2020-2021

Mondmaskers uit het textielatelier

De Lockdown had ook zo zijn positieve kanten.
Vele mensen (her)ontdekten de natuur. Steden stonken niet meer naar uitlaatgassen. Kunstenaars geraakten geïnspireerd door lege straten. Nieuwe objecten en gedragingen werden deel van ons dagelijks leven: de anderhalve meter, het elleboogje, handgel en natuurlijk het mondmasker.

Onze cursisten van het atelier Textielkunst hebben hun vaardigheden niet enkel op vrijwillige basis massaal ingezet om stoffen mondmaskers te maken voor iedereen die ze nodig hadden, onder de leiding van docente Jeannine De Raeymaecker mochten ze ook hun verbeelding de vrije loop laten gaan.

De resultaten kan je hier in de academie zien tot 29 oktober. Het is in ieder geval duidelijk dat de verbeelding sterker was dan de veiligheid.
Vandaar deze waarschuwing: deze maskers zijn niet geschikt waar ze verplicht zijn.


ART&FILM #01: MIJN REMBRANDT

Maandag 12 oktober 2020 om 20u30
Een fascinerende documentaire van Oeke Hoogendijk (NL 2019 – 97’)

MIJN-REMBRANDT-afbeelding

In haar nieuwe documentaire duikt Oeke Hoogendijk in de wereld van de oude meesters. ‘My/Mijn Rembrandt’ is naar eigen zeggen ‘an epic art-thriller’ geworden, waarin de filmmaakster een fascinerend inzicht geeft in wat het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. In een filmische mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.
Terwijl we deelgenoot worden van de intieme band tussen verschillende liefhebbers en ‘hun’ Rembrandt, brengt de Franse baron Éric de Rothschild twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre. Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken.

Maandag 12 oktober 2020 om 20u30
FILMHUIS – CULTUURCENTRUM MECHELEN
ENKEL met ONLINE-TICKET via www.filmhuismechelen.be


OMG ! Van Eyck was hier !

En de Vlaamse Primitieven ook

Academie Mechelen – 1 tot 27 september 2020

2020 is het Jan Van Eyck-jaar met een (helaas) vroegtijdig beëindigde retrospectieve in het MSK Gent, maar met nog enkele zijdelingse projecten in Brugge, Gent, Brussel.

Van Eyck en de Vlaamse Primitieven konden begin dit jaar in ieder geval wel onze jongeren uit de lagere en middelbare graad inspireren tot deze fantastische portretten.

Ook de kunstenaars van Studio Borgerstein lieten er zich door inspireren. Topklasse !

Werken van de leerlingen van

Sacha Eckes (LG6 en Studio Borgerstein)
Lien Boelen (MG1&2)
Line Boogaerts (MG2&3)
Chloé Op de Beeck (MG2&3)