tentoonstellingen_2

Tentoonstellingen

Hollands kabinet

Welkom op de opening op zondag 28 april om 11u in de Academie met artist talk en receptie / expo tot 26 mei 2019

De academie is verheugd om samen met Contour de serie Hollands Kabinet te tonen van de Nederlandse kunstenaar Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), die sinds 2016 in Brussel woont. Het seriële werk ‘Hollands Kabinet’ begon op 14 oktober 2010, de dag dat het Nederlandse Kabinet van premier Rutte, gesteund door de rechts-populistische Vrijheidspartij (PVV), werd geïnstalleerd. Het werk bestaat uit 558 aquarellen, hetzelfde aantal dagen dat het Kabinet Rutte I aan de macht was. Elke dag van de regeerperiode maakte Chang (Van der Heide) een aquarel van een bruin ‘kabinet’, de naam voor een traditioneel Nederlands opbergkast, maar ook een alledaagse term voor de Nederlandse regering. De reeks kwam tot een einde toen de regering na 558 dagen ontslag nam.
Het werk is in bruikleen van het Van Abbemuseum Eindhoven.

Deze tentoonstelling in de Academie vindt plaats in het kader van Contour 9 Biënnale ‘Coltan as Cotton’.
Van 17 tot 19 mei gaat het volgende Contour-weekend door, the Full Moon Phase.
Op 17 mei 2019 om 15:30 kan u ook aan een rondleiding deelnemen, samen met de Sara Sejin Chang en Contour-curator Nataša Petrešin-Bachelez.
Alle info op: https://www.contour9.be/nl/contour/


Open Kerkdagen 2019 ‘EMOTIES’

1 juni – 23 juni 2019

Emotie is het thema van Open Kerkendagen 2019 en ook van deze tentoonstelling. Dit project is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Torens aan de Dijle vzw en Academie Mechelen.

TAD19-001-open kerken social-01

De cursisten en docenten van de Academie Mechelen laten zich inspireren door het rijke erfgoed in de Mechelse historische kerken: een beeld van Faydherbe, een meesterwerk van Rubens of het lichtspel door glasramen, … het is onmogelijk gevoelloos te blijven voor alle verhalen die zij ons toefluisteren. De werken in deze expo formuleren er een hedendaags antwoord op, en zorgen zo voor een heel nieuw pallet aan emoties.

Religieuze gebouwen en hun kunstwerken kunnen vergeleken worden met een kaleidoscoop, die schittert van duizend kleurrijke vormen. De werken in deze expo en de dialoog tussen heden en verleden benadrukken deze rijkdom en creativiteit.

Deze expo vindt plaats op 4 unieke locaties en laat zien dat Mechelen een stad is waar kunst en kunstenaars thuis horen.

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Werken van Ann De Ferm, Wendy De Haes, Jenny De Ronghé, Sina Mariën, Leen Slachmuylders, Stan Vanderstede, Wouter Vanderstede.

Onze-Lieve-Vrouwkerkhof – 2800 Mechelen
Alle dagen open van 13u tot 17u (woensdag gesloten)

Sint-Janskerk
Werken van Studio Borgerstein (Yvonne Backs, Jef Cloostermans, Rozette Goovaerts, Wytze Hingst, Sven Langhmans, Monica Laroche, Stijn Michiels, Palmer Nuyttens, Francois Ost, Sonny Perez, Sylvain Serneels, Georg Vertrepen o.l.v. Sacha Eckes) en de Jeugd- en jongerenateliers van de Academie Mechelen o.l.v. Lien Boelen, Nel De Wever, Sacha Eckes, Petra Everaert, Véronique Mazimpaka, Chloé Op de Beeck, Goele Poelmans, Valentina Rossi.

Sint-Janskerkhof 1 – 2800 Mechelen
Alle dagen open van 13u tot 17u (woensdag gesloten

Sint-Pieter-en-Paulkerk
Werken van Arsalan Amiri, Anzhela Avagyan, Rita Boon, Marie-Paul Broothaerts, Catherine Lijssens, Elisa Masschelein, Johan Quix, Liesbeth Slachmulders, Leen Vanden Driessche, Eva van Heuverbeke, Jongerenateliers van de Academie Mechelen o.l.v. Kornelia Bonnaerens en Isabelle Dethoor

Keizerstraat 1 – 2800 Mechelen
Alle dagen open van 13u tot 17u (woensdag gesloten)

Sint-Romboutskathedraal
Werken van Vanessa Aelbrecht, Annemarie Mallaerts, Mon Reyniers, Myriam Selleslagh, Noëlla Van den Eeden, Lotte Vander Elst, Leen Van Landeghe

Onder den Toren – 2800 Mechelen
Alle dagen open van 8u30 tot 17u30

www.torensaandedijle.bewww.academiemechelen.be

Voor de concerten op 1, 3 en 5 juni 2019
https://conservatorium.mechelen.be


Voorbije tentoonstellingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2018-2019