Tentoonstellingen

FINAL SHOW … in september 2024

Opening: donderdag 12 september 2024 vanaf 19 uurKunsthal @ Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

Proclamatie afstudeerders Specialisatie
(om 19 uur in het Auditorium van het Cultuurcentrum): 
Anna Van Landeghem, Anupama Gudjahur, Arlette Van Duysse, Barbara Pardon, Bea De Borger, Elena Salles, Emy Van Reck, Erik Vanbillemont, Eva Van Heuverbeke, Frank Loomans, Gema Albiol, Guy Claessens, Ingrid Collet, Jeannine Van Hees, Karine Gutschoven, Katleen Sergeant, Katleen Vinck, Kurt  Van Baekel, Leen De Becker, Liesbet Van Noten, Marc Cnops, Marianne Penders, Marie-Jeanne Berghs, Nancy Peeters, Peter Simon, Philippe Fosse, Sabine Vallaeys, Tom Gentij, Wendy Van Loe.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 13 tot 15 en van 19 tot 22 september 2024 (van 13 tot 18 uur).


OPEN ATELIERS 2024
Meanderen door de Kunsten

Schilderkunst * Tekenkunst * Beeldhouwkunst * Keramiek * Glaskunst * Multidisciplinair Atelier * Textiele kunsten * Grafiekkunst * Grafische vormgeving en illustratie * Digitale Kunsten * Initiatieatelier * Levend Model * Projectatelier * Cross-over Atelier * Studio Borgerstein * Kunstgeschiedenis

Opening 20 juni 2024 van 19 tot 22u / Open Ateliers 21 > 23 juni van 10 tot 17u

Inschrijvingen academiejaar 2024-2025 > Online vanaf 3 juni tot en met 30 september 2024


The Clouds Are Still Moving Today

Eindejaarstentoonstelling Multidisciplinair Atelier
15, 16, 22, 23 juni > 14u-18u
Douaneplein 2, Mechelen

THE CLOUDS ARE STILL MOVING TODAY 

Welkom op de eindejaarstentoonstelling van het Multidisciplinair Atelier (MDA) van de Academie Mechelen. In het MDA beperken we ons niet tot één medium maar komen alle technieken en disciplines aan bod: installaties, sculpturen, fotografie, tekenen, video, schilderen, conceptuele kunst, land-art, in-situ, performances, textiel, collage,… 

Onze habitat is de moderne en hedendaagse kunst. Er worden opdrachten aangeboden maar die zijn niet verplicht. Vrijheid is een grote waarde in deze cursus. De opdrachten zijn eerder uitnodigingen. Uitnodigingen om te onderzoeken hoe je een bepaald thema kan verbeelden, hoe beeldstrategieën werken, welke betekenis beelden kunnen hebben en hoe vormen, materialen, kleuren en compositie hiervoor kunnen aangewend worden. 

Daarin worden de cursisten op een heel gedifferentieerde manier begeleid. De bedoeling is dat ze op termijn een authentiek artistiek onderzoek ontwikkelen in een persoonlijke taal waaruit het plezier of de toewijding van het bedenken, creëren, maken, reflecteren en presenteren voelbaar is. Openheid en dialoog zijn daarvoor heel belangrijk. 

De tentoonstelling brengt het werk van 36 cursisten samen. Een aantal werken is ontstaan vanuit opdrachten, anderen vanuit een persoonlijk proces. In de cursus zitten mensen die al een oeuvre hebben opgebouwd naast mensen voor wie actuele kunst compleet nieuw is. Dit biedt een grote rijkdom omdat het bevraagt wat vaststaat en verdiept wat nodig is. 

Dit academiejaar kwamen verschillende thema’s aan bod. We werkten rond de begrippencluster ‘Traject/ Route/Spoor’. Ook onderzochten we hoe het thema ‘Identiteit’ wordt verbeeld in de hedendaagse kunst en wat we daar zelf kunnen over zeggen. We hadden het meer algemeen over ‘Compositie’ of juist heel persoonlijk over ‘Mijn straat’. Er kwamen een honderdtal kunstenaars aan bod wiens werk we bekeken en bespraken: Breughel, Nan Goldin, Beuys, Clara Spilliaert, Frank Stella,… We bezochten tentoonstellingen en reflecteerden daarover. Er kwamen gastsprekers op bezoek. We hadden het over de valkuilen van de fotografie, over Fernand Deligny, Kuifje, artificiële intelligentie, abstract expressionisme,… 

Op de tentoonstelling is werk te zien van enkele afstudeerders. Dat zijn dit jaar Emy Van Reck, Philippe Fosse en Peter Simon. Zij hebben een traject van zeven jaar achter de rug en krijgen daarom iets meer zichtbaarheid dan de anderen. Ze komen immers ook voor een externe jury. (Stress hoeven ze daarvoor niet te hebben, we selecteren de externe juryleden uiteraard op basis van expertise maar toch ook omwille van gebrek aan ego of geldingsdrang) 

We wensen iedereen een interessante kijkervaring. Probeer te kijken met heel jouw lichaam. Goede tip daarbij: ga niet op zoek naar wat je al kent, ga niet op zoek naar bevestiging van je eigen smaak. Want kunst is op haar best wanneer ze je binnenbrengt in ongekende dingen en niet bevestigt maar bevraagt. 

Indien je meer informatie wil over de tentoongestelde werken, vraag het aan de aanwezige cursisten. Ze gaan graag met jou in gesprek. 

De docenten van het MDA zijn Chloé Op de Beeck en Herman Van Ingelgem.

Herman Van Ingelgem geeft publieke rondleidingen in de tentoonstelling op volgende data: Vrijdag 14/6 om 20 uur / Zaterdag 15/6 om 16 uur / Zaterdag 22/6 om 16 uur (gratis en iedereen welkom) 

Locatie: Douaneplein 2, 2800 Mechelen


HEELHUIDS

Textielkunst 2024

Heelhuids is een tentoonstelling van de cursisten Textielkunst van de Academie Mechelen. Vertrekkende vanuit verschillende technieken verwezenlijken de cursisten hun ideeën elk op hun eigen manier en zetten deze om in hun eigen beeldtaal.
De eigenheid van ieder individu, de veelzijdigheid en de ontelbare toepassingen van de textielrichting worden sterk belicht in deze tentoonstelling in het prachtige pand in de Bleekstraat 7, Mechelen.

Opening: vrijdag 21 juni 2024 om 19u
Expo: zaterdag 22 en zondag 23 juni van 10 tot 17u
Zaterdag 29 en zondag 30 juni van 13 tot 17u

Bleekstraat 7, 2800 Mechelen


Voorbije tentoonstellingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2023-2024