2023-2024

SLAGZIN

‘Slagzin’ is een jaaropdracht van de studenten Projectatelier – Academie Mechelen.

za > zo   14u- 18u
wo > za  14u – 18u
zo  15u – 19u
Finissage zondag 9 juni 2024 vanaf 15u (na jury)


Kracht

Expo Bleekstraat 7, Mechelen
11 mei tot 26 mei 2024

Vernissage 11 mei 2024 om 13u

Kracht is een tentoonstelling van de Academie Mechelen geïnspireerd door Afrikaanse kunst en cultuur en een ontmoeting met het werk van dove leerlingen van het internaat Les Cajoutiers in Warang, Senegal. Een debat over inclusie en diversiteit van kunstenaars in musea en een bezoek aan het Afrikamuseum in Tervuren heeft ons laten nadenken over thema’s zoals identiteit, respect, restitutie, klimaat en ecosystemen…Ontmoeting en dialoog maakt het eenvoudiger om samen na te denken over moeilijke thema’s. We crashen tegenwoordig op ons taalgebruik, welke woorden mag je nog gebruiken…crash…..crach…krach…kracht geeft ons een idee.

Open op zaterdag en zondag van 13u tot 18u


De Nationale Expo

Ons meesterwerk staat online! Stemmen kan vanaf nu hier!

Mees, Jas, Nor

Interpretatie van de Intrede Van Christus In Brussel, gemaakt door 300 studenten van Academie Mechelen

300 leerlingen van 6 tot 90 jaar uit verschillende ateliers van de Academie Mechelen en Studio Borgerstein werkten samen aan een hedendaagse interpretatie van “De Intrede van Christus in Brussel in 1889” van James Ensor uit 1888. Dit monumentale werk is zijn meest indrukwekkende in formaat: het is 2,58 meter hoog en 4,31 meter breed. Het doek is een sleutelwerk van het Fin de siècle en bevindt zich vandaag in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles waar het permanent wordt tentoongesteld. Wij brachten dit meesterwerk terug naar België, stukje per stukje…


Dag van de Academies | Magie 

De ‘Dag van de Academies’ is een jaarlijks event waarop alle academies voor deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen hun bruisende werking in de kijker zetten. Dit jaar is het thema ‘Magie’. De Academie, de Beiaardschool en het Conservatorium doen uiteraard ook weer mee.

Zaterdag 3 februari ben je welkom van 10 tot 16u op de Mechelse Cultuursite. 

Treed binnen in de Academie, doordrongen van betovering en magie. We nodigen je uit voor een dag vol mystiek en verbeelding. Verlies jezelf in de spelonken van onze ateliers, waar tijdens talrijke workshops niets is wat het lijkt. Laat je (niet) misleiden door de tentoonstelling, waar kunstwerken als portalen leiden naar een wereld die je dacht te kennen. Ontmoet de goochelaars achter de kwasten en de klei, meesters in de vermeende kunst van het manipuleren van de werkelijkheid.

Ook de studenten van de Beiaardschool betoveren de hele binnenstad van 11.30 tot 12.30u met hun beiaardspel vanop de Sint-Romboutstoren. 

In Cultuurcentrum en Conservatorium word je dan weer ondergedompeld in feeërieke klanken tijdens concertjes en toonmomenten of kom je misschien wel een tovenaar, fee of heks tegen op weg naar een theater- of dansvoorstelling.

Ook voor een hapje en een (tover)drankje ben je op het juiste adres. Durf jij komen proeven?

Het Conservatorium sluit deze magische dag af met het verjaardagsconcert van ‘Anemos’ naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het harmonieorkest van de school. Geniet van dit concert om 19.30u in de Sint-Romboutskathedraal. Met Gunther Neefs als speciale gast.

Voor het volledige programma kan je terecht www.mechelen.be/dagvandeacademies