Studiereizen


VOORLINDEN & DE PONT (volzet)

GIUSEPPE PENONE * RAGNAR KJARTANSSON
DONDERDAG 19 JANUARI 2023

Giuseppe Penone @ Voorlinden

Zien, ruiken, voelen: museum Voorlinden in Wassenaar organiseert met de nieuwe overzichtstentoonstelling van Giuseppe Penone (°1947) een feest voor de zintuigen. De Italiaanse arte-poverakunstenaar toont met zijn iconische sculpturen, grootse installaties en intieme kunstwerken de verbinding tussen mens en natuur. 

Hij werkt met materialen die hij rechtstreeks uit de natuur haalt, zoals bomen, marmer en zelfs aardappelen. Hij kneedt, beitelt, timmert en zaagt, op zoek naar sporen van een geleefd leven en onzichtbare groeiprocessen. Wanneer je door de tentoonstelling bij Voorlinden loopt, zie je de sporen van dat maakproces, ruik je de natuur in de zalen en kun je zelfs met je voeten sporen van het leven voelen.

Giuseppe Penone: ‘Ik voel het bos ademen, en hoor de trage, gestage groei van het hout. Ik stem mijn ademhaling af op die van de groene wereld om mij heen, ik voel de beweging van de boom onder mijn hand die ik op de stam heb gelegd.’

‘Tot hier en verder’ @ Voorlinden

Met Tot hier en verder biedt museum Voorlinden een selectie kunstwerken die aanzetten tot het scheppen van nieuwe vergezichten. De collectietentoonstelling wordt bevolkt door kunstenaars die een scherpe blik werpen op onze samenleving, de vinger op pijnpunten leggen, met hun verbeeldingskracht nieuwe richtingen inslaan en andere manieren van kijken voorstellen.

In de collectietentoonstelling Tot hier en verder zijn werken opgenomen van onder andere Ai Weiwei, Yoan Capote, Edith Dekyndt, Man Ray, Shilpa Gupta, Alicja Kwade, Kader Attia, Guido Geelen, Song Dong, Zhanna Kadyrova, Tacita Dean en François Morellet.

Ragnar Kjartansson – ‘Time Changes Everything’ @ De Pont

De IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson (°1976) werkt met alle denkbare media. Van grootschalige video-installaties, performance en keramiek, tot schilderkunst, theater, opera en popmuziek. In Time Changes Everything, een uniek en actueel overzicht van Kjartanssons werk en zijn eerste in Nederland, komen ze allemaal aan bod. Uithoudingsvermogen, clichés en een diep romantisch verlangen zijn daarin terugkerende thema’s.

De tentoonstelling omvat een uiteenlopende reeks werken waarin de kunstenaar in mantra-achtige herhalingen de tijd oprekt tot bijna religieuze proporties. Speciaal voor De Pont ontwikkelt Kjartansson op dit moment de nieuwe installatie Guilt and Fear, waarvoor hij samenwerkt met een Brabants keramiekatelier.

In zowel museum Voorlinden als De Pont kan je de uitmuntende collecties hedendaagse kunst bewonderen. In Voorlinden kan je ook een wandeling maken tot in de duinen. De Pont bezoeken we op de Punch-donderdagnocturne vanaf 17u. Tijdens ‘Punch’ kan je ook genieten van heerlijke soep in het restaurant en is er zelfs een DJ. 

In beide musea zijn er restaurants, maar een lunchpakket voor op de bus kan tijd uitsparen.

Meer info via abk@mechelen.be


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2022-2023