2015-2016


REMAKE

Dag van de Academies
19 februari 2022 van 10 tot 17u

remake affiche

Op zaterdag 19 februari staan in heel Vlaanderen de Academies voor muziek, woord, dans en beeld weer in de kijker op de jaarlijkse ‘Dag van de Academies’. Ook de Academie, de Beiaardschool en het Conservatorium van Mechelen doen mee en nodigen je van harte uit op deze feestelijk dag.

Van 10u tot 17u ben je welkom in het Cultuurcentrum, het Conservatorium en de Academie voor expo, workshops, demonstraties, performances, voorstellingen en concerten.

In de gang op het gelijkvloers en op de eerste verdieping kan je werken zien uit verschillende ateliers die allemaal ingespeeld hebben op het thema van de Dag van de Academies RE-MAKE.

Academie > Gelijkvloers

Lok. 101 & 102‘Een re-enactment naar Hokusai, Jeff Wall en …’ (+18j)
Doorlopend workshop met Lien Boelen, Line Boogaerts, Ludwig Lemaire
Lok. 103Leerlingen aan het werk: Boetseren
Doorlopend demo met Bart Decq, Elleke Frijters, Athar Jaber
Lok. 105Handen afgieten in Alginaat (alle leeftijden)
Doorlopend workshop met Bart Decq, Elleke Frijters, Athar Jaber
Lok. 106Leerlingen aan het werk: Beeldhouwkunst
Lok. 107 & 108Leerlingen aan het werk: keramiek en potten draaien
Doorlopend demo Raku-oven (in de tuin) met Ingrid Degeest
Lok. 109Juul – luister en re-maak (alle leeftijden)
Doorlopend workshop met Sacha Eckes, Kaatje Derre, Willem Verheyden
Lok. 113XL-Drawing (alle leeftijden)
Doorlopend workshop met Lien Boelen, Line Boogaerts, Ludwig Lemaire
Lok. 114Leerlingen aan het werk: glaskunst
Demo’s met Isabelle Dethoor & Geoffrey De Beer

Academie > Eerste verdieping

Lok. 202FABIOLA – een re-make installatie van de Middelbare graad
Demo met Lieven Paelinck
Lok. 203De Foor – een installatie van de Middelbare graad
‘Instappen en voiture’ met Yorick Van de Walle & Jan Van Hoofstat
Lok. 204Joyride > op geanimeerde dieren – een green-key installatie voor iedereen
Demo en workshop met Valerie Baeyens
Lok. 206Eetbare Zeefdrukken
Demo en workshop met Isabella Vercauteren & Katrien Van Breedam
Lok. 207De Gedrochten Drukkerij & Lithografie
Demo en workshop met Lieven Paelinck & Petra Everaert
Lok. 214Kunstwerk in een Nieuw Jasje
Workshop met Sanne Scheers & Valentina Rossi
Lok. 216Huisverhalen
Workshop met Alexandra Jacquet

Academie > Tweede verdieping

Lok. 301One Minute Sculptures
Demo en workshop met Judith Herman & Els Dillen
Lok. 302Het Atelier op schaal 1:10
Demo van Rien Schellemans
Lok. 303Kadabra Fietsknie (surrealistisch samenspel/accordeonspel)
Workshop met Chloé Op De Beeck & Rien Schellemans
Lok. 304-305Leerlingen aan het werk: schilderen naar levend model
Demo met Herman Van Ingelgem
Lok. 306-308Leerlingen aan het werk: schilderen
Demo met Stefan Annerel
Lok. 309REMAKE- Monotypes
Workshop met Vévé Mazimpaka & Katrien Delcon
Lok. 312REMAKE Op Je Gezicht (de schmink-club)
Workshop met Karolien Hamers & Kornelia Bonnaerens

Magistraal

Kunstenaars van Studio Borgerstein in confrontatie
met leerlingen van de Academie Mechelen

16 oktober – 23 december 2021

De Academie Mechelen werkt al 4 jaar samen met de Studio Borgerstein, een artistieke werkplek voor beeldende kunstenaars onder de vleugels van Borgerstein, de sociale onderneming in Sint-Katelijne-Waver die actief is op de domeinen zorg voor personen met een beperking, ouderenzorg en sociale tewerkstelling. Docent Sacha Eckes reikt de kunstenaars van de Studio nieuwe technieken en thema’s aan. Men krijgt er les op maat, zodat de kunstenaars hun persoonlijk parcours verder kunnen ontplooien.

In de tentoonstelling ‘Magistraal’ is een reeks interpretaties van de Mona Lisa te zien. Daarnaast werd elke Studio Borgerstein kunstenaar gekoppeld aan een bekend kunstwerk dat aanleunt bij zijn of haar visie en stijl. Verder lieten de kunstenaars van Studio Borgerstein zich inspireren door het keramische werk van Zweedse kunstenaar Joakim Ojanen.
De resultaten zijn zonder meer Magistraal.

Leerlingen van de ateliers in de Academie worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van Studio Borgerstein. De werken die de leerlingen maken worden tijdens de tentoonstelling verder op organische wijze toegevoegd. Het wordt dus een dynamische en steeds groeiende tentoonstelling die zeker meermaals bezocht kan worden.

Studio Borgerstein nodigde, in het kader van haar tienjarig bestaan, curator Pierre Muylle uit om een tentoonstelling te maken in het Cultuurcentrum. Onder de titel ‘Het Nieuwe Geniaal‘ gaat werk van een aantal kunstenaars van Studio Borgerstein een dialoog aan met het werk van kunstenaars van andere Belgische en buitenlandse ateliers en een aantal hedendaagse kunstenaars.

‘Magistraal ‘vindt op deze manier ook aansluiting bij het thema van ‘Het Nieuwe Geniaal’. De werken die worden tentoongesteld, vinden hun oorsprong niet in het verstandelijke, maar in de verbeelding. Verbeelding die niet door het rationele denken wordt afgeremd, maar uit het intuïtieve en het tastbare voortkomt.

MAGISTRAAL

Kunstenaars van Studio Borgerstein in confrontatie
met leerlingen van de Academie Mechelen

Werken van: 

CARLO BUYCK, CLEMENT CRETOIR, FRANCIS VERSCHUREN, FRANCOIS OSTE, GEORG VERSTREPEN, HANS CORTEBEECK, INGE VAN ROMPAEY, JEAN DILLEN, JEF CLOOSTERMANS, LUC VAN MUYLDER, MONICA LAROCHE, NATHALIE LANNOO, PALMER NUYTTENS, ROZETTE GOOVAERTS, SONNY PEREZ, STIJN MICHIELS, SVEN LANGHMANS, SYLVAIN SERNEELS, WYTZE HINGST, YVONNE BACKS

16 oktober – 23 december 2021

Tijdens de openingsuren van de Academie
(gesloten op vrijdag)

Academie Mechelen
Minderbroedersgang 5, 
2800 Mechelen
abk@mechelen.be

www.academiemechelen.be 

PUBLICATIE STUDIO BORGERSTEIN

STUDIO BORGERSTEIN is een artistieke werkplek voor beeldend kunstenaars onder de vleugels van Borgerstein vzw. Ze biedt mensen met een verstandelijke beperking en een artistieke gave een platform om eigen werk te creëren.

STUDIO BORGERSTEIN  ondersteunt de kunstenaars met een professionele werkomgeving, individuele begeleiding en door hun werk naar buiten te brengen. De kunstenaars krijgen op die manier de waardering die ze verdienen.

De Academie Mechelen ondersteunt in een alliantie met Studio Borgerstein het Atelier met de know-how en inzet van leerkracht Sacha Eckes.

Ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan stelt men werk tentoon in de expo MAGISTRAAL in de Academie en de expo HET NIEUWE GENIAAL in het Cultuurcentrum.

Er verscheen ook deze prachtige nieuwe PUBLICATIE met werken van 24 kunstenaars uit Studio Borgerstein. Met jouw aankoop steun je de werking. Het lijkt ons ook het ideale KERSTCADEAU voor jezelf of jouw geliefden.
TE KOOP OP HET SECRETARIAAT
€ 25


Art & Film #02: Ik schilder met schilders

Een documentaire van Jacques Servaes (B 2019, 75′) over en in aanwezigheid van Adriaan Raemdonck.

Maandag 25 oktober om 20.30u

In aanwezigheid van Adriaan Raemdonck en regisseur Jacques Servaes. ALLE INFO, TRAILER & PERSARTIKELS HIER!

(ONLINE tickets via www.filmhuismechelen.be  >
Ook tickets aan de kassa 5 €)

Ikschildermetschilders_AdriaanRaemdonck_Jan_Mulder_MED

In 1968 opent Adriaan Raemdonck in Antwerpen in een ontwijde kapel zijn Galerie De Zwarte Panter. Meer dan vijftig jaar later is die galerie nog altijd alive and kicking – een prestatie op zich in een kunstwereld waarin trends, modes en hypes soms even snel komen als ze verdwijnen.
De Zwarte Panter is dan ook geen galerie als een andere: de ligging en uitstraling maken dat Jan en alleman er makkelijk kan binnenwandelen, en galerist Raemdonck heeft het tot zijn levensopdracht gemaakt kunst voor iedereen toegankelijk te maken – niet alleen iets voor de elite of de ons-kent-ons-incrowd.
Bovendien beperkt hij zich niet tot exposities van beeldende kunst, maar organiseert hij even vaak boekvoorstellingen, concerten en films, waardoor De Zwarte Panter misschien meer Raemdonck privé-cultureel centrum is dan een galerie.
Wat ook opvalt: Raemdonck houdt al een halve eeuw – vaak tegen de trend in – koppig vast aan figuratieve kunst.
In ‘Ik Schilder Met Schilders’ wordt Raemdonck via gesprekken met vrienden, kunstenaars en bewonderaars – Jan Decleir, Anne-Mie Van Kerckhoven, Tom Barman, Fred Bervoets, Tom Liekens en Jan Mulder, om er maar enkele te noemen – geconfronteerd met de impact en de nalatenschap van 50 jaar Zwarte Panter. De knappe soundtrack is van Bert Joris.

IK SCHILDER MET SCHILDERS
In aanwezigheid van Adriaan Raemdonck.
Filmhuis, Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen

(ONLINE tickets via www.filmhuismechelen.be  > Ook tickets aan de kassa 5 €)

Prijs voor Tekenkunst & Vrije Grafiek van de Stad Mechelen

Grote Prijs Ernest Albert 2016

Het stadsbestuur van Mechelen organiseert de tweejaarlijkse kunstprijs ‘Grote Prijs Ernest Albert’. Deze prijs wordt beurtelings toegekend aan een kunstenaar die uitmunt in respectievelijk schilderkunst, beeldhouwkunst en tekenkunst & vrije grafiek. In 2016 zijn de disciplines Tekenkunst & Vrije Grafiek aan de beurt.

Voor deze editie werd het reglement in navolging van de zeer succesvolle “Prijs voor Schilderkunst” (in 2012 toegekend aan Greet Van Autgaerden) en “Beeldhouwkunst” (in 2014 toegekend aan Anton Cotteleer) aangepast en het bedrag voor de prijs bepaald op 7.500 euro.
Daarmee is de “Prijs voor Tekenkunst & Vrije Grafiek van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert” een van de belangrijkste kunstprijzen in België.

De kunstprijs staat open voor professionele beeldende kunstenaars (geboren, woonachtig, gestudeerd of werkend in België).
De Prijs is genoemd naar Ernest Albert (1900-1976), een begenadigd kunstschilder en voormalig directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen. Dankzij een belangrijke schenking van zijn vrouw Marcelle Albert aan de stad Mechelen leeft zijn artistieke overtuiging verder in de vorm van de ‘Prijs Ernest Albert’. Ter nagedachtenis van Ernest Albert en Marcelle Breugelmans, de mecenassen van deze kunstprijs, wordt uitdrukkelijk verwezen naar de voorkeur van de schenkers voor de figuratieve vorm van de beoefende kunstdisciplines.

De jurering gebeurt in drie ronden.
De eerste selectie gebeurt op basis van een ingezonden portfolio.
De inzending van de portfolio dient te gebeuren voor 8 mei 2016.
Op basis van de ingezonden portfolio selecteert de jury x-aantal kunstenaars om hun werk tentoon te stellen in De Garage, Ruimte voor Actuele Kunst, Onder den Toren 12, 2800 Mechelen.

De jury duidt onder de tentoongestelde kunstenaars een winnaar en eventueel eervolle vermeldingen aan.
De opening van de tentoonstelling, bekendmaking en uitreiking van de prijs gaat door op zaterdag 25 juni 2016 in De Garage, Ruimte voor Actuele Kunst, Onder den Toren 12, 2800 Mechelen.
De tentoonstelling loopt tot en met zondag 21 augustus 2016 en is gratis toegankelijk van donderdag tot zondag van 13 tot 18u.

Het volledige reglement vind je hier. (PDF)
Het inschrijvingsformulier vind je hier. (PDF)


Studiereis Sonsbeek

dinsdag 28 juni 2016

sonsbeek-logo

De elfde editie van de hedendaagse kunsttentoonstelling SONSBEEK, samengesteld door het Indonesische collectief ruangrupa, vindt plaats van 4 juni tot en met 18 september 2016 in Park Sonsbeek, de stad Arnhem en Museum Arnhem. De beeldenroute met de titel transACTION verbindt het erfgoed van de afgelopen tien edities met nieuw werk. In de stad, het park en in onder andere Museum Arnhem en het Kröller-Müller Museum zijn nog altijd vele werken te bewonderen uit de rijke historie van SONSBEEK.

Voor het park wordt nieuw werk vervaardigd door: Richard Bell (Brisbane, Australië), Maze de Boer (Amsterdam, Nederland), Rossella Biscotti (Molfetta, Italië), Kevin van Braak (Arnhem, Nederland), Cinema Caravan (Nagoya, Japan) Louie Cordero (Manila, Filippijnen), Shilpa Gupta (Mumbai, India), Folkert de Jong (Amsterdam, Nederland), KUNSTrePUBLIK (Berlijn, Duitsland), Eko Prawoto (Yogjakarta, Indonesië), Slavs and Tatars (Berlijn, Duitsland) en Rob Voerman (Arnhem, Nederland).
Voor transHISTORY (in het Museum Arnhem) maken Eva Kotatkova (Praag, Tsjechië) en Agung Kurniawan (Jakarta, Indonesië) nieuw werk. In de tentoonstelling worden werken getoond van Tiffany Chung (Ho Chi Minhstad, Vietnam), Zbigniew Libera (Warschau, Polen), Charles Lim (Singapore), Tayeba Lipi (Dhaka, Bangladesh), Otobong Nkanga (Kano, Nigeria), Jean-Gabriel Périot (Les Lilas, Frankrijk), Marco Paulo Rolla (São Paulo, Brazilië) en Roy Villevoye (Amsterdam, Nederland).


Eind goed, al goed.

Multidisciplinair Atelier in Artenova, Mechelen
Opening: vrijdag 24 juni 2016 vanaf 18u
Tentoonstelling: van 25 juni tot 3 juli 2016 (donderdag tot zondag van 13 tot 18u)

 

eind goed al goed foto

 

Voor de derde keer op rij presenteert het Multidisciplinair Atelier haar eindejaarstentoonstelling in het kader van D.ART, de zomerse kunstroute in Mechelen. In dit atelier komen alle mogelijke technieken en materialen aan bod: installatie, video, performance, conceptuele kunst, fotografie, schilderen, tekenen, beeldhouwen, land-art, architectuur…
Vertrekkend vanuit de moderne en hedendaagse kunst wordt een eigenzinnig artistiek onderzoek opgebouwd.  De resultaten hiervan kan je bekijken op de bovenste verdieping van Arte Nova, een voormalige meubelzaak, aan het station van Mechelen.


Cover Me

Een project van het Atelier Textiele Kunsten van de Academie Mechelen
In het kader van D.ART Kunstroute 2016.

Opening: zaterdag 25 juni 2016 vanaf 13u

Tentoonstelling: van 25 juni tot 3 juli 2016 (donderdag tot zondag van 13 tot 18u)

Waar: Kapel van de Zusters Norbertienen
Hoek Voochtstraat – Bleekstraat, 2800 Mechelen
Gratis toegang

COVER ME2

Het atelier Textiele Kunsten onder leiding van Jeannine De Raeymaecker van de Academie Mechelen toont dekens van 19 cursisten. Dekens bedekken, beschermen, geven warmte en beschutting en zorgen voor geborgenheid, maar ook voor verborgenheid. Wat als je plots op de vlucht moet en alles moet achterlaten ?
Een tentoonstelling om warm en stil van te worden.

Deelnemende kunstenaars:

Mariette Baetens
Sonia Caes
Andree Coeckelbergh
Bea De Borger
Mieke De Bruyne
Marié-Jose  De Donder
Lieve Geens
Kaat Gheeraert
Kathy Kaloudis
Monique Lenaerts
Erlinde Lombaert
Jo Martens
Mieke Moonens
Katrien Nijs
Inge Roggeman
Veerle Vanderlinden
Chris Vermeulen
Hilde Verspaille
Lut Vlassenbroek


Prijs Ernest Albert 2016

Prijs voor Tekenkunst & Vrije Grafiek van de Stad Mechelen
Zaterdag 25 juni 2016 om 11u, De Garage Mechelen

De geselecteerde kunstenaars zijn: Stijn Cole, Caroline Coolen, Peter Depelchin, Arpaïs Du Bois, Gideon Kiefer, Tom Liekens, Rafael Rodriguez, Klaas Van Hee, Carole Vanderlinden, Tinus Vermeersch en Willem Vermeersch.

Tijdens de opening van de tentoonstelling op zaterdag 25 juni 2016 werd de “Grote Prijs Ernest Albert 2016” ter waarde van 7.500 euro uitgereikt door Björn Siffer, Schepen van Cultuur, Toerisme en Kunstonderwijs en voorzitter van het Comité Ernest Albert aan Caroline CoolenLAUREAAT

Eervollevermelding: Peter Depelchin

Tentoonstelling

25 juni – 21 augustus 2016
van donderdag tot zondag open van 13u tot 18u, gratis toegang
De Garage, Ruimte voor Actuele Kunst, Onder den Toren 12, 2800 Mechelen

Vind meer info op de website prijsernestalbert.be


Eindejaarstentoonstelling en Open ateliers

van donderdag 23 juni (19u) tot en met zondag 26 juni 2016

 

Naar jaarlijkse traditie pakt de academie op het einde van het schooljaar graag uit met het werk van de afstudeerders van de hogere- en specialisatiegraad.

Tijdens deze tentoonstelling in de voormalige Minderbroederskerk van het Cultuurcentrum en in de Academie kan je het werk bewonderen van een veertigtal leerlingen (jong en minder jong) uit de ateliers schilderen, tekenen, vrije grafiek, toegepaste grafiek en illustratie, beeldhouwen, keramiek, textiel en monumentale kunsten. Bovendien kan je van vrijdag tot zondag een kijkje nemen in alle ateliers (inclusief de lagere en middelbare graad) en kan je informatie krijgen over of inschrijven voor het volgende academiejaar.

Praktische informatie:

Proclamatie en Opening tentoonstelling op donderdag 23 juni 2016 om 19 uur
in het Cultuurcentrum, gevolgd door een receptie in de Academie, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

De tentoonstelling en de open ateliers zijn te bezichtigen van vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni 2016, telkens van 10 tot 17 uur – de toegang is gratis.


Studiereis Lille Metropole

donderdag 26 mei 2016
Modigliani – Villa Cavrois – Eugene Leroy

Amedeo Modigliani. L’œil intérieur. – LaM, Villeneuve d’Ascq

“L’œil intérieur” is een grote overzichtstentoonstelling over het werk van de Italiaanse schilder en beeldhouwer Amedeo Modigliani (1884-1920). In deze expositie worden 49 schilderijen, 43 tekeningen en 5 beelden van de meester getoond. Daarnaast is ook werk van Brancussi, Picasso, Lipchitz, Soutine, Kisling, Laurens, Derain, e.a. te zien. 
Dat het LaM voor Modigliani kiest, hoeft niet te verwonderen. Het museum bezit een uitzonderlijk aantal werken van deze meester. Die komen uit de collectie van Roger Dutilleul die al werken van belangrijke kunstenaars aankocht voor die beroemd werden. Na zijn dood in 1956 erfde zijn neef Jean Masurel de hele verzameling, die hij op zijn beurt nog aanvulde. Aan het eind van zijn leven liet hij een verzameling van 219 werken over aan de Communauté urbaine van Rijsel. Die zouden dan de basis vormen van het huidige LaM in Villeneuve d’Ascq. 
De tentoonstelling toont antieke en niet-westerse beelden die Modigliani hebben beïnvloed, portretten van Moïse Kisling, Viking Eggeling en Jacques Lipchitz, en belicht de relatie tussen de kunstenaar Modigliani en de verzamelaar Dutilleul.

MUba Eugène Leroy, Tourcoing

In een voornaam herenhuis uit de 20e eeuw schept het museum een dialoog tussen de hedendaagse kunst en de kunst van de voorbije eeuwen, maar ook tussen podiumkunst en beeldende kunst. Het museum is gewijd aan de kunstenaar Eugène Leroy (1910-2000).
In 2009 ontving het Museum van Tourcoing een uitzonderlijke schenking met meer dan 500 werken van Eugène Leroy. Het museum werd hierdoor een referentie voor deze schilder; een plaats om zijn werken te exposeren, archieven te tonen of wetenschappelijk, artistiek en historisch onderzoek over de kunstenaar uit te voeren.

Met de tijdelijke tentoonstelling „Histoires d’ondes, histoires d’eau” focust het museum op een steeds wederkerende thematiek in het oeuvre van Eugène Leroy: de reflectie, het tegenlicht, de spiegeling. Het zijn constante elementen in Leroy’s zoektocht naar „het licht” in de materie van zijn schilderijen. De tentoonstelling ontvouwt zich als een zintuiglijke wandeling die start aan de zee, die eindeloze spiegel, over het doorweekte, natte landschap, het moeras tot het venster of de spiegel die beelden weerkaatst en deformeert.

De tentoonstelling confronteert het oeuvre van Leroy ook met de „reflecties” van oudere en jongere (hedendaagse) kunstenaars zoals Roel d’Haese, Lionel Esteve, Erwan Mahéo, Emilio Lopez-Menchero, Xavier Noiret-Thomé, Markus Raetz, e.a.

Villa Cavrois – architecturaal icoon van het Modernisme

De Villa Cavrois, een echte parel van de modernistische architectuur, werd ontworpen door Robert Mallet-Stevens en voltooid in 1932. Tot 1987 verleent ze onderdak aan de familie Cavrois. In 1990 wordt de villa geklasseerd als historisch monument, wat echter niet kan beletten dat ze sterk verloederd raakt. In 2001 wordt de villa aangekocht door de Franse staat, die haar in beheer geeft van het Centre des Monuments Nationaux. De daaropvolgende jaren wordt het monument in zijn oude glorie hersteld. De omvangrijke restauratie van interieur en exterieur, die in 2003 gestart werd, is na 12 jaar voltooid en nu te bewonderen door het publiek.


Studiereis Rotterdam & Den Haag

donderdag 24 maart 2016
Kunst en Architectuur & Karel Appel Retrospectieve

Rotterdam Kunst – Museum Boijmans Van Beuningen: Ugo Rondinone
‘Vocabulary of Solitude’ is een grootse totaalinstallatie van de Zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone. De installatie is als een kleurenspectrum dat door Rondinone zichtbaar wordt gemaakt en de verschillende facetten van het bestaan blootlegt. Vijfenveertig levensgrote sculpturen van clowns vormen het middelpunt van zijn eerste solotentoonstelling in Nederland. > www.boijmans.nl

Rotterdam Kunst – De Kunsthal: The Museum of Everything
The Museum of Everything presenteert een groots en toonaangevend overzicht van meer dan honderd onafhankelijke en niet-academische kunstenaars (OUTSIDER KUNST) uit de 19e, 20e en 21e eeuw van over de hele wereld. The Museum of Everything is befaamd om zijn krachtige en imposante installaties, waarin het werk wordt gepresenteerd van kunstenaars die opereren buiten het domein van de academische kunst, de officiële kunstgeschiedenis en haar logica en taal. Ontdek de machtige sprookjespanorama’s van de conciërge Henry Darger uit Chicago, het droomuniversum van de Indiase wegenbouwer Nek Chand Saini, de torenhoge visioenen van de Chinese fabrieksarbeidster Guo Fengyi, en de grafische vertolkingen van de Afro-Amerikaanse Sam Doyle die een bron van inspiratie vormden voor Jean-Michel Basquiat. > www.kunsthal.nl

Rotterdam Architectuur – Het Timmerhuis / Museum Rotterdam
Museum Rotterdam vertelt al meer dan 100 jaar het verhaal van Rotterdam en de Rotterdammers en heeft een collectie van meer dan 100.000 objecten. Na drie jaar pionieren in de stadswijken en grote presentaties in het oude havengebied is het museum vanaf januari 2016 weer terug in het stadshart. In het Timmerhuis aan de Meent, de nieuwste blikvanger in de skyline, opent het nieuwe Museum Rotterdam: een ode aan een stad als geen ander. Het museum vult toepasselijk de grote ruimte tussen het staal en glas van het nieuwe Timmerhuis van Rem Koolhaas en het beton en baksteen van het oude hoofdkwartier van de wederopbouw. Hier ontdek je het Rotterdam en de Rotterdammers van vroeger, nu en de toekomst. Een beleving voor de stadstoerist en een feest van herkenning voor de doorgewinterde Rotterdammer. > museumrotterdam.nl

Rotterdam Architectuur – De Markthal
De Markthal Rotterdam aan de Binnenrotte is het nieuwe architectuuricoon van Rotterdam. Appartementen, een grote versmarkt, horeca, foodwinkels, een supermarkt en ondergronds parkeren allemaal onder één dak, dat is nog nergens ter wereld gedaan. Het unieke ontwerp van de 39 meter hoge Markthal Rotterdam is van het architectenbureau MVRDV. De Markthal is op 1 oktober 2014 geopend en heeft sindsdien al veel prijzen gewonnen. In april 2015 is de Markthal genomineerd voor het BNA Beste gebouw van Nederland.
> markthalrotterdam.nl

Den Haag Kunst – Gemeentemuseum: Karel Appel (Ticket inbegrepen)
Wie denkt aan het werk van Karel Appel (1921-2006) ziet felle kleuren, sterke contourlijnen en ogenschijnlijke simpele vormen. Toch kent de ontwikkeling van de beroemde en kleurrijke Nederlandse kunstenaar ook een andere kant dan de jaren 50 en CoBrA waar hij vaak mee wordt geassocieerd. Appel experimenteerde, zocht de grenzen op en bleef tot op hoge leeftijd zijn werk vernieuwen. Van vroege speelse en kinderlijke voorstellingen, tot aan de latere sculpturen, waarin hij schilderkunst met gevonden voorwerpen combineerde, zijn stijl en materiaal wisselde vaak. Typerend voor Karel Appel is ook dat hij al vroeg samenwerkte met kunstenaars uit andere disciplines, zoals, dichters, muzikanten en choreografen. > www.gemeentemuseum.nl

Den Haag Kunst – GEM: Fransje Killaars
De kleurrijke installaties van Fransje Killaars (1959) zijn driedimensionale schilderijen die bestaan uit handgeweven tapijten, stoffen en strengen wol in alle denkbare kleuren. Textiel vormt het basismateriaal in haar unieke oeuvre. Killaars is gefascineerd door de kracht van kleur, de relatie tussen mens en textiel en de verbondenheid van textiel met het dagelijks leven. Door de ongebruikelijke combinaties van kleur en materiaal ontregelt het werk de ruimte en de blik van de toeschouwer. Behalve autonome installaties maakt
Killaars werk in opdracht in de publieke ruimte, zoals indrukwekkende installaties en wandbekledingen, samengesteld uit de voor haar typerende horizontale lagen stof en geïnspireerd op het principe van stofstalenboeken > http://www.gem-online.nl


Tentoonstelling talentprijs Ernest Albert voor Schilderkunst

De laureaat van de Talentprijs Ernest Albert wordt bekendgemaakt tijdens de LIVE-uitzending van Klara op zaterdag 27 februari 2016 om 16.45 uur tijdens de Dag en Nacht van het Kunstonderwijs.

De werken van deze kunstenaars worden tentoongesteld in de academie van
27 februari tot en met 20 maart 2016.

De genomineerde kunstenaars

Roger Bertels, Lia De Bleser, Marc Fierens, Greet Gemis, Liesbeth Slachmuylers, Lief Strackx, Eva Tavernier en Chris Vanderstraeten 

Op zaterdag 27 februari 2016 overhandigde Björn Siffer, Schepen van Cultuur en Kunstonderwijs, de ‘Talentprijs Ernest Albert’ ter waarde van 500 € aan

Eva Tavernier 

De jury kende ook eervolle vermeldingen toe aan

Roger Bertels, Greet Gemis en Lief Strackx 

Talentprijs Ernest Albert voor Schilderkunst

Ter bevordering van de kunst in het Mechelse en ter nagedachtenis van Ernest Albert, voormalig directeur van de academie, reikt de stad Mechelen om de twee jaar de ‘Talentprijs Ernest Albert’ uit.

Deze stimuleringsprijs is bestemd voor (oud-)leerlingen van de Academie. Achtereenvolgens komen de volgende disciplines aan bod: tekenkunst, schilderkunst, keramiek/monumentale kunsten, beeldhouwkunst en grafiek.

In het academiejaar 2015-16 is schilderkunst aan de beurt.

Voor deelname aan de ‘Talentprijs Ernest Albert’ komen leerlingen en oud-leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen in aanmerking die voor het betreffende vak (schilderkunst) het getuigschrift van de Hogere of Specialisatie Graad behaald hebben. Er wordt, ter nagedachtenis van mevrouw Marcelle Breugelmans, weduwe van de heer Ernest Albert en de schenkster van deze kunstprijs, uitdrukkelijk verwezen naar de voorkeur van de schenkster voor de figuratieve vorm van de beoefende kunstdiscipline.

De jurering gebeurde in twee ronden.

1) De eerste selectie gebeurde op basis van een ingezonden portfolio.

De ingediende portfolio’s werden beoordeeld door een jury samengesteld uit Marc Bourgeois (kunsthistoricus en lid van het Comité Ernest Albert), Sacha Eckes (kunstenaar en leerkracht aan de Academie), Bert De Leenheer (Galerie Transit, Mechelen) en Greet Van Autgaerden (Kunstenaar en Laureaat van de Grote Prijs Ernest Albert voor Schilderkunst 2012).

2) De in de eerste ronde weerhouden kunstenaars dienden in een tweede selectieronde maximaal 3 werken in. De definitieve jurering gebeurt op basis van deze ingezonden werken. De werken van deze kunstenaars worden tentoongesteld in de academie van 27 februari tot en met 20 maart 2016.

De genomineerde kunstenaars zijn:

Roger Bertels, Lia De Bleser, Marc Fierens, Greet Gemis, Liesbeth Slachmuylers, Lief Strackx, Eva Tavernier en Chris Vanderstraeten 

Op zaterdag 27 februari 2016 overhandigde Björn Siffer, Schepen van Cultuur en Kunstonderwijs, de ‘Talentprijs Ernest Albert’ ter waarde van 500 € aan

Eva Tavernier 

De jury kende ook eervolle vermeldingen toe aan

Roger Bertels, Greet Gemis en Lief Strackx 

Later dit jaar organiseert de Stad Mechelen ook nog de Grote Prijs voor Tekenkunst en Vrije Grafiek – Grote Prijs Ernest Albert 2016. Deze prijs staat open voor alle professionele kunstenaars. (info volgt later)


Studiereis New York City

Dinsdag 1 maart tot maandag 7 maart 2016

“One belongs to New York instantly, one belongs to it as much in five minutes as in five years.”
― Tom Wolfe

“Once you have lived in New York and made it your home, no place else is good enough”
― John Steinbeck

“If I can make it there, I’ll make it anywhere. It’s up to you New York, New York”
― Frank Sinatra

Weinig andere steden spreken zo tot de verbeelding als New York, The Big Apple.

In geen enkele andere stad zijn er zoveel kunstgalerijen en musea als in New York. Sommige bronnen zeggen zelfs dat er momenteel meer hedendaagse kunstenaars leven in New York dan dat er inwoners waren in Florence ten tijde van Michelangelo. Om maar te zeggen: wie met (hedendaagse) kunst begaan is moet New York beleefd hebben.

De Academie Mechelen neemt je mee op een echte KUNST-TRIP. De traditionele toeristische plekjes laten we links liggen. We stellen eerder een programma voor waarbij je bijna voltijds in musea en kunstgalerijen vertoeft. Tijdens ons verblijf nemen we je ook mee naar de Armory Show, één van de belangrijke kunstbeurzen in New York.

Je reist samen met een groep gepassioneerde kunstliefhebbers. De reisleiders geven jou interessante tips over tentoonstellingen, maar ook over restaurants en shopping.

PROGRAMMA (onder voorbehoud van aanpassingen)

De deelnemers zijn niet verplicht dit programma te volgen – toegangsprijzen zijn niet inbegrepen in de prijs

Dag 1: dinsdag 1 maart

Ochtendvlucht (vertrek ca. 10u30) met Brussels Airlines van Brussel naar New York JFK (aankomst ca. 13u20 plaatselijke tijd). Transfer naar het hotel in SoHo en verkenning van de buurt (Ground Zero, 9-11 Memorial, Lower East Side, China Town, Little Italy).

Dag 2: woensdag 2 maart

Guggenheim Museum (Fischli & Weiss expo) + Metropolitan Museum of Art + Up Town galeries

Dag 3:donderdag 3 maart

Lower East Side galleries + Armory Show + Nocturne in het New Museum (Anri Sala expo)

Dag 4: vrijdag 4 maart

MoMA PS1 in Queens (Expo Greater New York) + Museum of Modern Art (MoMA) met Marcel Broodthaers Retrospectieve !!!
en de galeries in Midtown (o.a. 57th Street)

Dag 5: zaterdag 5 maart

Bezoek aan de galeries in Chelsea (met o.a. solotentoonstelling Berlinde De Bruyckere bij Hauser&Wirth) en The High Line + Nocturne in het nieuwe Whitney Museum of American Art

Dag 6: zondag 6 maart

Shopping en inpakken. Transfer naar JFK airport.

Namiddagvlucht (ca. 18u) met Brussels Airlines van New York naar Brussel

Dag 7: maandag

Aankomst in Brussels Airport rond 7u20 plaatselijke tijd.


Tilburg & Turnhout

Dinsdag 26 januari 2016
Textiel – Glas – Video

Fiber Futures | Kunst uit Japan > TextielMuseum Tilburg

Het TextielMuseum presenteert het werk van een dertigtal Japanse kunstenaars, waaronder  gevestigde namen als Jun’ichi Arai, Naomi Kobayashi en Reiko Sudō. De tentoonstelling geeft een gevarieerd beeld van de hedendaagse Japanse fiber scene. Een ingetogen, maar af en toe ook uitbundige mix van werken aan de muur, monumentale installaties, sculpturen en zelfs video en architectuur. Uit de werken spreekt respect voor eeuwenlang gekoesterde ambachtelijke technieken en materialen, maar ook een open houding ten opzichte van nieuwe ontwikkelingen. Alle kunstenaars in de tentoonstelling  maken gebruik van flexibele materialen zoals zijde, washi papier, jute, hennep, staaldraad, synthetische vezels en zelfs gerecyclede zijdecocons.

Roni Horn > De Pont Tilburg

Roni Horn is een Amerikaanse kunstenares (New York, 1955) die vanuit een conceptuele traditie werkt met verschillende media – behalve beelden en installaties maakt ze veel tekeningen, foto’s en fotoboeken. Bij de expositie in De Pont ligt het accent op werk dat de laatste tien jaar is ontstaan, zoals de monumentale glassculpturen, fotowerken en recente series tekeningen. Door de aanvulling met werken uit de jaren tachtig en negentig krijgt de bezoeker een goed overzicht van haar oeuvre.

De vraag naar haar eigen identiteit loopt als een rode draad door het oeuvre van Horn. In verschillende  reeksen foto’s tonen openhartig hoe de kunstenaar uitgroeide tot een androgyne persoonlijkheid. Zelf zegt ze daarover: ‘Androgynie is niet twee dingen, het is alles bij elkaar. Het is synthese; niet dit en dat. Het is een toestand van integratie.’

De laatste zaal van de tentoonstelling is gereserveerd voor de recente monumentale en spectaculaire glassculpturen.  Een ensemble van tien cilindervormige beelden in blauw, groen, lichtbruin en wit glas zorgt voor een betoverend slotakkoord.

Naast de tentoonstelling ‚Roni Horn’ is er in De Pont ook nog een ruime selectie uit de permanente collectie te zien en enkele uitzonderlijke bruiklenen zoals de beroemde reeks ‚Strassenbild’ (1980) van Georg Baselitz en ‚Race, Class, Sex’ (1992) van Mark Wallinger.

Nicolas Provost | Exodus > De Warande, Turnhout

Cultuurcentrum De Warande in Turnhout opent speciaal voor ons de deuren van de tentoonstelling ‘Exodus’ van videokunstenaar en filmmaker Nicolas Provost. In deze solotentoonstelling toont de kunstenaar enkel nieuw werk. Hij raakt hetzelfde thema aan in verschillende monumentale video-installaties. Het is een thema dat hem de laatste jaren bezig houdt, namelijk de spanning die er in ons tijdsgewricht hangt tussen het naderende einde van de industriële revolutie enerzijds en de nieuwe economische revolutie die op komst is anderzijds. Op dit moment bevinden we ons, volgens de kunstenaar, op een scharniermoment.

In de tentoonstelling krijg je als bezoeker de oneindige schoonheid van onze planeet te zien: prachtige beelden van het westen van de VS en indrukwekkende sterrenhemels. Maar tegelijk voel je de onderhuidse spanning.


Studiereis Düsseldorf

ZATERDAG 28 NOVEMBER 2015
Kunstsammlung NRW K20 & K21 & Kunstpalast

K21 – The Problem of God
Hoe gaan kunstenaars van onze tijd om met de grote verhalen en symbolen uit de christelijke traditie? Zelfs als ze er kritisch tegenover staan, is religie uit hun werk niet weg te denken.

De tentoonstelling met zo’n 120 werken van 33 hedendaagse kunstenaars documenteert hoe de christelijke picturale traditie zich heeft ontwikkeld als een universeel cultuurgoed in een seculiere context. De selectie van werken richt zich op de kunst van de afgelopen 25 jaar en omvat schilderijen, werken op papier, glas- en beeldhouwkunst, fotografie, video en film, en complexe, deels speciaal voor de tentoonstellingsruimte gemaakte, installaties.

Vele werken ontwikkelen een gedifferentieerde en diepe omgang met de complexe christelijke motieven, thema’s en onderwerpen. Via kritische reflectie transformeren ze het thema tot zowel nieuwe inhoud als esthetische contexten.

Deelnemende kunstenaars: Georges Adéagbo, Eija-Liisa Ahtila, Francis Alÿs, Francis Bacon, Michaël Borremans, Pavel Büchler, Andrea Büttner, Flavio de Carvalho, Paul Chan, Berlinde De Bruyckere, Tacita Dean, Andrew Esiebo, Harun Farocki, Katharina Fritsch, Douglas Gordon, Gary Hill, Emma Kay, Hubert Kiecol, Katarzyna Kozyra, Little Warsaw, Thomas Locher, Kris Martin, Aernout Mik, Boris Mikhailov, Santu Mofokeng, Hermann Nitsch, Robert Rauschenberg, Ad Reinhardt, Rosemberg Sandoval, James Turrell, Bill Viola, Paloma Varga Weisz, Danh Võ en Aby Warburg.

K20 – Agnes Martin, A Retrospective
Agnes Martin (1912-2004) is een Amerikaanse schilder die bekend is voor haar heldere, bijna monochrome doeken die vaak doorkruist worden met door de hand getrokken potloodlijnen. Ze behouden de romantische geest van Abstract Expressionisme en zijn een voorafbeelding van het minimalisme.

In het New York van de jaren 1950 en ’60 behoorde Agnes Martin tot een kleine, briljante en diverse gemeenschap van kunstenaars zoals Jasper Johns, Ellsworth Kelly en Robert Rauschenberg, die in Lower Manhattan een nieuwe naoorlogse Amerikaanse kunst creëerde. Maar Agnes Martin was in wezen ook een eenling. In 1967 verliet ze plots New York om rond te zwerven en stopte ze zeven jaar met het maken van kunst. Ze vestigde zich uiteindelijk in het afgelegen New Mexico. Ze hervatte het schilderen en haar groeiende reputatie nam het aura van een legende aan. Ze werd een inspiratiebron voor jongere (vrouwelijke) kunstenaars, van Eva Hesse (in de jaren zeventig) tot Ellen Gallagher (vandaag). Deze tentoonstelling was eerder te zien in Tate Modern en ontving er lovende kritieken.

Kunstpalast – Zurbarán. Meister der Details
Het Museum Kunstpalast wijdt voor het eerst in Duitsland een retrospectieve met 70 werken aan de Spaanse Barok schilder Francisco de Zurbarán (1598 – 1664). Zurbarán geldt naast Velázquez niet alleen als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de glorieuze Gouden Eeuw in Spanje, hij is ook een van de groten van de Europese schilderkunst.

Waardevolle bruiklenen van nooit eerder of zelden in de openbaarheid getoonde werken van onder meer de National Gallery in Londen, de Hispanic Society (New York) en de Alte Pinakothek in München maakt deze expo tot een bijzonder gebeuren. Er worden ook enkele van de zeldzame stillevens van zijn zeer getalenteerde zoon Juan de Zurbarán (1620-1649) gepresenteerd.

Zurbarán bracht het grootste deel van zijn leven door in Sevilla. Daar schilderde hij een groot aantal religieuze werken, maar ook enkele cycli gewijd aan verschillende monastieke gemeenschappen. In deze verstilde devotionele altaarstukken, evenals in zijn voorstellingen van vrouwelijke heiligen, zien we hem als een meester van het detail, die een subtiele synthese van realisme en mystiek weet te evoceren.


Studiereis CERAMIX – Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte

Zaterdag 12 december 2015
Bonnefantenmuseum (tot 31.01.2016)

CERAMIX

CERAMIX vertelt aan de hand van meer dan 250 kunstwerken het verhaal van de keramische kunst vanaf het begin van de vorige eeuw tot heden, met ruime aandacht voor de naoorlogse artistieke keramiek productie en hedendaagse kunst in Europa, Noord-Amerika en Azië. Er zijn kunstenaars geselecteerd die in uiteenlopende vormen het materiaal hebben gebruikt, van schilderijen en sculpturen tot installaties in gemengde techniek. De opstelling van de tentoonstelling is zowel chronologisch als thematisch en omvat ook een aantal monografische zalen die zijn ingericht in nauwe samenwerking met de kunstenaars in kwestie, onder wie Johan Creten en Klara Kristalova.

Het gaat om een eigenzinnige selectie, samengesteld door de gastconservatoren Camille Morineau en Lucia Pesapane, met werken van meer dan 100 kunstenaars waaronder Matisse, Rodin, Picasso, Thomas Schütte en Ai Weiwei. De gastconservatoren Camille Morineau en Lucia Pesapane werkten eerder al samen aan tentoonstellingen over Gerhard Richter, Roy Lichtenstein, Niki de Saint Phalle en elles@centrepompidou.

De première van deze tentoonstelling vindt plaats in Maastricht. In het voorjaar 2016 reist de tentoonstelling naar Parijs en Sèvres.

CERAMIX Maastricht

Bij een grote tentoonstelling als CERAMIX over keramiek kan de Maastrichtse keramische industrie, met de Sphinx, Société Céramique, MOSA en Astra, natuurlijk niet ontbreken. Het aardewerk van kunstenaar-ontwerpers als Edmond Bellefroid, Charles Vos, Johan Lint, Henri Breetvelt en Henri Verstijnen komen aan bod. Zij hebben voor de Maastrichtse fabrieken ontworpen, maar maakten er ook ‘kunstkeramiek’.

 


Lezing over de Biënnale van Venetië

door Hans Martens
Maandag 26 oktober 2015 om 19u
in KUNSTENCENTRUM NONA
Begijnenstraat 19-21, 2800 Mechelen
(= straatje tussen de Sint-Romboutskathedraal en de Vismarkt, aanbevolen Vinci-parking: Kathedraal > waar je ook het geïntegreerde kunstwerk van Sarah Vanagt kunt bewonderen op -1 en -2)

De lezing is toegankelijk voor iedereen en duurt ca. 90′
Het café van NONA is open vanaf 18u30 en ook na de lezing voor „nabespreking”
De toegang is voor iedereen gratis.
Reserveren hoeft niet, maar wij ontvangen wel graag een seintje als je komt (+ aantal personen)
abk@mechelen.be

chiharu-shiota-the-key-in-the-hand-venice-art-biennale-designboom-02

De Biënnale van Venetië is de spreekwoordelijke moeder aller biënnales. Naast de centrale tentoonstellingen in de Giardini en de Arsenale, spreiden de andere tentoonstellingslocaties zich als een lappendeken uit over de stad. In tal van palazzo’s, kerken, musea en kunstruimtes kan men zijn cultureel-artistieke honger stillen. Curator en publicist Okwui Enwezor stelt het programma van deze 56ste editie samen. Enwezor had voorheen al de leiding van Documenta Kassel 2002 en kunstmanifestaties in o.a. Zuid-Afrika, Parijs, Sevilla en Zuid-Korea. Vandaag leidt hij het Haus der Kunst in München. Met Enwezor mogen we ons verwachten aan een thematiek waarbij de globalisering in relatie tot de lokale roots centraal staat. Het is dan ook niet toevallig dat de keuze voor het Belgische paviljoen gevallen is op Vincent Meessen. Deze kunstenaar stelt onder meer vragen bij het koloniale verleden van België. In dit kader werken een tiental Afrikaanse kunstenaars mee aan de enscenering. Curator Katerina Gregos (bekend van Manifesta 9 te Genk en Newtopia in Mechelen en Brussel) legt de nadruk op de geschiedenis van België, onze artistieke erfenissen en onze relaties met Afrika.
Hans Martens, directeur van de Academie Mechelen, ging alvast kijken tijdens de previewdagen en brengt graag verslag uit van de vele manifestaties.
Info: T 015 282990 – abk@mechelen.be


CONTOUR 7

van 29 augustus t.e.m. 8 november 2015
open van donderdag tot zondag

CONTOUR_FACEBOOK-BANNER

Het startpunt van CONTOUR 7 bevindt zich in Academie Mechelen
CONTOUR 7, de Biënnale voor Bewegend Beeld, draagt de artistieke stempel van curator Nicola Setari die de Biënnale het motto Fooling Utopia meegaf. 
De Biënnale presenteert nieuw en bestaand werk van meer dan twintig nationale en internationale kunstenaars op zes locaties in de stad Mechelen: Academie Mechelen, Cultuurcentrum Mechelen, de Vlietenkelder, Stedelijk museum Hof van Busleyden, Kazerne Dossin en De Noker.
http://contour7.be/

Studiereis Biënnale Venetië

Tijdens de herfstvakantie van woensdag 4 t.e.m. zondag 8 november 2015. (VOLZET)

Venetië is niet enkel één van de meest romantische steden ter wereld, het is tevens een echt openluchtmuseum en thuishaven van internationale kunstmanifestaties. Prachtige historische gebouwen, de vele kanalen met hun gondels, de bijna talloze bruggen en het zachte klimaat maken de stad werkelijk onweerstaanbaar. De afwezigheid van auto’s is een echte verademing, de verplaatsingen gebeuren te voet of met de Vaporetti.

Het aantal architectonische meesterwerken in de stad is niet te tellen. Bekendst zijn uiteraard het Dogepaleis, het San Marcoplein en de Rialtobrug. Meesters van de Venetiaanse kunst, zoals Titiaan, Tintoretto en Veronese, kan je nog steeds bekijken in talloze kerken, de Gallerie dell’Accademia en het Museo Correr. Moderne en hedendaagse kunst is dan weer te zien in het Peggy Guggenheim Museum en in Palazzo Grassi en Punta della Dogana, waar de bijzondere verzameling hedendaagse kunst van de Franse zakentycoon François Pinault te bewonderen is.

Venetië is sinds 1895 de gedroomde locatie voor de internationale kunstbiënnale. De 56ste Esposizione Internazionale d’Arte – All the World’s Futures gaat door van 9 mei tot 22 november 2015. In meer dan veertig landenpaviljoens in de Giardini worden de beste kunstenaars van het moment getoond. Voor het Belgisch paviljoen werd Vincent Meessen uitgenodigd die op zijn beurt verschillende Afrikaanse kunstenaars uitnodigde. Naast de landenpaviljoens presenteert de curator Okwui Enwezor in onder andere het monumentale Arsenale een groepstentoonstelling met als titel’ All the World’s Futures’ waar o.a. ook werk te zien zal zijn van Belgische kunstenaars zoals Chantal Akerman, Marcel Broodthaers, Cartsen Höller en Ricardo Brey.


Studiereis: Amsterdam

Donderdag 8 oktober 2015
Van Gogh Museum – Hermitage – Stedelijk Museum

Van Gogh Museum
Met een nieuw entreegebouw aan het Museumplein gaat een langgekoesterde wens van het Van Gogh Museum in vervulling. Het spectaculaire ontwerp dat sinds 5 september geopend is, bestaat uit een transparant gebouw met technisch hoogstaande glasconstructie.

Munch: Van Gogh
In ‘Munch : Van Gogh’ staan de parallellen tussen twee iconische kunstenaars centraal. Hun visies op leven en kunst zijn nauw aan elkaar verwant, ondanks dat ze elkaar nooit hebben ontmoet. Hun werk is kleurrijk, intens, expressief en radicaal. Hun levens hebben opvallend veel raakvlakken. Vincent van Gogh (1853-1890) en de Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) worden dan ook niet voor niets vaak in één adem genoemd.
In de tentoonstelling wordt voor het eerst uitgebreid aandacht besteed aan de overeenkomsten tussen beide kunstenaars. Onder de meer dan honderd kunstwerken zijn diverse iconische topstukken en bijzondere bruiklenen die haast nooit worden uitgeleend, zoals De schreeuw, en Madonna van Edvard Munch en Sterrennacht boven de Rhône en Patience Escalier (‘De boer’) van Vincent van Gogh.
‘Munch : Van Gogh’ biedt de unieke kans om een belangrijk deel van het oeuvre van beide kunstenaars op één locatie te bewonderen.

Stedelijk Museum: Zero. Let us explore the stars
In de jaren 50 en 60 van de twintigste eeuw experimenteerde de kunstenaarsgroep ZERO met de meest innovatieve materialen en media. Na de zware oorlogsjaren wilden de aan dit internationale netwerk verbonden kunstenaars de kunst een nieuwe toekomst geven.
In 1962 was de eerste museale presentatie van ZERO te zien in het Stedelijk. In 1965 volgde een uitgebreidere tentoonstelling: Nul 1965, een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de beweging. Precies vijftig jaar daarna presenteert het Stedelijk opnieuw een overzichtstentoonstelling van deze radicale kunstenaarsgroep. ZERO – Let Us Explore the Stars maakt zichtbaar hoe de aan de beweging verbonden kunstenaars, waaronder Armando, Heinz Mack, Henk Peeters, Otto Piene, Jan Schoonhoven, Günther Uecker, Lucio Fontana, Yves Klein, Piero Manzoni, Jean Tinguely en Yayoi Kusama, de betekenis en vorm van de kunst blijvend hebben veranderd.

Tino Sehgal – A year at the Stedelijk
De efemere performances van de Duits/Engelse kunstenaar Tino Sehgal markeert het nieuwe directoraat van Beatrix Ruf. De tentoonstelling ontvouwt zich in 2015 in 12 delen, gedurende 12 maanden. Het Stedelijk Museum presenteert het live werk van deze radicale kunstenaar 365 dagen lang, van opening tot sluiting.

Hermitage Amsterdam: Hollanders van de Gouden Eeuw
In deze presentatie staan meer dan dertig groepsportretten uit de 17de eeuw centraal. De reusachtige schilderstukken afkomstig uit het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum worden aangevuld met andere schilderijen en objecten. Samen illustreren zij het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Dankzij een bijzonder samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum en de Hermitage Amsterdam worden deze meesterwerken de komende jaren zichtbaar voor een groot publiek.