2024-2025

ART&FILM #03: APOLONIA, APOLONIA
Maandag 13 januari 2025 om 20u30

Een film van Lea Glob over de jonge kunstenares Apolonia Sokol (DK 2023, 116′). In 2009 ontmoet de Deense filmmaakter Lea Glob de jonge kunstenares Apolonia Sokol.

Omdat het leven van Apolonia uit het Grote Kunstenaarssprookjesboek lijkt te komen (geboren in een Parijs’ theater, opgegroeid in een kunstenaarsgemeenschap, studerend aan de meest prestigieuze academie van Europa, bohémien, hip en getalenteerd….) begint Lea Apolonia te filmen.

Maar hoe langer ze haar filmt, hoe meer het sprookje begint af te brokkelen: Apolonia leert dat een vrouwelijke kunstenaar nog altijd meer moet opgeven dan een man, en dat een eigen plekje in de kunstwereld zoeken een permanente worsteling is. Tijdens het filmen groeit er bovendien een speciale band tussen de documentairemaakster en de charismatische kunstenares: dertien jaar lang zal Glob Apolonia blijven filmen, ondertussen pratend over alle belangrijke zaken in hun leven – kunst, liefde, seksualiteit, geld en kapitalisme, het moederschap, de kwellingen en geneugten van het vrouw zijn, en hoe te slagen in een nog altijd patriarchale (kunst)wereld.

Beste Documentaire op het Internationaal Documentaire Filmfestival van Amsterdam (IDFA). Op de shortlist voor de Oscar voor Beste Documentaire.

Filmhuis, Cultuurcentrum Mechelen https://www.filmhuismechelen.be/review/apolonia-apolonia/


LEZING ADRIEN TIRTIAUX

Adrien Tirtiaux (°1980, Etterbeek, BE) is kunstenaar en ingenieur-architect. In zijn praktijk verbindt hij beide disciplines tot installaties en contextuele ingrepen die spelen met binnen en buiten, fictie en realiteit. Torens, bruggen, trappen, … – al dan niet functioneel – mobiliseren het publiek om aan zijn werk deel te nemen of te reflecteren. 

Adrien inspireerde docent Beeldhouwkunst Rien Schellemans tijdens zijn studies beeldhouwen om buiten het klassieke kader van ‘het atelier’ en ‘het autonome kunstwerk’ te kijken. Zijn site-specifieke en contextuele sculpturale/architecturale benadering van de kunstpraktijk is een interessant uitgangspunt. Kunst als een direct en ruimtelijk antwoord op de omgeving. https://www.adrientirtiaux.eu

Woensdag 27 november 2024 om 19u30 in Kunsthal Mechelen, De Garage, Onder-Den-Toren 12, 2800 Mechelen (Vrije toegang)


ART&FILM #02: GAMLET

In ‘GAMLET’ volgen we Gamlet Zinkivskyi, de beroemdste Street Artist van Oekraïne. Toen de Russen met een colonne tanks het land binnenvielen, kreeg Gamlet van zijn commandant het bevel om te blijven schilderen. Humor is zijn krachtigste wapen.

Een jaar na die grootschalige inval van Rusland ging de Belgische regisseur Jan Beddegenoodts met Gamlet en zijn beste vriendin Nastia op stap door het geteisterde, verscheurde land, en ontmoeten we soldaten en andere kunstenaars die hem inspireren. Allemaal proberen ze op hun manier hun leven voort te zetten in een onmogelijke situatie – ‘Broken but not destroyed’. Ook Gamlet blijft ondanks de verwoestingen en de doden vastberaden kunst maken, in de overtuiging dat kunst, zelfs te midden van oorlog, een verbindende kracht is.

‘GAMLET’ is een roadmovie (41’) met kunstenaars en soldaten door een land in oorlog, en een document over de veerkracht van de menselijke geest.

Dinsdag 19 november 2024 om 18u45 & Maandag 2 december 2024 om 19u30

Filmhuis, Cultuurcentrum Mechelen – www.filmhuismechelen.be/vertoning/art-film-gamlet/


Venetië
60ste Biënnale van Venetië 2024

Reis #1 van 20 tot 24 oktober 2024 (volzet)
Reis #2 van 24 tot 28 oktober 2024 (volzet)

De Biënnale van Venetië van 2024, met als thema ‘Foreigners Everywhere’, loopt van 20 april tot 24 november 2024. Deze editie, samengesteld door Adriano Pedrosa, benadrukt diverse verhalen, van hedendaags tot historisch, waarbij de nadruk wordt gelegd op de genuanceerde ervaringen als buitenlander in de onderling verbonden wereld van vandaag.
 
De centrale tentoonstelling in de Giardini en het Arsenale toont werken van meer dan 330 kunstenaars. De selectie omvat een breed spectrum aan kunstenaars, van opkomende talenten tot gevestigde figuren, waaronder Beatriz Cortez, Olga De Amaral en Yinka Shonibare, naast een speciale erkenning van invloedrijke historische kunstenaars zoals Frida Kahlo en Diego Rivera.
 
Daarnaast zijn er natuurlijk meer dan 80 nationale “paviljoenen” verspreid over de Giardini (29 stuks), het Arsenale (23) en over de ganse stad nog eens meer dan 30 locaties. Het Belgisch paviljoen wordt bevolkt door ‘Petticoat Government’, een collectief rondom Simona Denicolai & Ivo Provoost, Antoinette Jattiot, Nord en Speculoos. In het kader van de Biënnale van Venetië 2024 stellen ze een multidisciplinair scenario voor met bestaande folkloristische reuzen en reuzinnen, die geleend zijn van diverse gemeenschappen in België, Frankrijk en Spanje. Bij de Noorderburen is ook een collectief rond Renzo Martens te zien, CATPC. Andere kunstenaars in landenpaviljoens zijn o.a. First Nation Archie Moore (Australië, winnaar van de Gouden Leeuw), Yael Bartana (Duitsland), Wael Shawky (Egypte), Oekraïense vluchtelingen in het Poolse paviljoen, Jeffrey Gibso (USA), Anna Jarmolaeva (Oostenrijk),…
 
In de stad vind je dan ook nog eens meer dan 30 “Collateral Events”.
Blikvangers daar zijn o.a. Berlinde De Bruyckere in de San Giorgio Maggiore, Ernest Pignon-Ernest (Fondazione Louis Vuitton), Julia Mehretu (Palazzo Grassi), Pierre Huyghe (Punta della Dogana), Christoph Büchel (Fondazione Prada).
 
En natuurlijk is er nog altijd Venetië zelf als het centrale kunstwerk!
 
We reizen met een groep van max. 40 personen/reis. We vertrekken met een ochtendvlucht (9u30) vanuit Brussels Airport naar Venetië Marco Polo. We varen met een private boot naar het prachtige viersterren hotel Indigo op het rustige Sant’Elena op amper 300m van de Giardini.
De terugreis is met een middagvlucht (om 14u terug in Brussel).


FINAL SHOW … in september 2024

Opening: donderdag 12 september 2024 vanaf 19 uurKunsthal @ Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

Proclamatie afstudeerders Specialisatie
(om 19 uur in het Auditorium van het Cultuurcentrum): 
Anna Van Landeghem, Anupama Gudjahur, Arlette Van Duysse, Barbara Pardon, Bea De Borger, Elena Salles, Erik Vanbillemont, Eva Van Heuverbeke, Frank Loomans, Gema Albiol, Guy Claessens, Ingrid Collet, Jeannine Van Hees, Karine Gutschoven, Katleen Vinck, Kurt Van Baekel, Marc Cnops, Marie-Jeanne Berghs, Nancy Peeters, Peter Simon, Philippe Fosse, Tom Gentij.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 13 tot 15 en van 19 tot 22 september 2024 (van 13 tot 18 uur).


De studenten van de dagcursus schilderkunst aan de Academie Mechelen zetten hun talenten voor de tweede keer in de schijnwerpers in de Bleekstraat 7.

De naam Les XXV verwijst naar de kunstenaarsgroep Les XX, die mede door James Ensor werd opgericht. Les Moustiques speelt op een speelse manier in op de Circle Artistique, die ontstond na het uiteenvallen van Les XX. Want kunst mag ook weleens een beetje speels en luchtig zijn!

Kunstenaarscollectieven zoals dit hebben een dubbele rol: ze bieden niet alleen inspiratie en ondersteuning aan de leden, maar zorgen er ook voor dat het werk van minder bekende kunstenaars opgemerkt wordt. Ondanks de verschillende achtergronden, meningen en stijlen, delen de leden een gemeenschappelijk doel en versterken ze elkaar. Het is ook eigen aan zulke collectieven dat hun samenstelling in de loop der tijd kan veranderen, wat zorgt voor een dynamische en steeds evoluerende groep.

Oorspronkelijk geïnspireerd door het Ensor-jaar, groeide de expo uit tot een verkenning van Oostende, de zee, Ensor’s kleurenpalet en maskers. Maar de tentoonstelling toont ook unieke en individualistische werken en werken die een dialoog aangaan met het prachtige pand en zijn vele architecturale details.

Onder de curatorschap van docente Sacha Eckes presenteren deze (ongeveer) XXV Moustiques een gevarieerde en boeiende kunstervaring.

Kom langs en ontdek het frisse talent van deze opkomende kunstenaars. Jouw bezoek biedt hen waardevolle ondersteuning en laat je een unieke kunstervaring zien. We hopen je daar te zien!

LES XXV MOUSTIQUES 

Katleen Bosteels, Pat Busselen, Marc Comyn, Marie Claire Cuylits, Chris De Bock, Mireille Desmet, Patricia D’Haese, Martine D’hont, Brian Garston, Lucas Geerts, Agnes Geijskens, Marijke Goovaerts, Lieve Hertens, France LeJeune, Edith Leyssens, Yinan Liu, Anne Merckx, Magda Meskens, Anna Plaskie, Annick Peremans, Fien Puttemans, Elena Salles, Annemie Van Asbroeck, Klaartje Vandermeulen, Evy Van Elsuwege, Tatiana Vasiloi, Johan Waes.

Bleekstraat 7, 2800 Mechelen

Vernissage op vrijdag 4 oktober van 18 – 21 uur

Open op 5, 6, 11, 12 en 13 oktober 2024 van 14 – 18 uur
(of op afspraak: 0473/86.60.48)


Mars UVRM – zondag 22 september 2024

In het kader van het 75 jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (*) stapte de Mars UVRM op zondag 22 september door Mechelen.
De muziek werd geschreven en gecomponeerd door Simon Van Hoecke. De fanfare Toeterdonk uit Tildonk speelde de muziek onderweg. Op de start (Kazerne Dossin), de 4 stopplaatsen en het einde regisseerde Pier De Kock verschillende acts in het kader van de mensenrechten.
Verschillende (jongeren)ateliers van de Academie Mechelen creëerden kunstwerken voor deze stoet. Een selectie van de werken worden nu in de Academie getoond. Misschien herken je wel jouw oude eenzame sokken?

Meer info: https://www.toeterdonk.be/creaties/uvrm/mechelen/

(*) De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is een verklaring die op 10 december 1948 is aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de Rechten van de mens te omschrijven.