tentoonstellingen_2

Tentoonstellingen

Op bezoek bij beeldsmederij De Maan

Dit schooljaar ging de Academie in Zee met De Maan en wat kwamen we daar tegen? Een Walvis.

Een 100-tal leerlingen van de lagere graad van de Academie gingen in september naar DE TUIN VAN DE WALVIS. Vervolgens gingen ze vol inspiratie en verbeelding aan de slag in hun atelier. Het resultaat van deze samenwerking wordt op woensdag 18 maart (13u30-17u) en zaterdag 21 maart (11u30-15u) exclusief tentoongesteld bij DE MAAN.

Op die dagen kunnen jullie ook (telkens om 15u) naar extra voorstellingen van DE TUIN VAN DE WALVIS gaan kijken. De voorstelling is voor iedereen vanaf 5 jaar.

De expo kan je gratis bezoeken. Voor de voorstelling van DE TUIN VAN DE WALVIS heb je tickets nodig en die bestel je via deze link.
Met het couponnummer academie2020
kunnen de leerlingen van de academie en hun familie tickets kopen aan een vast tarief van €8/ticket. (dit betekent een korting van €4 per volwassene die normaliter €12 betaalt).
De code dient ingevuld te worden in het COUPON venster bij het afrekenen.

DE TUIN VAN DE WALVIS?
Naar de prachtvertelling van Toon Tellegen. Over een walvis die een tuin op zijn rug wil. Tot het zover is. Een kruisbestuiving tussen live theater en luisterspel, een levend schilderij met soundtrack en een VJ concert met overhead.


Talentprijs Ernest Albert voor Beeldhouwkunst 2019

15 FEBRUARI > 15 MAART 2020
ACADEMIE MECHELEN

Björn Siffer, Schepen van Cultuur en Kunstonderwijs van de Stad Mechelen, maakte op zaterdag 15 februari tijdens de Dag van het Kunstonderwijs de laureaat bekend van de Talentprijs Ernest Albert 2019.

Genomineerde kunstprijs-1

Op de foto van links naar rechts
Hans Martens, Jef Sterckx, Leen Van Landeghem, Mia Bogaert, Björn Siffer en Karel Op de Beeck die de prijs voor zijn vrouw Dien De Bruyn in ontvangst nam.

Ter bevordering van de kunst in het Mechelse en ter nagedachtenis van Ernest Albert, voormalig directeur van de academie, reikt de stad Mechelen om de twee jaar de ‘Talentprijs Ernest Albert’ uit. Deze stimuleringsprijs is bestemd voor (oud-)leerlingen van de Academie. Achtereenvolgens komen de volgende disciplines aan bod: grafiek, tekenkunst, schilderkunst, keramiek/monumentale kunsten, beeldhouwkunst.

In het academiejaar 2019-20 is de disciplines Beeldhouwkunst aan de beurt.

Voor deelname aan de ‘Talentprijs Ernest Albert’ komen leerlingen en oud-leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen in aanmerking die voor de betreffende discipline het getuigschrift van de Hogere of Specialisatie Graad behaald hebben.

De jurering gebeurde in twee ronden.
1) De eerste selectie gebeurde op basis van een ingezonden portfolio.
De ingediende portfolio’s werden beoordeeld door een jury samengesteld uit Marc Bourgeois (kunsthistoricus en lid van het Comité Ernest Albert), Karolien Hamers (kunstenaar en leerkracht aan de Academie), en twee externe experten: Sofie Muller (o.a. beeldhouwkunst) en Frederik Van Simaey (Beeld & Installatie). Hans Martens (directeur Academie) nam het voorzitterschap waar.

2) Vijf kunstenaars werden genomineerd om hun werk tentoon te stellen in de Academie. De aanduiding van de laureaat gebeurt op basis van deze ingezonden werken. De werken van deze kunstenaars worden tentoongesteld in de academie van 15 februari tot en met 15 maart 2020.

De genomineerde kunstenaars zijn:
Mia Bogaert, Dien De Bruyn, Serge Leurs, Jef Sterckx, Leen Van Landeghem

 

De laureaat van de ‘Talentprijs Ernest Albert’ is Dien De Bruyn.
De laureaat ontvangt 500 € van het Comité Ernest Albert.

Dien De Bruyn (°1952, Mechelen) werd door de jury, na een moeilijke deliberatie, doch unaniem, naar voor geschoven als laureaat. De jury waardeert de authenticiteit van haar sculpturen die westerse en Afrikaanse invloeden met elkaar mengt. Het werk getuigt van een grote sensibiliteit voor diverse materialen zoals hout, textiel en metaal. Deze materialen weet ze te combineren tot sterke plastische ensembles die tot de verbeelding spreken.


Voorbije tentoonstellingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2019-2020