Figurentheater / Makers

Naast het door het Conservatorium ingerichte vak Figurentheater- en poppentheater / Spelers,  waar je de verschillende speeltechnieken en stijlen met poppen, figuren, objecten, maskers of schimmen kan ontdekken, kan je via de Academie inschrijven voor de cursus Figurentheater / Makers. De lessen vinden plaats in de Brusselpoort, de plek waar de stad ook de grote collectie poppen uit het Figurentheater De Maan bewaart.

Treed binnen in de wondere wereld van het figurentheater! Een bruisend en magisch medium dat blijft verbazen. Dode objecten worden in een handomdraai levend! We benaderen figurentheater maken vanuit de beeldende kunst. Om figuren te ontwerpen vertrek je vanuit een concept waarbij je je inspiratie vormgeeft. Begeleid door ervaren docenten leer je door middel van tekeningen, collages en origineel beeldmateriaal te ontwerpen aan de hand van aangereikte opdrachten. Van theatervormgevers uit het vak leer je figuren maken in verschillende technieken en met verschillende soorten materialen.

De cursus wordt gegeven door Chris Snik (docent Kostuumontwerp KASKA), Katinka Heremans (kostuumontwerper), Paul Contryn (figurentheater maker en speler Beeldsmederij De Maan, Mechelen) en verschillende gastdocenten.

Visie van de opleiding

Aan de hand van aangereikte opdrachten en theaterteksten een concept leren creëren voor het ontwerpen en uiteindelijk maken van een theaterfiguur.

Deze figuur kan een autonoom beeldend werk zijn of kan tot leven komen door een poppenspeler. Met behulp van een docent leer je door middel van tekeningen, collages en origineel beeldmateriaal te ontwerpen. Van theatervormgevers uit het vak leer je figuren maken in verschillende technieken en met verschillende soorten materialen. Daarnaast kun je bestaande theaterfiguren bestuderen omdat deze in huis aanwezig zijn. Hierdoor krijg je een brede waaier aan technieken, constructies en mogelijkheden aangereikt.

Het is belangrijk om samen te werken met de verschillende opleiding in de Academie van Mechelen:

De theaterspelers, Multidisciplinair atelier, Textielkunst, Beeldhouwkunst, Keramiek,…

Daarnaast is het belangrijk om met diverse theaters en andere Academies samen te werken en veel theatervoorstellingen en tentoonstellingen te bezoeken.

Avondcursus

Docenten: Chris Snik, Katinka Heremans, Paul Contrijn

4u/week gedurende 2 jaar
Maandag van 18u – 21.30u

Locatie: Brusselpoort