2012-2013


REMAKE

Dag van de Academies
19 februari 2022 van 10 tot 17u

remake affiche

Op zaterdag 19 februari staan in heel Vlaanderen de Academies voor muziek, woord, dans en beeld weer in de kijker op de jaarlijkse ‘Dag van de Academies’. Ook de Academie, de Beiaardschool en het Conservatorium van Mechelen doen mee en nodigen je van harte uit op deze feestelijk dag.

Van 10u tot 17u ben je welkom in het Cultuurcentrum, het Conservatorium en de Academie voor expo, workshops, demonstraties, performances, voorstellingen en concerten.

In de gang op het gelijkvloers en op de eerste verdieping kan je werken zien uit verschillende ateliers die allemaal ingespeeld hebben op het thema van de Dag van de Academies RE-MAKE.

Academie > Gelijkvloers

Lok. 101 & 102‘Een re-enactment naar Hokusai, Jeff Wall en …’ (+18j)
Doorlopend workshop met Lien Boelen, Line Boogaerts, Ludwig Lemaire
Lok. 103Leerlingen aan het werk: Boetseren
Doorlopend demo met Bart Decq, Elleke Frijters, Athar Jaber
Lok. 105Handen afgieten in Alginaat (alle leeftijden)
Doorlopend workshop met Bart Decq, Elleke Frijters, Athar Jaber
Lok. 106Leerlingen aan het werk: Beeldhouwkunst
Lok. 107 & 108Leerlingen aan het werk: keramiek en potten draaien
Doorlopend demo Raku-oven (in de tuin) met Ingrid Degeest
Lok. 109Juul – luister en re-maak (alle leeftijden)
Doorlopend workshop met Sacha Eckes, Kaatje Derre, Willem Verheyden
Lok. 113XL-Drawing (alle leeftijden)
Doorlopend workshop met Lien Boelen, Line Boogaerts, Ludwig Lemaire
Lok. 114Leerlingen aan het werk: glaskunst
Demo’s met Isabelle Dethoor & Geoffrey De Beer

Academie > Eerste verdieping

Lok. 202FABIOLA – een re-make installatie van de Middelbare graad
Demo met Lieven Paelinck
Lok. 203De Foor – een installatie van de Middelbare graad
‘Instappen en voiture’ met Yorick Van de Walle & Jan Van Hoofstat
Lok. 204Joyride > op geanimeerde dieren – een green-key installatie voor iedereen
Demo en workshop met Valerie Baeyens
Lok. 206Eetbare Zeefdrukken
Demo en workshop met Isabella Vercauteren & Katrien Van Breedam
Lok. 207De Gedrochten Drukkerij & Lithografie
Demo en workshop met Lieven Paelinck & Petra Everaert
Lok. 214Kunstwerk in een Nieuw Jasje
Workshop met Sanne Scheers & Valentina Rossi
Lok. 216Huisverhalen
Workshop met Alexandra Jacquet

Academie > Tweede verdieping

Lok. 301One Minute Sculptures
Demo en workshop met Judith Herman & Els Dillen
Lok. 302Het Atelier op schaal 1:10
Demo van Rien Schellemans
Lok. 303Kadabra Fietsknie (surrealistisch samenspel/accordeonspel)
Workshop met Chloé Op De Beeck & Rien Schellemans
Lok. 304-305Leerlingen aan het werk: schilderen naar levend model
Demo met Herman Van Ingelgem
Lok. 306-308Leerlingen aan het werk: schilderen
Demo met Stefan Annerel
Lok. 309REMAKE- Monotypes
Workshop met Vévé Mazimpaka & Katrien Delcon
Lok. 312REMAKE Op Je Gezicht (de schmink-club)
Workshop met Karolien Hamers & Kornelia Bonnaerens

Magistraal

Kunstenaars van Studio Borgerstein in confrontatie
met leerlingen van de Academie Mechelen

16 oktober – 23 december 2021

De Academie Mechelen werkt al 4 jaar samen met de Studio Borgerstein, een artistieke werkplek voor beeldende kunstenaars onder de vleugels van Borgerstein, de sociale onderneming in Sint-Katelijne-Waver die actief is op de domeinen zorg voor personen met een beperking, ouderenzorg en sociale tewerkstelling. Docent Sacha Eckes reikt de kunstenaars van de Studio nieuwe technieken en thema’s aan. Men krijgt er les op maat, zodat de kunstenaars hun persoonlijk parcours verder kunnen ontplooien.

In de tentoonstelling ‘Magistraal’ is een reeks interpretaties van de Mona Lisa te zien. Daarnaast werd elke Studio Borgerstein kunstenaar gekoppeld aan een bekend kunstwerk dat aanleunt bij zijn of haar visie en stijl. Verder lieten de kunstenaars van Studio Borgerstein zich inspireren door het keramische werk van Zweedse kunstenaar Joakim Ojanen.
De resultaten zijn zonder meer Magistraal.

Leerlingen van de ateliers in de Academie worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van Studio Borgerstein. De werken die de leerlingen maken worden tijdens de tentoonstelling verder op organische wijze toegevoegd. Het wordt dus een dynamische en steeds groeiende tentoonstelling die zeker meermaals bezocht kan worden.

Studio Borgerstein nodigde, in het kader van haar tienjarig bestaan, curator Pierre Muylle uit om een tentoonstelling te maken in het Cultuurcentrum. Onder de titel ‘Het Nieuwe Geniaal‘ gaat werk van een aantal kunstenaars van Studio Borgerstein een dialoog aan met het werk van kunstenaars van andere Belgische en buitenlandse ateliers en een aantal hedendaagse kunstenaars.

‘Magistraal ‘vindt op deze manier ook aansluiting bij het thema van ‘Het Nieuwe Geniaal’. De werken die worden tentoongesteld, vinden hun oorsprong niet in het verstandelijke, maar in de verbeelding. Verbeelding die niet door het rationele denken wordt afgeremd, maar uit het intuïtieve en het tastbare voortkomt.

MAGISTRAAL

Kunstenaars van Studio Borgerstein in confrontatie
met leerlingen van de Academie Mechelen

Werken van: 

CARLO BUYCK, CLEMENT CRETOIR, FRANCIS VERSCHUREN, FRANCOIS OSTE, GEORG VERSTREPEN, HANS CORTEBEECK, INGE VAN ROMPAEY, JEAN DILLEN, JEF CLOOSTERMANS, LUC VAN MUYLDER, MONICA LAROCHE, NATHALIE LANNOO, PALMER NUYTTENS, ROZETTE GOOVAERTS, SONNY PEREZ, STIJN MICHIELS, SVEN LANGHMANS, SYLVAIN SERNEELS, WYTZE HINGST, YVONNE BACKS

16 oktober – 23 december 2021

Tijdens de openingsuren van de Academie
(gesloten op vrijdag)

Academie Mechelen
Minderbroedersgang 5, 
2800 Mechelen
abk@mechelen.be

www.academiemechelen.be 

PUBLICATIE STUDIO BORGERSTEIN

STUDIO BORGERSTEIN is een artistieke werkplek voor beeldend kunstenaars onder de vleugels van Borgerstein vzw. Ze biedt mensen met een verstandelijke beperking en een artistieke gave een platform om eigen werk te creëren.

STUDIO BORGERSTEIN  ondersteunt de kunstenaars met een professionele werkomgeving, individuele begeleiding en door hun werk naar buiten te brengen. De kunstenaars krijgen op die manier de waardering die ze verdienen.

De Academie Mechelen ondersteunt in een alliantie met Studio Borgerstein het Atelier met de know-how en inzet van leerkracht Sacha Eckes.

Ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan stelt men werk tentoon in de expo MAGISTRAAL in de Academie en de expo HET NIEUWE GENIAAL in het Cultuurcentrum.

Er verscheen ook deze prachtige nieuwe PUBLICATIE met werken van 24 kunstenaars uit Studio Borgerstein. Met jouw aankoop steun je de werking. Het lijkt ons ook het ideale KERSTCADEAU voor jezelf of jouw geliefden.
TE KOOP OP HET SECRETARIAAT
€ 25


Art & Film #02: Ik schilder met schilders

Een documentaire van Jacques Servaes (B 2019, 75′) over en in aanwezigheid van Adriaan Raemdonck.

Maandag 25 oktober om 20.30u

In aanwezigheid van Adriaan Raemdonck en regisseur Jacques Servaes. ALLE INFO, TRAILER & PERSARTIKELS HIER!

(ONLINE tickets via www.filmhuismechelen.be  >
Ook tickets aan de kassa 5 €)

Ikschildermetschilders_AdriaanRaemdonck_Jan_Mulder_MED

In 1968 opent Adriaan Raemdonck in Antwerpen in een ontwijde kapel zijn Galerie De Zwarte Panter. Meer dan vijftig jaar later is die galerie nog altijd alive and kicking – een prestatie op zich in een kunstwereld waarin trends, modes en hypes soms even snel komen als ze verdwijnen.
De Zwarte Panter is dan ook geen galerie als een andere: de ligging en uitstraling maken dat Jan en alleman er makkelijk kan binnenwandelen, en galerist Raemdonck heeft het tot zijn levensopdracht gemaakt kunst voor iedereen toegankelijk te maken – niet alleen iets voor de elite of de ons-kent-ons-incrowd.
Bovendien beperkt hij zich niet tot exposities van beeldende kunst, maar organiseert hij even vaak boekvoorstellingen, concerten en films, waardoor De Zwarte Panter misschien meer Raemdonck privé-cultureel centrum is dan een galerie.
Wat ook opvalt: Raemdonck houdt al een halve eeuw – vaak tegen de trend in – koppig vast aan figuratieve kunst.
In ‘Ik Schilder Met Schilders’ wordt Raemdonck via gesprekken met vrienden, kunstenaars en bewonderaars – Jan Decleir, Anne-Mie Van Kerckhoven, Tom Barman, Fred Bervoets, Tom Liekens en Jan Mulder, om er maar enkele te noemen – geconfronteerd met de impact en de nalatenschap van 50 jaar Zwarte Panter. De knappe soundtrack is van Bert Joris.

IK SCHILDER MET SCHILDERS
In aanwezigheid van Adriaan Raemdonck.
Filmhuis, Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen

(ONLINE tickets via www.filmhuismechelen.be  > Ook tickets aan de kassa 5 €)

Internationale Biënnale voor Grafische Kunst, Polen 2013

Onze jongeren van de lagere graad vallen in de prijzen op de Internationale Biënnale voor Grafische Kunst.


Prijs voor Schilderkunst van de stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert, 2012

De Mechelse Greet Van Autgaerden heeft de Grote Prijs Ernest Albert gewonnen. Deze prijs voor beeldende kunsten wordt tweejaarlijks georganiseerd door het stadsbestuur van Mechelen en is één van de belangrijkste kunstprijzen in België. De prijs wordt respectievelijk uitgereikt aan een kunstenaar die uitmunt in respectievelijk schilderkunst, beeldhouwkunst en vrije grafiek. Dit jaar was het de beurt aan schilderkunst.

Het stadsbestuur van Mechelen organiseert tweejaarlijks de “Grote Prijs Ernest Albert”. Deze prijs voor beeldende kunsten wordt beurtelings toegekend aan een kunstenaar die uitmunt in respectievelijk schilderkunst, beeldhouwkunst en vrije grafiek. In 2012 kwam de discipline schilderkunst aan bod.

De Prijs is genoemd naar Ernest Albert (1900-1976), een begenadigd kunstschilder en voormalig directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen. Dankzij een belangrijke schenking van zijn vrouw Marcelle Albert aan de stad Mechelen leeft zijn artistieke overtuiging verder in de vorm van de ‘Prijs Ernest Albert’. Ter nagedachtenis van Ernest Albert en Marcelle Breugelmans, de mecenassen van deze kunstprijs, wordt uitdrukkelijk verwezen naar de voorkeur van de schenkers voor de figuratieve vorm van de beoefende kunstdisciplines.

Voor deze nieuwe editie werd in de schoot van het Comité Ernest Albert en na evaluatie van de vorige edities, het reglement aangepast en het prijsbedrag voor de laureaat bepaald op 7.500 euro. Daarmee is de ‘Prijs voor Schilderkunst van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert’ een van de belangrijkste kunstprijzen in België.

Voor deze editie van de ‘Grote Prijs Ernest Albert’ duidde het Comité Ernest Albert volgende juryleden aan: Mark Bosselaers, Marc Bourgeois, Hans Bruyneel, Viviane Klagsbrun, Bruno Van Dyck en Angel Vergara. De jury kwam twee maal bij elkaar onder het waarnemend voorzitterschap van Hans Martens, directeur van de Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen. De eerste selectie gebeurde op basis van 112 ingezonden portfolio’s. De 27 in de eerste ronde weerhouden kunstenaars dienden in een tweede selectieronde maximaal 3 werken in. Uit deze inzendingen selecteerde de jury de werken van 12 kunstenaars die van 16 juni tot en met 15 juli 2012 tentoongesteld worden in de tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum van Mechelen. Het betreft werk van Stijn Bastianen, Ellen De Meutter, Hanna Ilczyszyn, Tom Liekens , Dimitri Magnin, Tom Poelmans, Greet Van Autgaerden , Leen Van Rossem, Yves Velter, Tinus Vermeersch, Yasmine Willems en Cindy Wright.

De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van de ingezonden werken. Op voordracht van de jury kende Frank Nobels, Schepen van cultuur, toerisme en kunstonderwijs en Voorzitter van het Comité Ernest Albert tijdens de opening van de tentoonstelling de ‘Prijs voor Schilderkunst van de stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert’ toe aan Greet Van Autgaerden. De jury bedacht tevens Hanna Ilczyszyn en Tinus Vermeersch met een Eervolle Vermelding.

Het werk van Greet Van Autgaerden (°1974) kenmerkt zich door de grote formaten en de trefzekere en ambitieuze aanpak. In haar werk combineert ze figuratieve elementen tot een sterk geabstraheerd geheel waarin een intense penseelvoering uiteindelijk de bovenhand neemt. Landschapselementen vormen vaak het uitgangspunt. Voor Greet Van Autgaerden is het hem echter niet te doen om de natuur te illustreren, maar eerder om via kleur en verf een picturale wereld te evoceren die als een parallelle universum naast de materiële natuur kan bestaan.

Hanna Ilczyszyn (°1984) kon de jury overtuigen met haar eigenzinnige beeldentaal en vlotte, soms ietwat bevreemdende schilderkundige uitvoering. Tinus Vermeersch (°1976) toont in zijn werk zijn liefde voor de oude meesters en weet dit vanuit een conceptuele beschouwing te hertalen in verrassende schilderijen.

Het werk van de geselecteerde kunstenaars toont een interessante diversiteit aan benaderingen van het medium schilderkunst. Bovendien kunnen we vaststellen hoe levendig de schilderkunst vandaag nog steeds is.