tentoonstellingen_2

Tentoonstellingen

Laureaten Specialisatie 2019

Alle disciplines van de Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen
Op donderdag 20 juni 2019 om 19 uur

affiche

De proclamatie gaat door in het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in het Museum Hof van Busleyden
Sint-Janstraat 2a (ingang via de tuin), 2800 Mechelen

Donderdag 20 juni (na de proclamatie tot 22u)
Vrijdag 21 juni (tijdens de Museumnacht van 17 tot 24u)
Zaterdag 22, zondag 23 en maandag 24 juni 2019 (van 10 tot 17u)

Laureaten 2019
Anzhela Avagyan, Arnaud Eekelaers, Carine Bossaerts, Carine Toubhans, Catherine Lijssens, Dien De Bruyn, Eva Tavernier, Gaston Cornelis, Greet Gemis, Jean Van de Weghe, Jef Sterckx, Katrien Delcon, Lien Van de Velde, Ludo De Corte, Lut Vlassenbroeck, MariePaul Broothaers, Marleen Frans, Mia Lauwers, Mia Vervoort, Mieke Arts, Myriam Selleslagh, Nico Lenaerts, Peter Benoy, Rita de Graef, Rita Delrue, Rita Vancalbergh , Sonja Sermeus, Stijn Everaert, Veerle Hildebrandt, Zaza (Lut Massant)

Gelijktijdig is er werk te zien uit alle graden en disciplines in het Cultuurcentrum en in de Academie, waar je tevens alle ateliers kan bezoeken. Ontdek er het werk van onze leerlingen en praat er met cursisten en docenten.


IN-GEVULD

Een project van het atelier Textiele Kunsten van de Academie Mechelen

Locatie: Bleekstraat 7, 2800 Mechelen
Opening: vrijdag 21 juni 2019 om 20 uur

De tentoonstelling is te bezoeken
Zaterdag 22 juni, zondag 23 juni en maandag 24 juni van 10 tot 17u

Vrijdag 28 juni, zaterdag 29 juni en zondag 30 juni van 10 tot 17u

Affichebeeld_16-9

Het atelier Textiele Kunsten van de Academie Mechelen houdt van avonturen en in situ werken. Na tentoonstellingen in de toekomstige bibliotheek Het Predikheren, een kapel of een leegstaande opslagplaats palmen de cursisten nu een prachtig en monumentaal herenhuis in op wandelafstand van de Grote Markt van Mechelen.

Het lege en nog in renovatie zijnde pand sprak tot de verbeelding van de kunstenaars die van kelder tot zolder de ruimtes een verrassende inkleding geven. Centraal staat het werk van afstuderende cursisten uit het 5de jaar. Hun werk wordt echter letterlijk omkaderd door installaties, sculpturen en autonome kunstwerken van hun collega-cursisten.

Deelnemende kunstenaars

Mariette Baetens, Tine Herremans, Erlinde Lombaert, Katrien Nijs, Nancy Van Beersel.

Sonia Claes, Claudine De Cat, Joke De Deyn, Marie-José De Donder, Trees Driesens, Lieve Geens, Kaat Gheeraert, Karine Gutschoven, Jovita Grysbauskaite, Ekaterini Kaloudis, Caroline Knockaert, Maryse Krutwage, Marine Lenaerts, Monique Lenaerts, Miek Malfait, Sheila Punjabi, Linda Robben, Inge Roggeman, Carine Thielemans, Kris Thys, Mariette Vaganée, Carla Van der Elst, Jeannine Van Geel, Agnes Van Humbeeck, Rit Verstappen, Maria Verstraeten, Monica Volckaerts.

In het atelier Textiele kunsten wordt in het begin van de opleiding wordt gewerkt met individueel invulbare opdrachten, die de materie, de technische en beeldende mogelijkheden openbaren. Verscheidenheid is aan de orde. Grenzen tussen natuurlijke en synthetische materialen worden opengetrokken. Veel aandacht gaat naar nieuwe texturen, onverwachte combinaties van materialen, naar experiment en persoonlijke expressie. Al denkend, vernieuwend structurerend, vervormend, bewerkend, zo worden allerlei vezels en stoffen benaderd. Doel is een symbiose tussen materie, vormgeving en kleurenpalet tot stand brengen. De gevorderde studenten werken zelfstandiger en ontwikkelen een eigen signatuur.


LET’S GO UNDERGROUND!

Een project van het Multidisciplinair Atelier van de Academie Mechelen

Locatie: Museum Hof van Busleyden, Sint-Janstraat 2a, 2800 Mechelen

Opening: zondag 30 juni 2019 om 11 uur
De tentoonstelling is te bezoeken tot zondag 1 september 2019
Open van donderdag tot zondag van 10 tot 17u

Affiche let's go underground

Tijdens de zomermaanden wordt de ondergrondse ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen van het Museum Hof Van Busleyden ingenomen door het Multidisciplinair Atelier van de Academie Mechelen. Een vijftigtal cursisten presenteert er nieuw beeldend werk in een prikkelende dialoog tussen kunstenaars, kunstwerken en toeschouwers. Daarbij komen alle mogelijke disciplines aan bod: installaties, video, tekeningen, schilderijen, sculpturen, conceptuele kunst, …

LET ‘S GO UNDERGROUND! is een polyfoon feest waarop de bezoeker wordt uitgenodigd de veelheid aan formele en inhoudelijke betekenissen te beleven en te bevragen.

Deelnemende kunstenaars

Freddy Algoet, Roger Bertels, Kim Bertoe, Rita Boon, Stanislas Borowski, Jenny Bosschaerts , Dirk Cousserier, Cecilia Croonen, Bart De Busser, Els Deckers, Karolien Demot, Marleen De Smet, Johan Elst, Philippe Fosse, Lut Gillis, Marc Hendrickx, Monique Huys, Jacques Joris, Elise Leclef, France Lejeune, Rit Lembrechts, Mia Lettany, Joel Lopez, Jerry Maris, Johanna Martens, Laura Eva Meuris, Eline ’t Sant, Katleen Sergeant, Peter Simon, Kiki Sironval, Sidney Stoffels, Mark Vanbinst, Tin Van den Eynde, Rik Vander Elst, Wouter Vanderstede, Carolien Vanderweyden, Chantal Van Hoegaerden,, Ann Van Hove, Emy Van Reck, Hilde Van Riet, Ann Van Steelant, Kristof Van Vlasselaer, André Vandenbroeck, Fred Vercauteren, Tuur Verrezen, Maria Verstraeten, Mia Vervoort, Isabelle Vijt, Marc Weeghmans.

In het Multidisciplinair Atelier onder leiding van Herman Van Ingelgem worden kunstwerken en kunstenaars uit de moderne en hedendaagse kunst als uitgangspunt genomen. Ze worden niet letterlijk nagebootst maar beschouwd als een uitnodiging om een persoonlijk onderzoek uit te bouwen. Bepaalde thema’s en beeldstrategieën worden onder de loep genomen om ze te analyseren, te interpreteren en zelf toe te passen. Deze methode laat toe om op een actieve manier kennis te maken met de hedendaagse kunst. Stap voor stap word je een creatieve participant.


Open Kerkdagen 2019 ‘EMOTIES’

1 juni – 23 juni 2019

Emotie is het thema van Open Kerkendagen 2019 en ook van deze tentoonstelling. Dit project is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Torens aan de Dijle vzw en Academie Mechelen.

TAD19-001-open kerken social-01

De cursisten en docenten van de Academie Mechelen laten zich inspireren door het rijke erfgoed in de Mechelse historische kerken: een beeld van Faydherbe, een meesterwerk van Rubens of het lichtspel door glasramen, … het is onmogelijk gevoelloos te blijven voor alle verhalen die zij ons toefluisteren. De werken in deze expo formuleren er een hedendaags antwoord op, en zorgen zo voor een heel nieuw pallet aan emoties.

Religieuze gebouwen en hun kunstwerken kunnen vergeleken worden met een kaleidoscoop, die schittert van duizend kleurrijke vormen. De werken in deze expo en de dialoog tussen heden en verleden benadrukken deze rijkdom en creativiteit.

Deze expo vindt plaats op 4 unieke locaties en laat zien dat Mechelen een stad is waar kunst en kunstenaars thuis horen.

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Werken van Ann De Ferm, Wendy De Haes, Jenny De Ronghé, Sina Mariën, Leen Slachmuylders, Stan Vanderstede, Wouter Vanderstede.

Onze-Lieve-Vrouwkerkhof – 2800 Mechelen
Alle dagen open van 13u tot 17u (woensdag gesloten)

Sint-Janskerk
Werken van Studio Borgerstein (Yvonne Backs, Jef Cloostermans, Rozette Goovaerts, Wytze Hingst, Sven Langhmans, Monica Laroche, Stijn Michiels, Palmer Nuyttens, Francois Ost, Sonny Perez, Sylvain Serneels, Georg Vertrepen o.l.v. Sacha Eckes) en de Jeugd- en jongerenateliers van de Academie Mechelen o.l.v. Lien Boelen, Nel De Wever, Sacha Eckes, Petra Everaert, Véronique Mazimpaka, Chloé Op de Beeck, Goele Poelmans, Valentina Rossi.

Sint-Janskerkhof 1 – 2800 Mechelen
Alle dagen open van 13u tot 17u (woensdag gesloten

Sint-Pieter-en-Paulkerk
Werken van Arsalan Amiri, Anzhela Avagyan, Rita Boon, Marie-Paul Broothaerts, Catherine Lijssens, Elisa Masschelein, Johan Quix, Liesbeth Slachmulders, Leen Vanden Driessche, Eva van Heuverbeke, Jongerenateliers van de Academie Mechelen o.l.v. Kornelia Bonnaerens en Isabelle Dethoor

Keizerstraat 1 – 2800 Mechelen
Alle dagen open van 13u tot 17u (woensdag gesloten)

Sint-Romboutskathedraal
Werken van Vanessa Aelbrecht, Annemarie Mallaerts, Mon Reyniers, Myriam Selleslagh, Noëlla Van den Eeden, Lotte Vander Elst, Leen Van Landeghe

Onder den Toren – 2800 Mechelen
Alle dagen open van 8u30 tot 17u30

www.torensaandedijle.bewww.academiemechelen.be

Voor de concerten op 1, 3 en 5 juni 2019
https://conservatorium.mechelen.be


Voorbije tentoonstellingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2018-2019