2013-2014


REMAKE

Dag van de Academies
19 februari 2022 van 10 tot 17u

remake affiche

Op zaterdag 19 februari staan in heel Vlaanderen de Academies voor muziek, woord, dans en beeld weer in de kijker op de jaarlijkse ‘Dag van de Academies’. Ook de Academie, de Beiaardschool en het Conservatorium van Mechelen doen mee en nodigen je van harte uit op deze feestelijk dag.

Van 10u tot 17u ben je welkom in het Cultuurcentrum, het Conservatorium en de Academie voor expo, workshops, demonstraties, performances, voorstellingen en concerten.

In de gang op het gelijkvloers en op de eerste verdieping kan je werken zien uit verschillende ateliers die allemaal ingespeeld hebben op het thema van de Dag van de Academies RE-MAKE.

Academie > Gelijkvloers

Lok. 101 & 102‘Een re-enactment naar Hokusai, Jeff Wall en …’ (+18j)
Doorlopend workshop met Lien Boelen, Line Boogaerts, Ludwig Lemaire
Lok. 103Leerlingen aan het werk: Boetseren
Doorlopend demo met Bart Decq, Elleke Frijters, Athar Jaber
Lok. 105Handen afgieten in Alginaat (alle leeftijden)
Doorlopend workshop met Bart Decq, Elleke Frijters, Athar Jaber
Lok. 106Leerlingen aan het werk: Beeldhouwkunst
Lok. 107 & 108Leerlingen aan het werk: keramiek en potten draaien
Doorlopend demo Raku-oven (in de tuin) met Ingrid Degeest
Lok. 109Juul – luister en re-maak (alle leeftijden)
Doorlopend workshop met Sacha Eckes, Kaatje Derre, Willem Verheyden
Lok. 113XL-Drawing (alle leeftijden)
Doorlopend workshop met Lien Boelen, Line Boogaerts, Ludwig Lemaire
Lok. 114Leerlingen aan het werk: glaskunst
Demo’s met Isabelle Dethoor & Geoffrey De Beer

Academie > Eerste verdieping

Lok. 202FABIOLA – een re-make installatie van de Middelbare graad
Demo met Lieven Paelinck
Lok. 203De Foor – een installatie van de Middelbare graad
‘Instappen en voiture’ met Yorick Van de Walle & Jan Van Hoofstat
Lok. 204Joyride > op geanimeerde dieren – een green-key installatie voor iedereen
Demo en workshop met Valerie Baeyens
Lok. 206Eetbare Zeefdrukken
Demo en workshop met Isabella Vercauteren & Katrien Van Breedam
Lok. 207De Gedrochten Drukkerij & Lithografie
Demo en workshop met Lieven Paelinck & Petra Everaert
Lok. 214Kunstwerk in een Nieuw Jasje
Workshop met Sanne Scheers & Valentina Rossi
Lok. 216Huisverhalen
Workshop met Alexandra Jacquet

Academie > Tweede verdieping

Lok. 301One Minute Sculptures
Demo en workshop met Judith Herman & Els Dillen
Lok. 302Het Atelier op schaal 1:10
Demo van Rien Schellemans
Lok. 303Kadabra Fietsknie (surrealistisch samenspel/accordeonspel)
Workshop met Chloé Op De Beeck & Rien Schellemans
Lok. 304-305Leerlingen aan het werk: schilderen naar levend model
Demo met Herman Van Ingelgem
Lok. 306-308Leerlingen aan het werk: schilderen
Demo met Stefan Annerel
Lok. 309REMAKE- Monotypes
Workshop met Vévé Mazimpaka & Katrien Delcon
Lok. 312REMAKE Op Je Gezicht (de schmink-club)
Workshop met Karolien Hamers & Kornelia Bonnaerens

Magistraal

Kunstenaars van Studio Borgerstein in confrontatie
met leerlingen van de Academie Mechelen

16 oktober – 23 december 2021

De Academie Mechelen werkt al 4 jaar samen met de Studio Borgerstein, een artistieke werkplek voor beeldende kunstenaars onder de vleugels van Borgerstein, de sociale onderneming in Sint-Katelijne-Waver die actief is op de domeinen zorg voor personen met een beperking, ouderenzorg en sociale tewerkstelling. Docent Sacha Eckes reikt de kunstenaars van de Studio nieuwe technieken en thema’s aan. Men krijgt er les op maat, zodat de kunstenaars hun persoonlijk parcours verder kunnen ontplooien.

In de tentoonstelling ‘Magistraal’ is een reeks interpretaties van de Mona Lisa te zien. Daarnaast werd elke Studio Borgerstein kunstenaar gekoppeld aan een bekend kunstwerk dat aanleunt bij zijn of haar visie en stijl. Verder lieten de kunstenaars van Studio Borgerstein zich inspireren door het keramische werk van Zweedse kunstenaar Joakim Ojanen.
De resultaten zijn zonder meer Magistraal.

Leerlingen van de ateliers in de Academie worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van Studio Borgerstein. De werken die de leerlingen maken worden tijdens de tentoonstelling verder op organische wijze toegevoegd. Het wordt dus een dynamische en steeds groeiende tentoonstelling die zeker meermaals bezocht kan worden.

Studio Borgerstein nodigde, in het kader van haar tienjarig bestaan, curator Pierre Muylle uit om een tentoonstelling te maken in het Cultuurcentrum. Onder de titel ‘Het Nieuwe Geniaal‘ gaat werk van een aantal kunstenaars van Studio Borgerstein een dialoog aan met het werk van kunstenaars van andere Belgische en buitenlandse ateliers en een aantal hedendaagse kunstenaars.

‘Magistraal ‘vindt op deze manier ook aansluiting bij het thema van ‘Het Nieuwe Geniaal’. De werken die worden tentoongesteld, vinden hun oorsprong niet in het verstandelijke, maar in de verbeelding. Verbeelding die niet door het rationele denken wordt afgeremd, maar uit het intuïtieve en het tastbare voortkomt.

MAGISTRAAL

Kunstenaars van Studio Borgerstein in confrontatie
met leerlingen van de Academie Mechelen

Werken van: 

CARLO BUYCK, CLEMENT CRETOIR, FRANCIS VERSCHUREN, FRANCOIS OSTE, GEORG VERSTREPEN, HANS CORTEBEECK, INGE VAN ROMPAEY, JEAN DILLEN, JEF CLOOSTERMANS, LUC VAN MUYLDER, MONICA LAROCHE, NATHALIE LANNOO, PALMER NUYTTENS, ROZETTE GOOVAERTS, SONNY PEREZ, STIJN MICHIELS, SVEN LANGHMANS, SYLVAIN SERNEELS, WYTZE HINGST, YVONNE BACKS

16 oktober – 23 december 2021

Tijdens de openingsuren van de Academie
(gesloten op vrijdag)

Academie Mechelen
Minderbroedersgang 5, 
2800 Mechelen
abk@mechelen.be

www.academiemechelen.be 

PUBLICATIE STUDIO BORGERSTEIN

STUDIO BORGERSTEIN is een artistieke werkplek voor beeldend kunstenaars onder de vleugels van Borgerstein vzw. Ze biedt mensen met een verstandelijke beperking en een artistieke gave een platform om eigen werk te creëren.

STUDIO BORGERSTEIN  ondersteunt de kunstenaars met een professionele werkomgeving, individuele begeleiding en door hun werk naar buiten te brengen. De kunstenaars krijgen op die manier de waardering die ze verdienen.

De Academie Mechelen ondersteunt in een alliantie met Studio Borgerstein het Atelier met de know-how en inzet van leerkracht Sacha Eckes.

Ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan stelt men werk tentoon in de expo MAGISTRAAL in de Academie en de expo HET NIEUWE GENIAAL in het Cultuurcentrum.

Er verscheen ook deze prachtige nieuwe PUBLICATIE met werken van 24 kunstenaars uit Studio Borgerstein. Met jouw aankoop steun je de werking. Het lijkt ons ook het ideale KERSTCADEAU voor jezelf of jouw geliefden.
TE KOOP OP HET SECRETARIAAT
€ 25


Art & Film #02: Ik schilder met schilders

Een documentaire van Jacques Servaes (B 2019, 75′) over en in aanwezigheid van Adriaan Raemdonck.

Maandag 25 oktober om 20.30u

In aanwezigheid van Adriaan Raemdonck en regisseur Jacques Servaes. ALLE INFO, TRAILER & PERSARTIKELS HIER!

(ONLINE tickets via www.filmhuismechelen.be  >
Ook tickets aan de kassa 5 €)

Ikschildermetschilders_AdriaanRaemdonck_Jan_Mulder_MED

In 1968 opent Adriaan Raemdonck in Antwerpen in een ontwijde kapel zijn Galerie De Zwarte Panter. Meer dan vijftig jaar later is die galerie nog altijd alive and kicking – een prestatie op zich in een kunstwereld waarin trends, modes en hypes soms even snel komen als ze verdwijnen.
De Zwarte Panter is dan ook geen galerie als een andere: de ligging en uitstraling maken dat Jan en alleman er makkelijk kan binnenwandelen, en galerist Raemdonck heeft het tot zijn levensopdracht gemaakt kunst voor iedereen toegankelijk te maken – niet alleen iets voor de elite of de ons-kent-ons-incrowd.
Bovendien beperkt hij zich niet tot exposities van beeldende kunst, maar organiseert hij even vaak boekvoorstellingen, concerten en films, waardoor De Zwarte Panter misschien meer Raemdonck privé-cultureel centrum is dan een galerie.
Wat ook opvalt: Raemdonck houdt al een halve eeuw – vaak tegen de trend in – koppig vast aan figuratieve kunst.
In ‘Ik Schilder Met Schilders’ wordt Raemdonck via gesprekken met vrienden, kunstenaars en bewonderaars – Jan Decleir, Anne-Mie Van Kerckhoven, Tom Barman, Fred Bervoets, Tom Liekens en Jan Mulder, om er maar enkele te noemen – geconfronteerd met de impact en de nalatenschap van 50 jaar Zwarte Panter. De knappe soundtrack is van Bert Joris.

IK SCHILDER MET SCHILDERS
In aanwezigheid van Adriaan Raemdonck.
Filmhuis, Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen

(ONLINE tickets via www.filmhuismechelen.be  > Ook tickets aan de kassa 5 €)

Anton Cotteleer is Laureaat van de Prijs voor Beeldhouwkunst van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert 2014.

Cotteleer_IMG_1656
Anton Cotteleer

Eervolle vermelding voor Renato Nicolodi.

Renato Nicolodi
Renato Nicolodi

Sculpturen van 15 geselecteerde kunstenaars tot en met 1 juni 2014 tentoongesteld in De Garage, Mechelen.

De Tweejaarlijkse Grote Prijs Ernest Albert, genoemd naar en georganiseerd ter nagedachtenis van deze begenadigde kunstschilder en voormalig directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen, én mogelijk gemaakt door een aanzienlijk legaat van zijn weduwe Mevrouw Marcelle Breugelmans, kent al een lange traditie, maar is dit jaar toe aan de 2de editie “nieuwe stijl”.

Met een aangepast reglement en een nieuwe en breed gedragen dynamiek binnen het Comité Ernest Albert, was de Grote Prijs Ernest Albert, voorbehouden voor de discipline Schilderkunst, twee jaar geleden een zeer groot succes! Voor de huidige editie – voorbehouden voor de discipline Beeldhouwkunst – werd verder gewerkt op hetzelfde élan. Opnieuw met groot succes. En dit zowel op het vlak van het aantal inzendingen, als de kwaliteit van de uiteindelijke selectie.

Met 7500 euro voor de laureaat is de “Prijs voor Beeldhouwkunst van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert” één van de belangrijkste kunstprijzen in België. De kunstprijs staat open voor alle professionele beeldende kunstenaars die geboren, woonachtig, gestudeerd hebben of werken in België.

Een jury samengesteld uit Sofie Muller, Mariette Teugels, Marc Bourgeois, Bart’d Eyckermans en Koen Leemans, onder het voorzitterschap van Hans Martens, directeur van de Academie, beoordeelde meer dan 70 inzendingen. Na een ernstige deliberatie in een eerste juryronde werden uiteindelijk 15 kunstenaars uitgenodigd om hun werk tentoon te stellen in De Garage, Ruimte voor Actuele Kunst te Mechelen.

Het aantal geselecteerden duidt al op de bijzondere kwaliteit die bij de deelnemers aanwezig was. De jury hield ook rekening met de specifieke situatie van De Garage. Door de verbouwing en nieuwbouw van Figurentheater De Maan is de tentoonstellingsruimte tijdelijk beperkt in volume. Het was dan ook geen sinecure om de diverse werken bij elkaar te brengen. Dit had ook voor gevolg dat kunstenaars met te expansieve voorstellen (zoals ruimtevullende installaties of in situ-werken), helaas niet weerhouden konden worden.

Bij de selectie werd ook rekening gehouden met de wens van de gulle schenkster van de prijs Ernest Albert dat de werken (bij voorkeur) figuratief moeten zijn. De jury heeft hier echter ook de vrijheid genomen om dit (door sommigen gecontesteerde begrip) ruim te interpreteren en ook “concrete” beeldhouwkunst als figuratief te beschouwen.

De uiteindelijke selectie van 15 kunstenaars toont boeiende en diverse benaderingen van beeldhouwkunst. De kunstenaars vertegenwoordigen bovendien verschillende generaties: gaande van een oudere generatie met reeds een bijzondere staat van dienst zoals Paul Gees, Luk Van Soom en Ludwig Vandevelde tot prille dertigers zoals Athar Jaber, Maria Kley en Takahiro Kudo. Die laatste drie geven zelfs ook nog een internationaal karakter aan deze wedstrijd. Samen met Caroline Coolen, Anton Cotteleer, Bart Decq, Maen Florin, Bruno Hardt, Renato Nicolodi, Guy Timmerman, John Van Oers en Robin Vermeersch bieden zij een bijzondere staalkaart van de hedendaagse beeldhouwkunst in Vlaanderen.

Waar de ene kunstenaar verder werkt op de lange traditie van het monumentale beeld in hout, marmer of kunststof, experimenteert de andere kunstenaar met onconventionele materialen zoals bevroren melk (het werk van Kudo) of polyurethaanschuim (het werk van Maria Kley). En naast de immer inspirerende menselijke figuur (Vandevelde, Florin, Van Soom, Coolen, Jaber, Cotteleer, Hardt), vormen ook architecturale elementen een interessant uitgangspunt (bijvoorbeeld bij de werken van Nicolodi, Van Oers, Decq en Gees).

De diversiteit is zeer typerend voor de hybride wereld waarin we leven. Traditie en verleden gaan vaak hand in hand met vernieuwing en toekomst. Binnen een dergelijk uitgebreid pallet is het dan ook aan de toeschouwer om autonome keuzes te maken. Ieder kunstwerk, ieder beeldhouwwerk nodigt u telkens opnieuw uit om bevraagd te worden, aandachtig bekeken te worden, voelen met de ogen, verwerking met de geest en associaties in gang te zetten met het eigen artistieke en intermenselijke referentiekader.

Voor de uiteindelijke keuze van een laureaat heeft de jury niet enkel gekeken naar de werken die in de tentoonstelling te zien zijn, maar heeft men ook rekening gehouden met de ingediende portfolio en het parcours dat de kunstenaars reeds hebben afgelegd en de plaats die ze innemen in het hedendaagse kunstenveld. Uiteindelijk is de jury na een boeiende discussie en het afwegen van verscheidene criteria tot een unaniem besluit gekomen.

Laureaat van de Prijs voor Beeldhouwkunst van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert 2014, en winnaar van een bedrag van 7500 euro is Anton Cotteleer.

Anton Cotteleer (°1974, Kapellen – leeft en werkt in Kalmthout) studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, werd in 2000 laureaat van het HISK – Hoger Instituut voor Schone Kunsten en wordt gerepresenteerd door galerie mariondecannière, Antwerpen.

Het werk van de laureat kon de jury al sterk boeien in de eerste ronde en bevestigde wanneer men het ook in de tentoonstellingsruimte ontdekte. Bij Anton Cotteleer gaan het klassieke en het hedendaagse een verrijkend huwelijk aan. Antieke beeldhouwkunst uit diverse periodes schemert door in het beeldenvocabularium van deze kunstenaar. Maar de uiteindelijke configuratie is het resultaat van een bevlogen verbeelding (waar soms letterlijk en figuurlijk ‘een hoek af is’) en een groot gevoel voor materialen en picturaliteit. Anton Cotteleer combineert menselijke en dierlijke vormen met dagelijkse objecten zoals een tafel, een krukje of een deken. De vilten poederachtige huid van de sculpturen is van een geraffineerde schoonheid en geeft de beelden een tijdloos en monumentaal karakter.

Gelet op de eerder aangehaalde hoge kwaliteit van de inzendingen, heeft de jury, naast de eerste prijs, ook een eervolle vermelding toegekend aan Renato Nicolodi.

Renato Nicolodi (°1980, Anderlecht – Leeft en werkt in Borchtlombeek) studeerde Beeldende Kunsten aan Sint-Lukas Brussel en de Accademia di belli Arti di Roma, werd in 2007 laureaat van het HISK – Hoger Instituut voor Schone Kunsten en wordt gerepresenteerd door Galerie Van De Weghe, Antwerpen en Galerie Ron Mandos, Amsterdam.

Er is slechts één werk van hem opgenomen in de tentoonstelling, maar in zijn eenvoud overtuigt het onmiddellijk. Monumentaliteit is het trefwoord dat het best past bij dit werk. Renato Nicolodi staat ook bekend voor de uitvoering van zijn werk op architecturale schaal en dit zowel in binnen- als buitenland. Zijn constructies zijn monumenten voor de herinnering en refereren zowel aan het antieke verleden, als aan een toekomstig science fiction.

In De Garage kan de bezoeker zelf de catalogus samenstellen. Van iedere geselecteerde kunstenaar werd een postkaart gedrukt. Samen met de uitnodigingskaart en een zaaltekst vormen die postkaarten de catalogus bij de tentoonstelling.

www.mechelen.be – www.academiemechelen.be – www.cultuurcentrummechelen.be
volg ons op Facebook : https://www.facebook.com/ernest.albert.14


Kröller-Müller museum

Dinsdag 24 juni 2014
Het Nationale Park de Hoge Veluwe

VERTREK: 7u45 Rode-Kruisplein (McDonalds) in Mechelen / 8u00 Carpoolparking E-19 in Kontich
TERUG: we vertrekken terug uit Otterlo om 17u15 / Terug in Kontich/Mechelen omstreeks 19u30/20u

Het Kröller-Müller Museum ligt midden in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het natuurpark beslaat 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen én het leefgebied van herten, moeflons en wilde zwijnen. Er is naast het Museum een bezoekerscentrum waar, een ondergronds museum over alles wat onder de grond leeft en geleefd heeft. Combineer uw bezoek aan het Kröller-Müller Museum met een picknick, wandeling naar het bezoekerscentrum of een fietstocht op de huurfietsen en geniet van de ruimte en stilte op de Hoge Veluwe!

Het Kröller-Müller Museum
Het museum is vernoemd naar Helene Kröller-Müller, die, geadviseerd door kunstpedagoog H.P. Bremmer, een groot deel van de collectie bijeenbracht. Het museum is in opdracht van de Kröllers ontworpen door de Belgische architect Henry Van de Velde. Het is in 1938 geopend. Het gebouw is tegenwoordig eigendom van de Staat, die het in 1977 liet uitbreiden met onder meer expositiezalen, depots en een nieuwe entree, naar ontwerp van architect Wim Quist. Het museum herbergt een wereldberoemde collectie schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh. Daarnaast is er een rijke collectie moderne (Ensor, Picasso, Brancusi, Mondriaan,…) en hedendaagse kunst waaronder ruim 400 werken (internationale avant-garde uit de jaren ’60 tot heden) uit de voormalige collectie Visser, waaronder werken van Anselm Kiefer, Richard Long en Ellsworth Kelly.

De beeldentuin
De bijzondere omgeving van het museum roept bij directeur A.M. Hammacher het verlangen op om ook buiten te exposeren. In 1961 opent de beeldentuin met werken van onder andere Rodin, Moore en Hepworth. Grasvelden zijn ingericht alsof het museumzalen zijn en er is zorgvuldig gezocht naar relaties tussen de beelden onderling en tussen de beelden en de natuurlijke omgeving. In 1964 wordt in de beeldentuin een paviljoen herbouwd van architect Gerrit Rietveld. Het gebouwtje dat Rietveld in 1955 ontwierp voor een openluchttentoonstelling in Arnhem, is speciaal bedoeld voor het buiten exposeren van beelden. AAan het eind van de jaren zestig doen begrippen als beweging, verandering hun intrede in de beeldende kunst. De omgeving van het kunstwerk gaat bij veel kunstenaars al in de ideefase een belangrijke rol spelen. Om deze kunstenaars (waaronder Finlay, Christo en Serra) letterlijk en figuurlijk ruimte te geven, wordt de beeldentuin tweemaal uitgebreid met stukken boslandschap. De kunstwerken bevinden zich verspreid over het gehele terrein; de één duidelijk zichtbaar, de ander afgelegen in een uithoek of verscholen tussen de rododendrons. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met hun plaats in de beeldentuin. In 1974 opende de toenmalige prinses Beatrix één van de beroemdste werken in de beeldentuin: Jardin d’émail van Jean Dubuffet.

Tijdelijke tentoonstelling: Seurat.
Meester van het Pointillisme Georges Seurat (Parijs 1859-1891) is de grondlegger van het neo-impressionisme. Met zijn uit ontelbare gestippelde – gepointilleerde – verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn grote aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën ontwikkelt hij een nieuwe esthetiek. Seurat overlijdt al op de leeftijd van 31 jaar en maakt in zijn korte carrière maar zo’n 50 schilderijen. Met bruiklenen van musea en particulieren van over de hele wereld brengt het museum 23 van zijn schilderijen en 24 tekeningen bij elkaar. Het is de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Zelfs Le Cirque, topstuk uit Musée d’Orsay, komt naar Otterlo.


Londen

vrijdag 17 tot en met zondag 19 oktober 2014

Voor deze studiereis neemt de academie u mee naar de hedendaagse kunstscene van Swinging London. Tijdens onze studiereis bezoeken we o.a. de jaarlijkse beurs voor moderne en hedendaagse kunst FRIEZE LONDON 2014.

Londen is de laatste jaren echter ook uitgegroeid tot een onmisbare hub voor enkele van ‘s werelds grootste kunstgaleries zoals Gagosian, White Cube, Hauser & Wirth , Lisson en David Zwirner Gallery. Daarnaast zijn er tal van kleinere onafhankelijke galleries die de nieuwste trends in huis hebben.

We bezoeken natuurlijk de Tate Modern waar op dat moment de veel geprezen retrospectieve van de non-conformistische kunstenaar Sigmar Polke te zien is. Deze kunstenaar is naast Gerhard Richter een van de sleutelfiguren van de Duitse na-oorlogse generatie. Deze tentoonstelling brengt voor de eerste maal het hele spectrum van zijn oevre samen. Niet alleen schilderijen, tekeningen, foto’s, films en beeldhouwkunst komen aan bod, maar ook notitieboekjes, dia-projecties en fotokopies.

Ook in de kunsthalachtige Serpentine (met tijdelijk paviljoen ontworpen door Smijan Radic) en Whitechapel Gallery (retrospectieve Richard Tuttle) zijn er steeds boeiende tentoonstellingen. Saatchi Gallery staat dan weer bekend als het private museum van één van de grootste en beruchtste kunstverzamelaars van onze tijd, Charles Saatchi. Of je kan kiezen voor de onovertroffen permanente collecties oude meesters in de National Gallery of Tate Britain, of de schatten van het Britisch Museum?

We eindigen onze reis in de Royal Academy waar de eerste grote retrospectieve tentoonstelling op Britse bodem te zien is van Anselm Kiefer.


The Visit

Cursisten van het Multidisciplinair Atelier
Groepstentoonstelling in het kader van D-ART Dijlefeesten Kunstroute

the visit uitnodiging

Met: Freddy Algoet, Roger Bertels, Evelien Boden, Dirk Cousserier, Cecilia Croonen, Bart De Busser, Els Dethier, Johan Elst, Lut Gillis, Carine Jacobs, France LeJeune, Griet Leroy, Katrien Nijs, Serge Piessens, Eline ‘t Sant, Chris Van Praet, Mark Vanbinst, Eric Vandamme. In het leegstaand pand aan de Zoutwerf 14 wordt werk getoond uit het Multidisciplinair Atelier van de Academie van Mechelen. Verschillende media komen aan bod: schilderkunst, installaties, fotografie, video, beeldhouwkunst, textiel, collage,… Achttien kunstenaars tonen het resultaat van recent artistiek onderzoek en trachten in de presentatie een dialoog aan te gaan met de architecturale omgeving van de voormalige woning.

Academie Mechelen op verplaatsing @ Zoutwerf 14, 2800 Mechelen http://www.d.art-mechelen.be/academie-mechelen-2014

 


Eindejaarstentoonstelling 2014

Eindejaarstentoonstelling van de laatstejaarsstudenten van de Hogere- en Specialisatiegraad (alle disciplines) van de Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen.

Met werken van:

Angela van den Broek – Chris De Laet – Christiane Verstraeten – Claire Hombroux – Dirk Van Massenhove – Ekaterini Kaloudis – Elly Kennes – Frie Flamand – Geert Uytgeert – Gina Lagrou – Guy Steenackers – Hermina Vandievel – Jean Van de Weghe – Jovita Grybauskaite – Kim Bertoe – Kris Warné – Linda van den Broeck – Ludo Van den Abeele – Marc Fierens – Marc Macq – Marijke Goovaerts – Marilou Vandam – Maryse Krutwage – Nathalie Rijckoort – Nelly Vandevelde – Patrick Moermans – Patrick Teck – Pol Spelmans – Renate Liesenborgs – Sonja Sermeus – Tanja Gordts – Vanessa Michiels – Walter De Bel – Willy Goossens – Yvette Schrauwen

Naar jaarlijkse traditie pakt de academie op het einde van het schooljaar graag uit met het werk van de afstudeerders van de hogere- en specialisatiegraad.

Tijdens deze tentoonstelling in de voormalige Minderbroederskerk van het Cultuurcentrum en in de Academie kan je het werk bewonderen van vijfendertig leerlingen (jong en minder jong) uit de ateliers schilderen, tekenen, vrije grafiek, toegepaste grafiek en illustratie, beeldhouwen, keramiek, textiel en monumentale kunsten. Bovendien kan je van vrijdag tot zondag een kijkje nemen in alle ateliers (inclusief de lagere en middelbare graad) en kan je informatie krijgen over of inschrijven voor het volgende academiejaar.

Kunst staat centraal in een academie voor beeldende kunsten. Dat is een evidentie. Maar een academie moet meer zijn dan enkel het beoefenen van kunst. Het is de betrachting dat de leerlingen (en leerkrachten) via de kunstbeoefening én cultuureducatie gepassioneerde kunst- en cultuurparticipanten worden. Het bijbrengen van techniek en vaardigheden is belangrijk, maar dit is geen finaliteit op zich. Inzicht in kunst, en in extensie inzicht in het (cultuur)leven, is een belangrijke doelstelling. Aan de academie trachten we kinderen, jongeren en volwassenen via zinvolle activiteiten te begeleiden tot geëmancipeerde, vrije en kritische mensen.

De academie is misschien ook iets voor jou ?

Praktische informatie:
Opening op donderdag 19 juni 2014 om 19 uur
in het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

De tentoonstelling en de open ateliers zijn te bezichtigen van vrijdag 20 juni tot en met zondag 22 juni 2014, telkens van 10 tot 17 uur – de toegang is gratis.

Werken uit het Atelier Keramiek worden ook tentoongesteld in Natuurpunt, Coxiestraat 11, Mechelen.
Werk van Kim Bertoe is ook te zien in de tuin van het Ondernemershuis, Kan. De Deckerstraat 20a, Mechelen.
Werk van Tanja Gordts is ook te zien in het ‘t Vlietje 25, Mechelen

Werken uit het Multidisciplinair Atelier kan je zien tijdens D.ART Dijlefeesten Kunstroute in een leegstaand pand op de Zoutwerf 14, Mechelen van woensdagavond 25 juni tot en met zondag 29 juni 2014 (zie ook: HYPERLINK “http://www.d.art-mechelen.be” http://www.d.art-mechelen.be )

2014-eindjaar


Studiereis Quadriennale Düsseldorf

donderdag 29 mei & vrijdag 30 mei 2014

Iedere vier jaar heeft in Düsseldorf de Quadriënnale plaats, een groots festival van hedendaagse beeldende kunst waaraan alle musea en galeries deelnemen. De tentoonstellingen van de Quadriënnale zijn in 2014 opgebouwd rond het thema Über das Morgen hinaus / Beyond Tomorrow.
Het programma is zo intens en de locaties zo bijzonder dat we er graag een 2-daagse van maken. Met een groep van maximaal 50 deelnemers, met allen een passie voor kunst, reis je met de autocar ook langs interessante plaatsen buiten Düsseldorf (zoals het weergaloze Insel Hombroich en de Langen Foundation). Je hoeft je geen zorgen te maken over parkeerplaatsen en dagindeling. Vooraf en tijdens de reis ontvang je alle nuttige informatie over de tentoonstellingen en kunstenaars.
We overnachten en ontbijten in het 4-sterren NH Düsseldorf City hotel. En van de reisbegeleiders krijg je gouden tips over de plaats waar je de lekkerste Eisbein mit Sauerkraut kunt eten!


Studiereis New York

6 mei tot 12 mei 2014

“If I can make it there, i’ll make it anywhere. It’s up to you New York, New York” (Frank Sinatra).

Weinig andere steden spreken zo tot de verbeelding als New York, The Big Apple.
In geen enkele andere stad zijn er zoveel kunstgalerijen en musea als in New York. Sommige bronnen zeggen zelfs dat er momenteel meer hedendaagse kunstenaars leven in New York dan dat er inwoners waren in Florence ten tijde van Michelangelo. Om maar te zeggen: wie met (hedendaagse) kunst begaan is moet New York beleefd hebben.
De Academie Mechelen neemt je mee op een echte KUNST-TRIP. De traditionele toeristische plekjes laten we links liggen. We stellen eerder een programma voor waarbij je bijna voltijds in musea en kunstgalerijen vertoeft. Tijdens ons verblijf nemen we je ook mee naar de Frieze Art Faire New York, één van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld. Je reist samen met een groep gepassioneerde kunstliefhebbers. De reisleiders geven jou interessante tips over tentoonstellingen, maar ook over restaurants en shopping.

PROGRAMMA (suggestie > de deelnemers zijn niet verplicht dit programma te volgen)

Dag 1: dinsdag
Ochtendvlucht (vertrek ca. 10u) met Brussels Airlines van Brussel naar New York JFK (aankomst ca. 13u plaatselijke tijd). Transfer naar het hotel in SoHo en verkenning van de buurt (Lower East Side, China Town, Little Italy).
Dag 2: woensdag
Museum of Modern Art (MoMA) en de galerijen in Midtown (o.a. 57th Street)
Dag 3:donderdag
Guggenheim Museum & Metropolitan Museum of Art + Nocturne in het New Museum
Dag 4: vrijdag
Frieze Art Faire op Randall’s Island (in de East River) + Nocturne in het Whitney Museum of American Art
Dag 5: zaterdag
Bezoek aan de galerijen in Chelsea en The High Line + MoMA PS1 (Queens) of Brooklyn Museum
Dag 6: zondag
Shopping en inpakken. Transfer naar JFK airport. Namiddagvlucht (ca. 17u) met Brussels Airlines van New York naar Brussel
Dag 7: maandag
Aankomst in Brussels Airport rond 7u plaatselijke tijd

Download hier de volledige reisbrochure (PDF).


Lezing:  Keramiek ontmoet Architectuur

Trees De Mits ontmoet Wim Cuyvers
Lezing en gesprek / moderator Hans Martens

donderdag 3 april 2014 om 19u30
Academie Mechelen / Cultuurcentrum
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

Trees De Mits (°1951) studeerde en werkte in Sint Lucas Beeldende Kunst Gent.
Als docente Keramiek leidde ze honderden studenten op.
Het werk van Trees De Mits is een steeds groeiend laboratorium van ruimtelijke elementen en digitale beelden. Nu eens zijn ze rudimentair en nauwelijks te duiden, dan weer herkenbaar. Ze ontstaan vanuit een welbepaald concept waarbinnen het intuïtieve en het proces van het maken richting geven aan het oeuvre. Zonder hiërarchie vullen de beelden elkaar aan als een vage herinnering of een duidelijk verslag. Reizen en werkperiodes als ‘artist in residence’ zijn niet weg te denken uit haar parcours en beïnvloeden meer en meer het werk. In haar lezing zal ze het onder meer hebben over architectuur als ruimte en het (ambulante) atelier als mentale werkplaats.

Als architect is Wim Cuyvers (°1958, Hasselt – leeft in de Franse Jura, werkt overal) voor zijn ontwerpen op zoek naar wat met een veel te groot woord de meest ‘existentiële’ ruimte wordt genoemd – een ruimte die bevraagt, die voor een verhoogde graad van confrontatie of concentratie zorgt, die enkel aan de hand van een reeks tegendelen kan worden gedefinieerd: niet geprivatiseerd, niet particulier, niet economisch, niet opgeëist en niet gecontroleerd.
Vaak ontstaat controverse rond zijn werk. Toch zoekt hij die niet. Hij stelt wel met aandrang fundamentele en dus lastige vragen. Bovendien maakt hij geen onderscheid tussen zijn architectuur, teksten of beeldende kunst. “Als zij haar middelen inperkt, knipt architectuur zichzelf de vleugels af. Architectuur gaat niet enkel over gebouwen neerzetten, maar over denken. Architectuur moet existentiële ruimtes maken in plaats van functionele.”

 


 Tentoonstelling: ANNEX#10@Natuurpunt

Natuurpunt

Met het werk van Myriam Selleslagh, Carine Van Hee en Leen Van Landeghem.
Tot en met 28 maart 2014
maandag-vrijdag van 10u-17u
Vrije toegang
Coxiestraat 11, Mechelen


Studiereis Amsterdam

Donderdag 20 maart 2014

Rijksmuseum
Het Rijksmuseum Amsterdam is het grootste en belangrijkste museum van Nederland en biedt in zijn ruim 200 zalen een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis

Stedelijk Museum
In het vernieuwde museumgebouw is nu meer ruimte dan ooit voor de beroemde collectie en tentoonstellingen.

Tentoonstelling: Jeff Wall “Tableaux, Pictures, Photographs 1996 – 2013”
Een bijzondere selectie uit het werk van de Canadese fotograaf Jeff Wall (Vancouver, 1946). De tentoonstelling concentreert zich op Walls werk vanaf 1996, met zowel recent kleurenwerk als zwart-wit foto’s.

Van Gogh Museum
Een bezoek aan het Van Gogh Museum is een unieke ervaring. Nergens ter wereld is het mogelijk om zoveel schilderijen van Vincent van Gogh bij elkaar te zien.

Tentoonstelling: Félix Vallotton: “Het vuur onder het ijs”
De Frans-Zwitserse kunstenaar Félix Vallotton (1865-1925) behoorde in de jaren ’90 van de 19de eeuw tot de kunstenaarsgroep Les Nabis (‘de profeten’). Deze kring van jonge avant-garde kunstenaars sloeg een nieuwe weg in naar een sterk decoratieve kunst, beïnvloed door het werk van Gauguin en Japanse prenten.


Tentoonstelling – 360°

Videotentoonstelling door de jongeren van de Middelbare Graad.
De tentoonstelling loopt van 22 februari tot 25 maart 2014 in de inkomhal van de Academie.
360°


Tentoonstelling – ANNEX#9@Natuurpunt

The Tokyo Project
Met het werk van Nancy Van Beersel
De tentoonstelling loopt tot en met 10 januari 2014
Vrije toegang maandag-vrijdag van 10u-17u
Coxiestraat 11, Mechelen


Wedstrijd – Kleine prijs Ernest Albert 2013 voor Tekenkunst

Na beraadslaging kende de jury unaniem de eerste prijs toe aan Dominique Ostyn. De jury kende ook een eervolle vermelding toe aan Greet Gemis en Chris Vanderstraeten.


Wedstrijd – Voordrachtwedstrijd Dr. De Gruyter

Walter Heijlen ontwerpt nieuw Stadsjuweel voor Voordrachtwedstrijd Dr. De Gruyter in Mechelen.

De Dr. De Gruyter-wedstrijd is een voordrachtwedstrijd voor jongeren van 8 tot 17 jaar. Voor de wedstrijd moet je, uit het hoofd, twee teksten voordragen, een gedicht en een proza. De teksten mogen samen niet langer dan 5 minuten duren. Een jury beoordeelt de kandidaten op uitspraak (dictie), intonatie, mimiek en globale indruk. De deelnemers worden onderverdeeld in 3 categorieën volgens leeftijd. In elke categorie worden de jongens en de meisjes in aparte groepen verdeeld.

Deze voordrachtwedstrijd heeft er al een lange en rijke geschiedenis op zitten. Onder de Mechelse laureaten van de afgelopen jaren zien we heel wat bekende radio- en tv-gezichten zoals acteurs Clara en Jelle Cleymans, Thomas Vanderveken (VRT-tv en Klara), Vanessa Van Hove (Radio 2), Jan Van Langendonck (Radio 1) en weerman Frank Deboosere.

Vorig jaar won Emma Verlinden voor de derde keer het Stadsjuweel en mocht ze de wisselbeker definitief mee naar huis nemen.
In de zoektocht naar een nieuwe wisselbeker schakelde de stad Mechelen haar Academie in en kwam men uiteindelijk terecht bij het ontwerp van Walter Heijlen.

Walter Heijlen (°1954 te Düsseldorf, woont in Leest) is sinds 2003 een leerling aan de Academie Mechelen.Hij volgde er de cursussen Tekenkunst bij Marit Rombouts en Bob Van Gestel. Momenteel studeert hij Beeldhouwkunst bij Bart Decq.

Het werk ‘Trofee’ is een vrije vormassociatie waarin men zowel een menselijk figuur als natuurelementen in kan herkennen. De maker was vooral op zoek naar dynamiek en beweging en dit zowel vanuit een plastische als wetenschappelijke attitude.
De Dr. De Gruyter-wedstrijd geniet de steun van de stad Mechelen en de verschillende toneelverbonden.


Studiereis – Geel & Rotterdam

Donderdag 19 december 2013

Middle Gate Geel ’13

Dat Jan Hoet nog altijd een gedreven en creatieve tentoonstellingsmaker is bewijst hij nu weer in de stad waar hij grootgebracht werd en in mei het ereburgerschap ontving, het Kempense Geel.
Met de tentoonstelling Middle Gate Geel ’13 onderzoekt Jan Hoet de complexe en veelgelaagde relatie tussen mythe, psychiatrie en kunst.

Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam: ‘Oskar Kokoschka – Mensen en beesten’

Zo’n honderdvijftig schilderijen en tekeningen van Kokoschka zijn nu te zien in Rotterdam. De expositie start met Kokoschka’s vroegste portretten en zijn ontdekking door de beroemde architect van het modernisme Adolf Loosen sluit af met zijn laatste zelfportret (1971/1972). Naast de talloze bijzondere portretten van mensen zijn in de tentoonstelling ruim 20 portretten van dieren te zien. In beesten zag Kokoschka vaak menselijke trekken en omgekeerd ook.


Studiereis – Oberhausen

Dinsdag 22 oktober 2013

reis_1

Oberhausen: Christo ‘Big Air Package’ in de Gasometer
Düsseldorf: Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen
Tijdelijke tentoonstelling K20: Alexander Calder – Avant-Garde in Motion
Tijdelijke tentoonstelling K21: Tomás Saraceno – In Orbit


Studiereis Biënnale van Venetië

Van zondag 27 tot en met donderdag 31 oktober

venetie


Studiereis Mons – Grand Hornu – Dunkerque

Andy Warhol & Tony Oursler & Frac Nord-Pas de Calais
Zaterdag 23 november 2013

oursler_3

Musée de Beaux-Arts Mons (Bergen) – Tentoonstelling: Andy Warhol ‘Life, Death and Beauty’
Deze tentoonstelling bevat een honderdtal belangrijke werken, de meeste op groot formaat, die nog maar zelden in Europa te zien waren. De tentoonstelling belicht Andy Warhols band met spiritualiteit en religie.

MAC’s – Site du Grand-Hornu – Tentoonstelling: Tony Oursler “Phantasmagoria”
Videokunstpionier Tony Oursler dompelt ons onder in onvermoede universums waarin fragmenten van lichamen, spoken, poppen en verhalen met elkaar worden vermengd. Aangetrokken door Le Grand-Hornu, niet alleen als plaats van herinnering maar ook door de architecturale ruimten van het MAC’s, heeft de kunstenaar speciaal voor dit evenement twee nieuwe installaties gecre‘erd. Daarnaast illustreren vroegere werken de creatieve wereld van Oursler. Een must voor alle jongeren (en ouderen)!

Frac Nord-Pas de Calais – het nieuwe gebouw en de tentoonstelling ‘Le Futur commence ici’
De Frac Nord-Pas de Calais is de belangrijkste verzameling hedendaagse kunst in Noord-Frankrijk. Sinds 16 november heeft deze 30-jaar oude collectie eindelijk onderdak gevonden in een voormalige scheepswerf in de voorhaven van Duinkerke. Het immense gebouw AP2, dat door de plaatselijke bevolking ‘de kathedraal’ wordt genoemd, werd gerenoveerd en door de architecten Lacaton & Vassal verdubbeld met een tweede transparant bouwvolume van hetzelfde volume als de oude scheepsloods.

De openingstentoonstelling heeft als titel ‘Le Futur commence ici’ en grasduint in de ruime collectie van het Fonds Hedendaagse Kunst. De tentoonstelling toont de emblematische werken en bevat zowel werk van zeer bekende kunstenaars zoals Andy Warhol, Fabrice Hyber, Gerhard Richter, als opkomende talenten zoals Lorena Zilleruelo, Mathieu Mercier, Latifa Echakhch of Walead Beshty.


Lezing Cluster#8.03: CONTOUR 2013

Kunstenaarsgesprekken: Paul Hendrikse en Sarah Vanhee
maandag 7 oktober 2013 om 19u (tot ca. 21u)
Organisatie: Academie Mechelen i.s.m. Contour Mechelen vzw
Locatie: Contourkapel, Sint-Romboutskerkhof 2, 2800 Mechelen
Gratis toegang

De kunstenaars Paul Hendrikse en Sarah Vanhee praten over hun artistieke praktijk en de kunstwerken die ze tonen tijdens Contour 2013, de 6de Biënnale voor Bewegend Beeld. Paul Hendrikse presenteert een bestaand werk in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en een nieuwe creatie in het Hof van Busleyden, waarvoor hij aan de slag ging met fans van KV Mechelen. Sarah Vanhee werkte met de Mechelse gevangenen aan het project ‘I Screamed and I Screamed and I Screamed’. Het resultaat daarvan kan je zien én beluisteren in het Hof van Busleyden.

Paul_Hendrikse_web

Foto: Paul Hendrikse, The Twelfth Man (2013). Videostill.

TENTOONSTELLING ARCHITEC-TOUR

27 september – 12 oktober 2013
Academie – IKA – CC Mechelen

ARCHITEC-TOUR is een artistiek traject rond architectuur en keramiek.
Meer dan 40 ateliers keramiek uit het deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen namen hieraan deel.
Een selectie van de resultaten werd getoond in de verschillende provincies. In Mechelen bundelen de Academie voor Beeldende Kunsten en het Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) hun krachten en stellen in hun eigen locatie en in het Cultuurcentrum Mechelen werken tentoon van participanten uit de academies van Aarschot, Overijse, Leuven, Halle en Mechelen (IKA en Academie).

De locaties zijn verder gratis te bezichtigen van 28 september t.e.m. 12 oktober 2013
>> dinsdag en donderdag van 18u tot 21u
>> zaterdag van 10u tot 16u.

De tentoonstelling in het Cultuurcentrum is eveneens te bezichtigen
>> dinsdag tot vrijdag van 8.30u tot 16.45u
>> tijdens (avond)activiteiten van het Cultuurcentrum

architectour