Studiereizen


Düsseldorf

ETEL ADNAN @K20 * JENNY HOLZER @K21
INSEL HOMBROICH * LANGEN FOUNDATION
THOMAS SCHÜTTE STIFTUNG

Donderdag & vrijdag 18-19 mei 2023

Een 2-daagse studiereis naar Düsseldorf en omgeving. Op de eerste (Hemelvaarts)dag bezoeken we het wonderbaarlijke Insel Hombroich met de vele kunstpaviljoenen in de natuur. In de buurt bezoeken we ook de Thomas Schütte Stiftung, de Langen Foundation en het Raketenstation. De tweede dag is gereserveerd voor de K20 en K21 in Düsseldorf en bezoeken we ook nog de bijzondere Philara private collectie. De doorbijters kunnen ook nog naar het Kunstpalast, Kai 10 en KIT, of gewoon genieten van de stad aan de oevers van de Rijn.

Insel Hombroich & Langen Foundation & Thomas Schütte

Museum Insel Hombroich in Holzheim bij Neuss is een museumpark met als motto „kunst parallel aan de natuur”. Het bevindt zich op het terrein van de voormalige Belgische kazerne van de 9de Wing. Het museum bestaat uit meerdere delen. Op de eerste plaats een parkachtig landschap (beeldenpark) met her en der verspreide tentoonstellingsgebouwen waar moderne en hedendaagse kunst wordt tentoongesteld. In de buurt hiervan ligt een voormalige raketbasis die is omgevormd tot een sub-urbaanlandschap met gebouwen en instellingen ten behoeve van hedendaagse kunst en architectuur. Daar staat ook een prachtig gebouw van Tadao Ando voor de Langen Foundation. Daar is een expo gewijd aan het werk van Julian Charrière, een Frans-Zwitserse kunstenaar die in Berlijn woont. Charrières werk verkent ideeën, beelden en percepties van de natuur en de transformatie daarvan over lange geologische perioden. Naast de Langen Foundation richtte Thomas Schütte zijn eigen stichting op waar in de meimaand zijn eigen werk te zien is.

Etel Adnan in K20 & Jenny Holzer in K21 & Philara collectie

De tentoonstelling van Etel Adnan in K20 presenteert werken uit al haar creatieve periodes van de jaren 1960 tot 2021 en brengt zo hulde aan de diversiteit van haar oeuvre, dat meer dan zes decennia omspant: schilderijen, tekeningen, wandtapijten, leporelli, teksten en een groot keramisch wandstuk. De tentoonstelling presenteert het werk van de kunstenaar in thematische hoofdstukken 

In K21 in Düsseldorf is vanaf dit voorjaar te zien (en lezen) waarom Jenny Holzer internationaal zo gevierd is. Ze maakt posters, schilderijen en beeldhouwwerken, die bezoekers aan het denken zetten over onderwerpen als oorlog, populisme en absurditeit. Iets dat voor haar altijd belangrijk is geweest om voor elkaar te krijgen met haar werk, en als we kijken naar de vele crises die er zijn, actueler dan ooit.

In zowel het gebouw K20 als K21 kan je ook de permanente opstelling moderne en hedendaagse kunst van de uitmuntende Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen bezoeken. (zie: kunstsammlung.de).

Philara is een privéverzameling van hedendaagse kunst en omvat meer dan 1800 werken van verschillende genres zoals schilderkunst, grafiek, beeldhouwkunst, installatie, fotografie en video. Halverwege de jaren negentig begon Gil Bronner met de opbouw van zijn collectie, die met haar sterke band met de Kunstakademie Düsseldorf vooral gericht is op het promoten van lokale opkomende kunstenaars.


Den Haag & Wassenaar

Dinsdag 28 maart 2023

M.C. Escher @ Kunstmuseum Den Haag

Stap in de wereld van M.C. Escher. Dat kan letterlijk in Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag. In deze tentoonstelling beleef je het werk van Escher als nooit tevoren. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden hier gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. De wisselwerking tussen Eschers prenten en de ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh creëert zowel een unieke beleving als een uitdieping van Eschers werk. Eschers prenten zijn het resultaat van een ongekend talent, maar ook van een haast obsessieve toewijding aan het grafische vak. Zijn oeuvre is een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie.

Vlaams Expressionisme @ Kunstmuseum Den Haag

Op het Vlaamse platteland lijken na de Eerste Wereldoorlog de roaring twenties op het eerste gezicht ver weg. Maar wie goed luistert hoort de jazz over de rivier de Leie schallen… De moderne wereld dringt steeds meer door, ook in de schilderijen van Gustave De Smet, Frits Van den Berghe, Constant Permeke, Edgard Tytgat en Jozef Cantré,. Zij behoren tot de belangrijkste kunstenaars van wat in de jaren 1920 het ‘Vlaamse expressionisme’ wordt genoemd, en brengen de moderne figuratieve schilderkunst in België tot een hoogtepunt. Hun individuele oeuvres zijn eigenzinnig maar vertonen samenhang in stijl en visie, zoals de vereenvoudiging van vormen, een sterke nadruk op het landelijke en simpele en een uitgesproken geestigheid. In Kunstmuseum Den Haag staat vooral dit kleurrijke en ondeugende karakter van de Vlaamse expressionisten centraal.

Rinus Van de Velde @ Museum Voorlinden

Fictie en realiteit, maar ook woorden en beelden vloeien samen in het werk van Rinus Van de Velde (1983). Met tekeningen, sculpturen, installaties, foto’s en films bouwt deze Belgische totaalkunstenaar de absurdistische verhalen na die zich in zijn hoofd afspelen. Voor zijn solotentoonstelling The Armchair Voyager bij Voorlinden ‘leent’ hij daarbij werken uit de museumcollectie. Bijvoorbeeld van Kaari Upson, René Magritte en Rodney Graham.

Rinus Van de Velde is een ware ontdekkingsreiziger en legt zijn gedroomde reizen en ontmoetingen vast met pastelkrijt- of houtskooltekeningen. Hij bouwt zijn dromen ook na met kartonnen en houten decors, die hij gebruikt voor zijn tekeningen en films. De diversiteit van het oeuvre van de Belgische kunstenaar komt duidelijk terug in zijn tentoonstelling bij Voorlinden.

In Voorlinden kan je ook de bijzondere film ‘Head to Head’ van de bekende Vlaamse acteur en regisseur Herwig Ilegems (1962) bewonderen, een letterlijke tête-à-tête met verschillende dieren. In de vertederende korte film zie je hoe hij zich laat troosten door een struisvogel, neusje-neusje doet met een alpaca en de hoorns van een stier probeert te ontwijken.

In zowel Kunstmuseum Den Haag als Museum Voorlinden kan je de uitmuntende collecties moderne en hedendaagse kunst bewonderen. In Voorlinden kan je ook nog een wandeling maken door de tuin tot in de duinen.

Meer info via abk@mechelen.be


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2022-2023