tentoonstellingen_2

Tentoonstellingen

Dag van de Academies

Zaterdag 15 februari 2020

Banner_RGB

Op zaterdag 15 februari 2020 openen de Academies in Vlaanderen hun deuren voor iedereen. De Mechelse Academie, Beiaardschool en Conservatorium zijn vanzelfsprekend van de partij.

Vanaf 10u kan je de hele dag in het Cultuurcentrum, Conservatorium en de Academie terecht voor workshops, open repetities, demolessen dans, concerten met jong en minder jong talent …

Kom genieten van de kunstwerken van onze leerlingen.

Bij de leerkrachten en secretariaten kan je terecht voor alle informatie over het ruime studieaanbod. Ben je toe aan een pauze, ga dan langs voor een hapje en drankje in de cafetaria en cava- & oesterbar.

De kracht van steAm

STEM is een internationaal letterwoord dat staat voor Science Technology Engineering en Mathematics, een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.

Maar voor ons hoort er de A van Academies en ART bij. De samenleving van vandaag heeft mensen nodig met een steAm-profiel. Hoe voeg je een dosis cultuur of Arts toe aan het zakelijke STEM-onderwijs? Met een A van Academie uiteraard.

Graag meer steAm

Op de Dag van de Academies zetten we in op meer steAm. Artistieke oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken vragen immers om creativiteit. Innovatie kan niet zonder die Arts. Wil je All round jongeren opleiden in de visie van de Homo Universalis, dan kan je niet zonder de Academies in Vlaanderen. Die Academies bieden je die verbinding aan. Ze zorgen ervoor dat de Artistieke zelfontplooiing van iedere leerling – jong en oud – tot zijn recht komt.

SteAm doe je samen

Kun je jezelf in je eentje vervolmaken in muziek, schilderkunst, dans of drama? Misschien. Maar het samen doen, vraagt verbinding. De Academie is dé plek bij uitstek waar die verbinding voor kunst kan groeien en bloeien.

De energie – of beter gezegd de stoom- die mensen krijgen en de emoties die ze voelen als ze samen een opvoering voorbereiden of een tentoonstelling maken, is bijzonder.

Op die momenten ben je zo geconcentreerd aan het werk dat hierbij de aandacht ontsnapt dat wat je doet meer is dan alleen maar (de integratie van) wiskunde, wetenschappen en techniek. Academies doen ertoe. Daarvoor willen we iedereen in beweging krijgen op de Dag van de Academies.

SteAm is universeel

Zowel wetenschappelijke als Artistieke processen vertrekken vanuit een waarneming die vragen oproept. We bekijken in de Academie de wereld rondom de lerende en proberen door onderzoek antwoorden op vragen te formuleren. Binnen dat proces versterken STEM en A elkaar voor het opwekken van vaardigheden zoals probleemoplossend, creatief en kritisch denken. Zo maken we écht werk van een universele ontwikkeling van eenieder.

Samenwerking zit in het DNA van het deeltijds kunstonderwijs

SteAm zit in de Academies hun genen. Op heel wat plaatsen wordt over de gemeentegrenzen en over de kunstdisciplines heen samengewerkt. Meer en meer slaan Academies beeldende kunsten en muziek, woord en dans de handen in elkaar. De verschillende domeinen kruisen elkaars pad in tal van cross over projecten.

Zorg dat je de (stoom)boot niet mist, “de verbeelding is het voornaamste werktuig voor ons welzijn.” (Dewey)

Zaterdag 15 februari 2020
Op en rond het Cultuurplein, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
De activiteiten in de Academie zijn gratis te bezoeken van 10 tot 17u.


Marion Beeck

Vrijdag 29 november om 20 uur
Openingstoespraak door Hans Martens

marion beeck poster

Marion Beeck is een jonge illustratrice die drie jaar geleden afstudeerde als Master grafisch ontwerp – illustratie aan Kask Gent. De voorbije jaren is ze zichzelf blijven uitdagen en ontwikkelen op artistiek gebied.
Nu ze haar eigen beeldtaal heeft gevonden, is het tijd om met haar grafisch werk en illustraties naar buiten te treden. Haar stijl is minimalistisch, speels en kleurrijk. Ze werkt voornamelijk met collagetechniek, waarop ze al dan niet verder werkt met potlood, verf of inkt.
Voor deze tentoonstelling combineert Marion illustraties met beeldend werk rond het thema ‘de zondeval’. Een herinnering aan verleiding en zonden die we vandaag nog steeds kennen en waar we ons nog steeds in laten meeslepen, ‘al sinds het begin der tijden’.

GC ‘T BLIKVELD
Jacques Morrensplein 2
2820 Bonheiden

https://www.blikveld.be/expomarionbeeck


Voorbije tentoonstellingen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2019-2020