Studiereizen

STUDIEREIS NAAR DOCUMENTA 15 KASSEL

7 > 11 juli 2022

Reserveer snel voor een bijzondere 5-daagse studiereis naar Documenta 15 in Kassel. 

Laatste kamers > 690 € / p.p. op basis van 2-persoonskamer (de inschrijver zorgt zelf voor de kamergenoot).

In Kassel logeren we in een uitstekend en zeer goed gelegen 4-sterren hotel. We trekken 3 volle dagen uit voor de Documenta. Op de heenreis houden we halt in Duisburg, op terugreis bezoeken we Keulen.

Documenta 15 in Kassel

Vanaf 18 juni 2022 is Kassel weer het middelpunt van de internationale kunstwereld. Tijdens de documenta 15 worden 100 dagen lang de ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst gepresenteerd. De eerste documenta vond plaats in 1955 met als doel na te denken over de relatie tussen kunst en maatschappij. Na de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog was het tijd om de rol van moderne kunst nieuw te positioneren.

Het Indonesische principe: Lumbung 

Elke documenta wordt door een andere curator samengesteld. 

In het verleden waren dat ‘grote namen’ zoals Harald Szeeman (1972), Rudi Fuch (1987), Jan Hoet (1992), Okwui Enwezor (2002) of Adam Szymczyk (2017). Dit keer heeft het Indonesische collectief ruanggrupa de artistieke leiding. De rode draad in 2022 zijn de waardes en ideeën van lumbung (Indonesisch voor gemeenschappelijke rijstopslag). Het artistieke en economische model baseert op het collectief, het gemeenschappelijk opbouwen van hulpbronnen en de eerlijke verdeling. Op basis van dit principe wordt op elk niveau binnen het kunstevenement samengewerkt en het tentoonstellingsconcept verwerkt.

In plaats van de gebruikelijke ‘grote namen’ kiezen de curatoren van het Indonesische collectief Ruangrupa voornamelijk collectieven die met een eigen budget zullen gaan samenwerken met eigen partners. De aangekondigde documenta-deelnemers, onder wie de recent overleden Jimmie Durham als een van de weinige individuele kunstenaars, zijn verdeeld in groepen, zogenaamde mini-majeli’s (majelis is Indonesisch en betekent vergadering of raad). Ze hebben vaak al eerder met Ruangrupa samengewerkt en vervolgens in grotere rondes om beurten ideeën uitgewisseld. De groepen bestaan uit internationale cultuurwerkers (de nationaliteiten van de deelnemers worden niet vermeld, maar wel de tijdzone waarin ze leven).

De heen- en terugreis worden ‘gespijsd’ met bijzondere tussenstops die de busreis ook aangenamer maken. Op de heenreis bezoeken we in Duisburg het indrukwekkende door Herzog & de Meuron recent uitgebreide Museum Kuppersmühle en in het Lehmbruck Museum lopen er expo’s van Janet Cardiff & George Bures Miller, en Rineke Dijkstra. Op de terugreis bezoeken we in Keulen o.a. het prachtige door Peter Zumthor ontworpen Kolomba Museum.

Meer info en inschrijvingsformulier
M: abk@mechelen.be
T: 015 28 29 90


STUDIEREIS NAAR BIËNNALE VAN VENETIË

28 augustus > 1 september 2022

Laatste kamers > 990 € / p.p. op basis van 2-persoonskamer (de inschrijver zorgt zelf voor de kamergenoot).

De Biënnale van Venetië is de spreekwoordelijke Moeder aller biënnales. Naast de centrale tentoonstelling (met 213 kunstenaars, waarvan 90% vrouwelijke kunstenaars!) en de 80 landenpaviljoenen in de Giardini en het Arsenale, spreiden zich nog meer dan 30 tijdelijke tentoonstellingen als een lappendeken uit over de dogenstad.

‘The Milk of Dreams´ – de titel van de centrale tentoonstelling gecureerd door de Italiaanse Cecilia Alemani – verwijst naar een kinderboek dat kunstenaar en schrijver Leonora Carrington (1917-2011) schreef voor haar kinderen in de jaren vijftig. „Ze zet een magische wereld neer die telkens opnieuw wordt bedacht door het prisma van de verbeelding, waar iedereen kan veranderen, waar iedereen iets kan worden of een ander kan zijn”, licht Alemani haar keuze toe.

Zowel de kunstenaar Leonora Carrington als het boek spraken Alemani aan, omdat Carrington werkte in een tijd van keurslijven. Wie ‘afweek’ werd al snel in een psychiatrische inrichting weggestopt. Dat overkwam ook Carrington. Ze wist te ontkomen naar Mexico, ver weg van de Europese realiteit. Het kinderboek gaat over een wereld waarin alles mogelijk is. 

In de hoofdtentoonstelling zal het straks gaan om vragen als hoe om te gaan met maatschappelijke problemen en waar onze verantwoordelijkheid ligt ten opzichte van de planeet. Drie thema’s krijgen van Alemani daarbij extra aandacht: de verbeelding van het lichaam, de relatie tussen individu en techniek en de relatie tussen lichaam en aarde.

PROGRAMMA (Voor afreis ontvang je een gedetailleerd programma)

Afspraak op zondag 28 augustus om 8.00 uur in de vertrekhal van Brussel Nationale Luchthaven.

Vlucht met Brussels Airlines naar Venetië (Marco Polo). Private bootshuttle naar het hotel. 

We logeren in het prachtige en rustig gelegen ****Hotel Indigo Sant’Elena 

(www.indigovenice.com op wandelafstand van de Giardini)

We voorzien (verspreid over 2 dagen) bezoek aan de Biënnale (ticket inbegrepen) in de Giardini en het Arsenale.

Naast de centrale tentoonstelling zijn er natuurlijk nog de landenpalviljoenen in zowel de Giardini, het Arsenale als in de stad. In het Belgische paviljoen is dit jaar werk van Francis Alÿs te zien. Andere paviljoens tonen o.a. werk van Melanie Bonajo (Nederland), Simone Leigh (VSA), Stan Douglas (Canada), Zineb Sedira (Frankrijk), Maria Eichorn (Duitsland), Sonia Boyce (Groot-Brittannië), Tina Gillen (Luxemburg), Dumb Type (Japan), Latifa Echakhch (Zwitserland), Pavlo Makov (Oekraïne), …

We stellen een voor iedereen haalbaar programma voor, dat deels begeleid wordt, maar ook vrij samengesteld kan worden volgens eigen interesses. In de brochure zal je ook tips voor restaurants en andere activiteiten ontdekken.

Zoals gewoonlijk zijn er tijdens de Biënnale nog vele andere tentoonstellingen in de musea, instituten en Palazzo’s verspreid over de ganse stad: Marlene Dumas (Palazzo Grassi), Bruce Nauman (Punta della Dogana), Anselm Kiefer (Palazzo Ducale), Anish Kapoor (Accademie), Kehinde Wiley (Cini Foundation), Lucio Fontana/Anthony Gormley (Olivetti, San Marco), Stanley Whitney (Palazzo Tiepolo Passi), en veel, veel meer.

En dan is er natuurlijk de stad zelf met zijn bijzondere piazza’s, kerken, palazzo’s, terrassen, gelatti en Spritz Aperol 😉

Op donderdag is er ontbijt, uitchecken en transfer met private boot naar de luchthaven Marco Polo.

Middagvlucht met Brussels Airlines naar Brussel (Aankomst om 14u30)

Meer info en inschrijvingsformulier
M abk@mechelen.be
T 015 28 29 90


STUDIEREIS NAAR BIËNNALE VAN VENETIË

23 > 27 oktober 2022

DEZE REIS IS VOLZET.

Een tweede reis wordt eind augustus georganiseerd.

info via: abk@mechelen.be


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2022-2023