13/11 Finissage

14u -17u: Performance Construktie van Peter Simon
9u -18u: Tekenmarathon ism jongerenateliers van Arend, Polien, Marion, Goele 15u-15.30u Performance looking through the classics van Line Boogaerts
Performance van Lieven Paelinck

Doorlopend

Op onaangekondigde tijdstippen klei-installatie van het Beeldhouwatelier wordt onder begeleiding van Athar Jaber / Rien Schellemans geactiveerd met bezoekers.

Tijdens de volledige duur van de tentoonstelling:
Knip en plak, op uitnodiging van Karolien’s atelier, je eigen collage uit de aanwezige affiches en bevestig ze met papierplakband aan de muur. Je kan ook elementen kopiëren op de aanwezige kopieermachine.


STUDIEREIS NAAR BIËNNALE VAN VENETIË

28 augustus > 1 september 2022

Laatste kamers > 990 € / p.p. op basis van 2-persoonskamer (de inschrijver zorgt zelf voor de kamergenoot).

De Biënnale van Venetië is de spreekwoordelijke Moeder aller biënnales. Naast de centrale tentoonstelling (met 213 kunstenaars, waarvan 90% vrouwelijke kunstenaars!) en de 80 landenpaviljoenen in de Giardini en het Arsenale, spreiden zich nog meer dan 30 tijdelijke tentoonstellingen als een lappendeken uit over de dogenstad.

‘The Milk of Dreams´ – de titel van de centrale tentoonstelling gecureerd door de Italiaanse Cecilia Alemani – verwijst naar een kinderboek dat kunstenaar en schrijver Leonora Carrington (1917-2011) schreef voor haar kinderen in de jaren vijftig. „Ze zet een magische wereld neer die telkens opnieuw wordt bedacht door het prisma van de verbeelding, waar iedereen kan veranderen, waar iedereen iets kan worden of een ander kan zijn”, licht Alemani haar keuze toe.

Zowel de kunstenaar Leonora Carrington als het boek spraken Alemani aan, omdat Carrington werkte in een tijd van keurslijven. Wie ‘afweek’ werd al snel in een psychiatrische inrichting weggestopt. Dat overkwam ook Carrington. Ze wist te ontkomen naar Mexico, ver weg van de Europese realiteit. Het kinderboek gaat over een wereld waarin alles mogelijk is. 

In de hoofdtentoonstelling zal het straks gaan om vragen als hoe om te gaan met maatschappelijke problemen en waar onze verantwoordelijkheid ligt ten opzichte van de planeet. Drie thema’s krijgen van Alemani daarbij extra aandacht: de verbeelding van het lichaam, de relatie tussen individu en techniek en de relatie tussen lichaam en aarde.

PROGRAMMA (Voor afreis ontvang je een gedetailleerd programma)

Afspraak op zondag 28 augustus om 8.00 uur in de vertrekhal van Brussel Nationale Luchthaven.

Vlucht met Brussels Airlines naar Venetië (Marco Polo). Private bootshuttle naar het hotel. 

We logeren in het prachtige en rustig gelegen ****Hotel Indigo Sant’Elena 

(www.indigovenice.com op wandelafstand van de Giardini)

We voorzien (verspreid over 2 dagen) bezoek aan de Biënnale (ticket inbegrepen) in de Giardini en het Arsenale.

Naast de centrale tentoonstelling zijn er natuurlijk nog de landenpalviljoenen in zowel de Giardini, het Arsenale als in de stad. In het Belgische paviljoen is dit jaar werk van Francis Alÿs te zien. Andere paviljoens tonen o.a. werk van Melanie Bonajo (Nederland), Simone Leigh (VSA), Stan Douglas (Canada), Zineb Sedira (Frankrijk), Maria Eichorn (Duitsland), Sonia Boyce (Groot-Brittannië), Tina Gillen (Luxemburg), Dumb Type (Japan), Latifa Echakhch (Zwitserland), Pavlo Makov (Oekraïne), …

We stellen een voor iedereen haalbaar programma voor, dat deels begeleid wordt, maar ook vrij samengesteld kan worden volgens eigen interesses. In de brochure zal je ook tips voor restaurants en andere activiteiten ontdekken.