Tentoonstellingen

HERBart

Beeldhouwkunst in de Mechelse Kruidtuin
13 mei > 25 juni 2023

Met werken van: Mia Bogaert, Herman Bosmans, Dien De Bruyn, Bart Decq, Marc Hendrickx, Kris Ketels, Dirk Notebaert, Johny Robeyns, Wim Teugels, Kurt Van Baekel, Pieter Van Damme, Lin Van den Broeck, Nelly Van De Velde, Arlette Van Duyse, Christel Van Lent, Fred Vercauteren.

In het kader van 250 jaar Academie Mechelen werkten de beeldhouwers van het projectatelier, onder leiding van Bart Decq, een gans jaar rond kunst in de natuur.

De ruimtelijke werken staan in relatie tot de specifieke locatie van de Kruidtuin. Door iets weg te nemen of toe te voegen, of met de aanwezige grondstoffen een ruimtelijk werk te creëren, wordt de tuin op een andere manier gelezen en beleefd.

Deze werkwijze liet toe om op een speelse wijze tijdelijk een ingreep te doen. Verwacht jou niet aan klassieke beelden op sokkels. De natuur van de Kruidtuin is de sokkel waarop de kunst verschijnt en in dialoog met de omgeving treedt.

De titel HERBart verwijst naar ‘Herbaruim’ (kruidentuin) en ‘art’ (kunst), en knipoogt naar ‘Bart’ Decq, die eind dit schooljaar na 37 jaar trouwe en inspirerende dienst van een rustig en welverdiend pensioen gaat genieten.

Kruidtuin Mechelen > toegankelijk via Bruul, Pitzemburgstraat, Zandpoortvest.


Roekoe

Van 27 mei tot 18 juni 2023 13 tot 17u
(behalve op maandag en op zaterdag vanaf 15u45)

Voor Open Kerken 2023 lieten de leerlingen van Academie Mechelen en de kunstenaars van Studio Borgerstein zich inspireren door het thema van dit jaar: Kleine Details – Grote Verhalen.

Duiven vormen de rode draad van deze tentoonstelling in de Sint-Janskerk. Uiteraard komt de duif er in verschillende kunstwerken voor als symbool van de Heilige Geest. Maar de duif staat ook voor transformatie, vrede, geluk, hoop, loyaliteit, liefde, vrijheid, doorzettingsvermogen. Een hele boterham voor een dier dat we in het dagelijks leven nauwelijks opmerken en vooral zien als een pest. 

De duif is een klein dier, niet meer dan een detail in ons leven. Maar in de Academie gaven we haar even de aandacht die ze verdient. We maakten massaal veel duiven in papier, papier maché en karton. Duivenmelkers, duivenhokken, postduiven, duivenpoep mochten niet ontbreken. Verder vind je ook videowerk, stripverhalen, tekeningen die de duif in ere herstellen.

In de Sint-Janskerk heersen voor even de duiven. Kom je ze tellen? Heb je een boodschap die zij voor jou kunnen verspreiden? Kom je ze in al hun glorie bewonderen?

Locatie: Sint-Janskerk – Sint-Janskerkhof, 2800 Mechelen  


SCHILDERKUUR

“Kunst wordt waargenomen door de zintuigen, maar wordt beoordeeld door het hart”

(Marc Pairon)

Vernissage: vrijdag 2 juni 2023 om 18u.
Openingstoespraak door Hans Martens, directeur Academie Mechelen

3 en 4 juni – 10 en 11 juni 2023, van 10 tot 18u.
Bleekstraat 7, Mechelen

Eenentwintig cursisten Schilderen van de Academie Mechelen wachten niet tot ze gediplomeerd zijn om met hun prille werk naar buiten te komen. Als een hechte groep wagen deze debutanten zich op het publieke forum. Hun creatieve en frisse werken maakten ze onder begeleiding van drie zeer verschillende docenten: Julie Lesenne, Greet van Autgaerden en Sacha Eckes. Dit resulteerde in een sterke en gevarieerde tentoonstelling, waarin zeer uiteenlopende thema’s/onderwerpen aan bod komen. De expositie vindt plaats in het heel mooie pand van medecursist Dr. Johan Waes waar de verweerde muren extra glans aan de doeken toevoegen.

Met werk van:

Agnes Geijskens, Anna Van den Bruel, Annemie Van Asbroeck, Brian Garston, Chris De Bock, Cinta Sarono, Elena Salles, Evy Van Elsuwege, Johan Waes, John Haenraets, Kate Bae, Katleen Bosteels, Klaartje Vandermeulen, Liz van Berckelaer, Magda Meskens, Marie Claire Cuylits, Marijke Goovaerts, Mireille Desmet, Pat Busselen, Sarah Deckers, Tatiana Vasiloi. 


Nothing/Everything to Declare

Eindejaarstentoonstelling Multidisciplinair Atelier

Vernissage: vrijdag 16 juni vanaf 18 u
Open: za 17, zo 18, za 24 en zo 25 juni van 14 tot 18 u
Locatie: Douaneplein 2, 2800 Mechelen

nothing everything to declare
eindejaarstentoonstelling multidisciplinair atelier.

Omdat ze al een tijdje uit haar voegen barstte, nam het Multidisciplinair Atelier in het begin van dit academiejaar haar intrek in het voormalige Douanegebouw aan de rand van de stad. 

De leegstaande kantoren op de eerste verdieping en de kelderruimtes werden omgetoverd tot bruisende ateliers waar een 40-tal cursisten aan de slag ging.

Hun artistiek onderzoek beperkt zich niet tot één bepaald medium of materiaal maar omvat alle mogelijke uitdrukkingsmiddelen die de hedendaagse kunst rijk is.  Je vindt er installaties, schilderkunst, fotografie, in-situ, sculpturen, performance, concept, tekenkunst, video, enz.

Deelnemende kunstenaars: Freddy Algoet, Annemie Andries, Roger Bertels, Ilse Claes, Elise Coudré, Dirk Cousserier, Ivo De Haes, Tania De Meyere, Wim De Wachter, Philippe Fosse, Jasmien Leijnen, France Lejeune, Rit Lembrechts, Kris Leys, Joel Lopez Burga, Sofie Marien, Johanna Martens, Jurgen Michiels, Ludovic Nyamabo Mulamba, Katarina Recki, Katleen Sergeant, Peter Simon, Astrid Staes, Laurent Thys, Paul Van Aelst, Melinda Van Berlo, Julie Van Craen, Pieter Van Damme, André Vandenbroeck, Tine Van den Eynde, Christa Van den Langenbergh, Wouter Vanderstede, Loran Van Eenaeme, Karen Vanholzaets, Rik Van Kelst, Emy Van Reck, Sara Vermeylen, Maria Verstraeten, Isabelle Vijt, Marc Weeghmans.

In Finitus

Expo’s Textiel
17 juni – 25 juni 2023
Bleekstraat 7 & Hanswijkbasiliek 


GOLFSLAG

Een kunstwerk wordt ’target’. 
Speel de ‘golfslag’ met golfstick 
of wandel door de kunstroutes.

Een eerste project van de festiviteiten voor het 250-jarig bestaan van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen.

Openingsuren Vrijbroekpark
Ridder Dessainlaan 65 te Mechelen

Haal je Golfslag gazet in de Academie of bij het Infopunt Vrijbroekpark.
Of vind hier meer info.


Voorbije tentoonstellingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2022-2023