excursie_3

Studiereizen

Museum Voorlinden Wassenaar

exclusief bezoek beeldentuin
Louise Bougeois & Anselm Kiefer

donderdag 17 oktober 2019

2003-LB-5353-maman-5001-meijer-ChH_download (1)

EXCLUSIEF bezoek aan Beeldentuin Clingenbosch

Beeldentuin Clingenbosch ligt op het gelijknamige private landgoed, op steenworp afstand van Museum Voorlinden. Hier zijn meer dan zestig werken van nationale en internationale kunstenaars te bewonderen, waaronder Henry Moore, Sol LeWitt, Berlinde De Bruyckere, Carel Visser en Atelier van Lieshout, uit de private collectie van Joop van Caldenborgh, de stichter van het Museum Voorlinden.

De Academie Mechelen wordt er (van 10:30 tot 13:00) exclusiefontvangen en rondgeleid door 4 gidsen in groepjes van 15 personen. Aansluitend is er een drankje en aperitiefhapje voorzien. (Tip: bij regenachtig weer stevige schoenen aandoen)

Museum Voorlinden > Louise Bougeois, Anselm Kiefer en de collectie

Museum Voorlinden is een Nederlands particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden te Wassenaar nabij Den Haag. De erin ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. Het museum, naar een ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger, opende in 2016 en ontpopte zich al snel als één van de mooiste en druk bezochtste musea van Nederland. Door toepassing van veel glas en van met natuursteen beklede wanden in de kleur van duinzand voegt het gebouw zich naar de omgeving, die omstreeks 1912 is ingericht door de landschapsarchitect Leonard Springer. De in 2016 uitgevoerde museumtuin is een ontwerp van Piet Oudolf.

Voorlinden presenteert Louise Bourgeois: To Unravel a Torment, een zes decennia overspannende overzichtstentoonstelling met veertig sleutelwerken uit de Glenstonecollectie, The Easton Foundation en museum Voorlinden. Het is bijna dertig jaar geleden dat de kunst van Louise Bourgeois op zo’n grote schaal in Nederland te zien was. Louise Bourgeois (1911-2010) was een radicaal figuur die haar eigen weg bewandelde met scherpzinnigheid, intelligentie en lef – zo nu en dan zelfs tegen de gangbare smaak en ideeën in. Tegenwoordig wordt ze gezien als een icoon van de late twintigste-eeuwse kunst, die persoonlijke verhalen en psychologische inzichten combineerde met buitengewone artistieke vernieuwingen.

Van Anselm Kiefer(°1945), een van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd, zijn monumentale werken zijn te zien in de tuinzaal van het museum. Met zijn eigenzinnige beeldtaal en gelaagde verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur heeft Kiefer in vier decennia een oeuvre van grootse proporties opgebouwd. Voorlinden toont enkele iconische werken uit eigen collectie, met Kiefers typerende visuele complexiteit en rijkdom aan materialen als uitgangspunt.


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2019-2020