Tentoonstellingen

OPEN ATELIERS

Kom een kijkje nemen in alle ateliers van de Academie. Zowel de kinderen, jongeren als volwassenen hebben er mooie presentaties gemaakt. Bewonder de creativiteit van onze leerlingen en ontdek dat de academie ook iets voor jou is.

VELDSLA(G) 

Dit is de eerste tentoonstelling van de cursisten van het ‘projectatelier’ van de Academie Mechelen in de voormalige Stedelijke Bibliotheek. De tentoonstelling past in een reeks toonmomenten die de academie sinds eind april organiseert om het huidige academiejaar met enkele knallers af te sluiten. 

Het uitgangspunt van deze veldslag is de sociale afstand van 1,5m die ons sinds de uitbraak van de wereldwijde covid-pandemie overviel. De grootste ruimte van de voormalige bibliotheek kreeg een raster met deze nieuwe standaardmaat. 

De cursisten van het ‘projectatelier’ moesten aan de slag met deze gelimiteerde oppervlakte om zijn/haar werk te realiseren en te presenteren. Door de werken in deze ruimte tegenover elkaar te plaatsen creëeren we onderling een spanning zodat we kunnen spreken van een (vriendelijke) ‘veldslag’. 

Maar de titel verwijst natuurlijk ook naar de (natuurlijke) groei die iedere kunstenaar en elk kunstwerk moet doormaken. Goede potgrond, een zaadje, besproeiing en (zon)licht zijn de natuurlijke elementen die de veldsla doen groeien. 

In deze tentoonstelling verbinden de cursisten het maken van kunst met het plaatsen van kunst. Inzicht in kunst, en in extensie inzicht in het (cultuur)leven, is een belangrijke doelstelling van de opleidingen in de academie. 

Het projectatelier is er voor wie reeds een specialisatiegraad op zak heeft. In overleg met de docenten wordt een specifiek en persoonlijk traject uitgestippeld waarbinnen de cursist zijn vaardigheden optimaal kan verdiepen en verbreden. Binnen het projectatelier kan naar specifieke toonmomenten toegewerkt worden of met nieuwe materialen of strategieën geëxperimenteerd worden. De mentors van het Projectatelier van de Academie Mechelen zijn Danièle Decaesstecker en Geoffrey De Beer 

Deze extra-muros tentoonstelling kwam tot stand dank zij een samenwerking tussen de Academie, Mest – proeftuinen voor Mechelse starters, RADAR – platform voor creatief talent in Mechelen, en uiteraard alle deelnemende kunstenaars. 

Deelnemers aan de tentoonstelling VELDSLA(G) 

Mia Bogaert * Rita Boon * Dien De Bruyn * Katrien Delcon * Jenny De Ronghe * Elise Dethier * Anja Docx * Trees Driesens * Peter Flamang * Joëlle Goossens * Lut Goovaerts * Jovita Grybauskaite * Marc Hendrickx * Mia Lauwers * France Lejeune * Monique Lenaerts * Nico Lenaerts * Jeanine Liekens * Anne Mariën * Sina Mariën * An Moors * Mon Reyniers * Leen Slachmuylders * Eline ‘t Sant * Marilou Vandam * Milou Van Der Auwera * Inge Van Der Haegen * Miche Vandorpe * Marina Van Herp * Ann Van Hoorick * Jeannine Van Wemmel * Anne-Marie Van Wesemael * Rit Verstappen * Maddy Vleugels * Monica Volckaerts 

Praktische info 
Locatie: Voormalige Stedelijke Bibliotheek, Moensstraat 19, 2800 Mechelen 
Data: 5 juni tot 27 juni 2021 
Openingsuren: zaterdag en zondag van 13 tot 18u (en op afspraak) 

Contact en info: 015 28 29 90 / abk@mechelen.be / www.academiemechelen.be


EXPO 2 

Laureaten Specialisatie 2021 

Academie voor Beeldende Kunsten in het Cultuurcentrum Mechelen 
In de maand mei gaat de Academie Mechelen op zoek naar de verloren tijd en kijken we ook vooruit. 

In de prachtige tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum gaat vanaf 13 tot 24 mei – aansluitend op de inhaaltentoonstelling van vorig jaar – EXPO 2 door met de afstudeerwerken van ruim 30 cursisten uit alle disciplines van de Specialisatie graad van het huidige academiejaar 2020-2021. Ook zij werden geconfronteerd met een uitzonderlijk jaar. Tussen lock downs en Paaspauzes bleef de roep van de kunst echter steeds voorop staan. Tijd om er nu mee uit te pakken en te delen met het publiek. 

Met werk van: Herman Bosmans – Suzie Broeckx – Wendy De Haes – Chris De Roeck – Anja Dockx – Joëlle Goossens – Lut Goovaerts – Tine Herremans – Jan Kets – Erlinde Lombaert – Annemarie Mallaerts – Katrien Nijs – Anna Plaskie – Danielle Raspé – Leen Slachmuylders – Pol Spelmans – Melinda Van Berlo – Sarah Vanden Branden – Marleen Van Impe – Chris Van Wolputte – Gisèle Vermoesen – Mia Vervoort – Els Voeten – special guests van het Multidisciplinair Atelier

Cultuurcentrum Mechelen 
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen 
13 tot 24 mei 2021 

woensdag tot zondag van 13 tot 18u 
(gesloten op maandag 17 en dinsdag 18/05 / open op Pinkstermaandag 24/05) 

Gratis toegang. Je kan best vooraf een tijdsslot reserveren
https://ticketshop.ticketmatic.com/mechelen/expo


EXPO 1 

Laureaten Specialisatie 2020 

Academie voor Beeldende Kunsten in het Cultuurcentrum Mechelen 

2020 zal geboekstaafd blijven als het jaar waarin een uitzonderlijke Jan Van Eycktentoonstelling vroegtijdig de deuren moest sluiten, waarin Ludwig van Beethoven zijn 250ste verjaardag anders had voorgesteld en de Rode Duivels geen Europees Kampioen werden. Maar wat niet is kan nog komen. Uitgesteld is niet verloren. 

In de maand mei gaat de Academie Mechelen op zoek naar de verloren tijd en kijken we ook vooruit. 

In de prachtige tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum gaat vanaf 29 april tot 9 mei EXPO 1 door met de afstudeerwerken van ruim 30 cursisten uit alle disciplines van de Specialisatie graad van het academiejaar 2019-2020. Een proclamatie en eindejaarstentoonstelling was vorig jaar onmogelijk, maar de kunstenaars bleven wel doorwerken, in een schetsboek of aan een keukentafel of in de tuin. Dit jaar kon men de onafgewerkte kunstwerken voltooien. Tijd om er nu mee uit te pakken en te delen met het publiek. 

Met werk van: Vanessa Aelbrecht – Freddy Algoet – Roger Bertels – Mia Bogaert – Rita Boon – Danny Boterdael – Dirk Buelens – Yves De Nys – Linda Deldime – Lieve Geens – Maggie Greer – Kathy Kaloudis – Frie Lavelli – Monique Lenaerts – Annika Lersberghe – Marleen Logier – Ann Meerschaert – Marielle Moeskops – Johan Quix – Inge Roggeman – Isabel Stevens – Vera Van den Bosch – Hermina Van Dievel – Barbara Van Dromme – Winfried Van Overbeke – Fred Van Woensel – Miche Vandorpe – Fred Vercauteren – Wu Shuang – Sonja Ziegler

Cultuurcentrum Mechelen 
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen 
29 april tot 9 mei 2021 

woensdag tot zondag van 13 tot 18u 
(gesloten op maandag en dinsdag) 

Gratis toegang. Je kan best vooraf een tijdsslot reserveren
https://ticketshop.ticketmatic.com/mechelen/expo 

INTUSSEN TUSSENIN 

Eindejaarspresentatie Multidisciplinair Atelier 

Het volledige Multidisciplinair Atelier onder leiding van Herman Van Ingelgem infiltreert EXPO #1 en EXPO #2, de tentoonstellingen met afstudeerders van de Academie Mechelen. Tijdens de duur van beide tentoonstellingen is er in één zaal van het Cultuurcentrum een fluïde, wisselende en verrassende presentatie.

Een kunstwerk is zelden intrinsiek neutraal. De context waarin het gepresenteerd wordt bepaalt mee de wijze waarop men het interpreteert. Nadenken over context en presentatie maakt integraal deel uit van deze opleiding.

Met werk van: Freddy Algoet – Annemie Andries – Roger Bertels – Rita Boon – Stanislas Borowski – Ilse Claes – Lieve De Bleser – Dien De Bruyn – Els Deckers – Marleen De Smet – Lisa Eeraerts – Philippe Fosse – Eva Gheysen – Frank Helsen – Jacques Joris – Rit Lembrechts – Kris Leys – Joel Lopez – Johanna Martens – Ludovic Nyamabo Mulamba – Myriam Selleslagh – Katleen Sergeant – Peter Simon – Sidney Stoffels – Tine Struyve – Nancy Van Beersel – Tine Van den Eynde – Christa Van den Langenbergh – André Vandenbroeck – Wouter Vanderstede – Rik Van Kelst – Hilde Van Riet – Emy Van Reck – Sara Vermeylen – Fred Vercauteren – Tuur Verrezen – Maria Verstraeten – Mia Vervoort – Marc Weeghmans

Cultuurcentrum Mechelen 
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen 
29 april tot 24 mei 2021

woensdag tot zondag van 13 tot 18u 
(gesloten op maandag en dinsdag / open op Pinkstermaandag 24/05) Gratis toegang.

Je kan best vooraf een tijdsslot reserveren
https://ticketshop.ticketmatic.com/mechelen/expo


FUTURUM @ Academie

15 mei – 6 juni

Jongeren van de Academie Mechelen stelden op 8 en 9 mei tentoon in De Singel Antwerpen.

‘FUTURUM’ is een ideeën-tentoonstelling als hommage aan Luc Deleu & T.O.P. office met werk van visionaire leerlingen uit het deeltijds kunstonderwijs. ‘FUTURUM’ flankeerde de tentoonstelling ‘Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020’ waarin het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de kunstenaar-architect Luc Deleu & zijn bureau T.O.P. office centraal stellen. De Veerman, een kunstenorganisatie die inzet op kunsteducatie en -participatie, ontwikkelde een project op maat van toekomstige generaties makers en denkers en wil hen inspireren om een nieuwe toekomst te verbeelden en vorm te geven.

De Antwerpse Luc Deleu is kunstenaar, architect en stedenbouwkundige en behoort tot een generatie kunstenaars voor wie verbeelding hand in hand gaat met maatschappelijke betrokkenheid. Zijn ideeën zijn zo radicaal anders en tegendraads dat ze de maatschappij steeds opnieuw een spiegel voorhouden. Deze eigenzinnige denkwereld vormt de basis voor een geïntegreerd cultureel, educatief en wetenschappelijk project. Daarom is hij een ideale breinbreker voor de academies.

In dit project werden de docenten van zeven verschillende academies uitgedaagd om met de ideeën van Luc Deleu en T.O.P office aan de slag te gaan, hun eigen invalshoek te kiezen en methodiek te ontwikkelen en daar onderling een begeesterd gesprek over te voeren. Allemaal startten ze van eenzelfde inspiratievideo en vier dezelfde vragen:

Welk idee van Luc Delue spreekt je het meest aan?
Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?
Wat is jouw methodiek?

Wat is jouw toekomstgericht idee als hommage (of tegenspraak) aan Deleu & T.O.P. office?

‘FUTURUM’ toonde het werk van 300 leerlingen uit 21 verschillende ateliers vanuit zeven academies. De diverse aanpak resulteerde in een gevarieerde tentoonstelling met uiteenlopende thema’s, technieken en visionaire ideeën. De jongeren en leerkrachten lieten zich via het werk van Luc Deleu & T.O.P. office inspireren om uit hun comfortzone te stappen en met een open geest en moed toekomstgericht te denken op de schaal van de wereld.

‘Op het idee moet je niet fier zijn, want dat heb je gekregen. Op de uitwerking van het idee mag je wel fier zijn.’ (Luc Deleu – uit de inspiratievideo)

Bekijk hier de proces- en inspiratievideo:

Tot 6 juni kan je de bijdragen van de jongeren van de Academie Mechelen bewonderen in de gangen van de academie. Projecten uit de ateliers van Rien Schellemans (coördinatie), Isabelle Dethoor, Jan Van Hoofstat, Yorick Van de Walle, Lieven Paelinck, Valerie Baeyens, Katrien Van Breedam, Chloé Op de Beeck, Polien Boons.

‘FUTURUM’ is een coproductie van deSingel, het Vlaams Architectuurinstituut en De Veerman. 


Voorbije tentoonstellingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2020-2021